20.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αμερική

Επιμέλεια: Θεόδωρος Καλμούκος / Εθνικός Κήρυξ    

ΒΟΣΤΩΝΗ. Από την Ουάσιγκτον θα ξεκινήσει η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αναμένεται να γίνει δεκτός με υψηλές τιμές από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόσεφ Μπάιντεν, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» και είχε σημειώσει στο ανακοινωθέν που είχε αποστείλει η Αρχιεπισκοπή στην αγγλική γλώσσα, αργά το εσπέρας της Τετάρτης, 22 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, στην Ουάσιγκτον θα παρατεθούν επίσημα γεύματα και δείπνα προς τιμήν του Πατριάρχη και της συνοδείας του, συμπεριλαμβανομένων και των πρεσβευτών Ελλάδος και Τουρκίας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Χασάν Μουράτ Μερτσάν.

Τη συνοδεία του Πατριάρχη απαρτίζουν οι εξής: Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο Μητροπολίτης Προικονήσου Ιωσήφ, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου Μέγας Εκκλησιάρχης Αέτιος, ο Διάκονος Καλλίνικος Χασάπης, ο Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου Καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Ξενοκώστας, ο επιχειρηματίας Παντελεήμων Βίγκας, ο Τούρκος δημοσιογράφος Hakan Çelik και οι κλητήρες Παναγιώτης Γραφιαδέλης και Θεμιστοκλής Καρανικόλας.

Επισημαίνεται ότι στην Ουάσιγκτον έχουν προγραμματιστεί να γίνουν κι άλλες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι μια Πανορθόδοξη Πατριαρχική Χοροστασία στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον Λευκό Οίκο, επίσημο γεύμα με τους Ιεράρχες, δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη από την Οργάνωση AHEPA, εγκαίνια της Μόνιμης Έκθεσης Ορθόδοξης Χριστιανικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Μουσείο Αγίας Γραφής, Οικουμενική Δεξίωση στο Καπιτώλιο διοργανωμένη από το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών.

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ο Πατριάρχης και η συνοδεία του θα αφιχθούν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πίτσμπουργκ όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή ενώ στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί τον Οίκο Ευγενίας γνωστό ως Σπίτι της Ελπίδας στην πόλη Weirton της Δυτικής Βιργινίας. Ο Οίκος Ευγενίας είναι δωρεά του Μιχάλη Ψαρού εις μνήμην της γιαγιάς του. Θα ακολουθήσει Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο Weirton και γεύμα που θα παρατεθεί από την Οικογένεια Ψαρού.

Την ίδια μέρα, θα μεταβούν στην πόλη South Bend της Ιντιάνα όπου θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο του επιχειρηματία Μερκούριου Αγγελιάδη, ο οποίος με τη σύζυγό του Ελευθερία θα παραθέσουν δείπνο στον Πατριάρχη και τη συνοδεία του. Την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Δοξολογία στο ναό του Αγίου Ανδρέα, ενώ στη συνέχεια ο Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Notre Dame το οποίο προς τιμήν του θα παρουσιάσει συναυλία, ενώ το εσπέρας θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτορας του ιδίου Πανεπιστημίου.

Την Παρασκευή ο Πατριάρχης θα αφιχθεί στη Νέα Υόρκη και θα ομιλήσει στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα και στο Συμβούλιο του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα. Το εσπέρας θα γίνει επίσημο δείπνο στο οποίο θα τιμηθεί ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Πομπέο.

Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, ο Πατριάρχης θα συναντηθεί με ιερείς και πρεσβυτέρες της Αρχιεπισκοπής καθώς και με φοιτητές της Θεολογικής Σχολής στο κοινοτικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης του Τιμίου Σταυρού στην «Οικογενειακή Αίθουσα Χιώτες» του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας. Το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο στο ξενοδοχείο «Χίλτον» της Νέας Υόρκης στη διάρκεια του οποίου θα απονεμηθεί το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στους Albert Bourla (Αλβέρτο Μπουρλά), George Yancopoulos (Γιώργο Γιανκόπουλο) και Ugur Sahin, με συμποσιάρχη τον πρώην υπουργό Υγείας της κυβέρνησης Τραμπ, Αλεξ Αζάρ.

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και μέλη της Επαρχιακής Συνόδου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης θα συναντηθεί με συντοπίτες του από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου ο Πατριάρχης θα τιμηθεί από την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, ενώ θα τελέσει και αγιασμό στο παρεκκλήσιο εντός της Αρχιεπισκοπής.

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ο Πατριάρχης θα τελέσει τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, ο οποίος βρίσκεται σε πορεία αποπεράτωσης. Το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα παραθέσει δείπνο στο εστιατόριο «Loeb Boat House» στο Κεντρικό Πάρκο Νέας Υόρκης για τη συμπλήρωση τριάντα ετών Πατριαρχίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η επίσημη επίσκεψη θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου με πρόγευμα και συνάντηση με τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου στην έδρα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και στη συνέχεια ο Πατριάρχης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο «Teterboro» της Νέας Ιερσέης.

Επισημαίνεται πως πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες και πως συνδέεται με μακρόχρονη γνωριμία με τον σημερινό πρόεδρο Τζόσεφ Μπάιντεν, ο οποίος το 2011 ήταν ο πρώτος εν ενεργεία αντιπρόεδρος της Αμερικής που τον επισκέφθηκε στο Φανάρι. Αρχικά η επίσκεψη του Πατριάρχη είχε οριστεί για τον Μάιο του 2020 και αναμενόταν να ξεκινήσει από τη Βοστώνη, πλην όμως ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ