13.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

«Εκλεισε» το Ελληνικό Σχολείο του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης

Του Θεοδώρου Καλμούκου / Εθνικός Κήρυξ    

ΒΟΣΤΩΝΗ. «Εκλεισε», σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Βοστώνης, ενώ οι αίθουσές του νοικιάστηκαν σε Νηπιαγωγείο Προτεσταντικής Εκκλησίας από το οποίο η Κοινότητα αποκομίζει οικονομικό όφελος. Το κτίριο στο οποίο λειτουργούσε το Σχολείο είναι στο ισόγειο του κοινοτικού κέντρου, το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση 162 Goddard Ave. Brookline, δίπλα ακριβώς από το κτίριο των Γραφείων της Μητρόπολης Βοστώνης.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Τόνιας σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» απέδωσε το κλείσιμο του Σχολείου στην πανδημία του κορωνοϊού και τους περιορισμούς που επιβάλλει η πόλη του Μπρούκλαϊν. Ολες οι δηλώσεις του δημοσιεύονται παρακάτω.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο μας είπε ότι «δεν ξέρω τίποτε, τώρα το ακούω από εσάς. Θα επικοινωνήσω με την διευθύντρια αμέσως».

Η διευθύντρια του Σχολείου κυρία Αναστασία Μωραγιάννη, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Μπομπ Μπαντάβας, η αντιπρόεδρος Μαίρη Κληρονόμου (Κλίαρι) δεν ανταποκρίθηκαν σε μηνύματα του «Ε.Κ.».

Τον περασμένο χρόνο 2020, δεν λειτούργησε το Σχολείο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως και άλλα σχολεία στη μείζονα περιοχή της Βοστώνης, ενώ κάποια που παρέμειναν ανοικτά, όπως της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ, είχαν μεγάλη επιτυχία και η προσέλευση μαθητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Φέτος όμως ενώ αρκετά σχολεία ήδη ξεκίνησαν ή αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών τα μαθήματα με αυτοπρόσωπη παρουσία των μαθητών, το Σχολείο του Καθεδρικού δεν θα λειτουργήσει. Υπογραμμίζεται ότι πριν μερικά χρόνια το σχολείο αυτό βρισκόταν σε ανθοφορία με πλειάδα μαθητών και μαθητριών και είχε στελεχωθεί με καινούργιες και νέες ηλικιακά δασκάλες. Πολλοί μάλιστα ομογενείς επιστήμονες ιατροί, καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητές, πήγαιναν τα παιδιά τους στο Ελληνικό Σχολείο του Καθεδρικού, ενώ ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές και εθνικές γιορτές όπως των Τριών Ιεραρχών και Ελληνικών Γραμμάτων, της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία ύφεση στο Ελληνικό Σχολείο, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στους ιθύνοντες της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και προαγωγής του, με αποτέλεσμα βαθμηδόν να φυλλορροήσει και τελικά να πάψει να λειτουργεί. Εχει οριστεί ως υπεύθυνος για την Ελληνική Παιδεία από τη Μητρόπολη ο ιερέας Αθανάσιος Νένες, από την κοινότητα των Ταξιαρχών του Γουότερτάουν Μασαχουσέτης.

Ο αριθμός των οικογενειών οι οποίες συγκροτούν την κοινότητα του Καθεδρικού σήμερα ανέρχονται γύρω στις 300.

Τονίζεται ότι το Κατηχητικό Σχολείο άνοιξε κανονικά από την περασμένη Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, τα μαθήματα του οποίου γίνονται στις αίθουσες διδασκαλίας του Καθεδρικού.

Τα τελευταία έτη επί προϊσταμενίας του Αρχιμανδρίτη Κλεόπα Στρογγύλη, σημερινού Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, έγιναν έργα αναπαλαίωσης στον Καθεδρικό Ναό όπως γραφείων, αιθουσών, κοινοτικής αίθουσας και ίδρυσης μουσείου, τα οποία κόστισαν σεβαστά χρηματικά ποσά. Ο Καθεδρικός Ναός βρίσκεται στη διεύθυνση 514 Parker Street, της Βοστώνης, δίπλα στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης και σε κοντινή απόσταση από το Μουσείο Καλών Τεχνών.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Καθεδρικού πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Τόνιας και απαντητικά στην ερώτηση γιατί έκλεισε το Ελληνικό Σχολείο του Καθεδρικού, είπε «λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό και επίσης των μέτρων της πόλης του Μπρούκλαϊν. Προσπαθήσαμε να προτείνουμε στους γονείς να γίνεται εξ’ αποστάσεως αλλά δεν ευοδώθηκε. Προτού κάνουμε οτιδήποτε πρέπει να βγούμε πρώτα από το περιβάλλον του κορωνοϊού».

Στην επισήμανση ότι έχουν όμως νοικιάσει το κτίριο σε Αμερικανικό Νηπιαγωγείο του Μπρούκλαϊν, είπε πως «πρέπει να δείτε τις απαιτήσεις που έχουν για να συμμορφωθούν με όλα, είναι πολύ ακριβά, απαγορευτικό για μας να έχουμε το σχολείο». Συμπλήρωσε πως «περιορισμοί επιβάλλονται, μετά αίρονται, τώρα έχουμε την επιβολή της μάσκας πάλι».

Στην ερώτηση, αν όταν περάσει η πανδημία του κορωνοϊού θα επαναφέρουν το σχολείο, ο π. Τόνιας απάντησε «βεβαίως, βεβαίως».

Όταν τον ρωτήσαμε πόσα μέλη έχει ο Καθεδρικός, είπε «φυσιολογικά έχουμε τριακόσιες οικογένειες και από την περασμένη Κυριακή έχουμε διακόσιες πενήντα οικογένειες που είτε έχουν καταβάλλει τη συνεισφορά τους, είτε έχουν υποσχεθεί (pledged)».

Εν τω μεταξύ, μέλη του Καθεδρικού επί πολλές δεκαετίες μίλησαν στον «Ε.Κ.» με την παράκληση διατήρησης της ανωνυμίας τους για ευνόητους λόγους και αναφέρθηκαν σε «κρίση» που περνά τους τελευταίους μήνες ο Καθεδρικός λόγω διχοστασίας για δέσμη θεμάτων. Ένα από τα πλέον επίμαχα θέματα είναι εκείνο της αντικατάστασης ιερών εικόνων, οι οποίες υπάρχουν στον ναό από της ιδρύσεώς του. Το κόστος της αντικατάστασης των εικόνων ανέρχεται στο μισό και πλέον εκατομμύριο δολάρια. Λόγω της έντασης που προκλήθηκε το θέμα «πάγωσε» επί του παρόντος, ενώ πιστεύεται ότι κάποια στιγμή θα επανέλθει. Ανέφεραν ακόμα, ότι ενημερώθηκε με λεπτομερή επιστολή και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ