12.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας στον «Ε.Κ.» για το μεγάλο σεισμό

Του Θεοδώρου Καλμούκου / Εθνικός Κήρυξ     

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, η Επαρχία του οποίου επλήγη από τον θανατηφόρο και καταστρεπτικό σεισμό της Δευτέρας, 27 Σεπτεμβρίου, σε τηλεφωνική του συνέντευξη διεκτραγωδεί στον «Εθνικό Κήρυκα» το μεγάλο κακό που χτύπησε την περιοχή φονεύοντας έναν άνθρωπο -και μάλιστα ευρισκόμενο μέσα στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία- και τραυμάτισε τουλάχιστον πενήντα, ευτυχώς όχι σοβαρά.

«Πώς είσθε εσείς, ο κλήρος σας, οι άνθρωποι του ποιμνίου σας;», τον ρωτήσαμε. Είπε «δόξα τω Θεώ είμαστε καλά, δεχθήκαμε μία πάρα πολύ μεγάλη δοκιμασία, πολλών ανθρώπων τα σπίτια είναι ακατοίκητα. Ο κρατικός μηχανισμός δραστηριοποιήθηκε άμεσα. Ηλθε ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Στυλιανίδης με το επιτελείο του από την Αθήνα, δήμος Μίνωα Πεδιάδος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, οι τοπικοί φορείς, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εθελοντές, αφήνω τελευταία τη Μητρόπολη, και όλοι μαζί ομοθυμαδόν και επί τω αυτώ προσπαθήσαμε, εξασφαλίσαμε φαγητό, στήσαμε σκηνές, κλείσαμε ξενοδοχεία ώστε να μπορέσουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να ανακουφίσουμε τον ανθρώπινο πόνο και τα ανθρώπινα προβλήματα τα οποία επέφερε η δοκιμασία του σεισμού».

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας την ώρα του σεισμού βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη καθότι είναι καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά είπε πως «μόλις έγινε ο σεισμός μπήκα στο αεροπλάνο και σε δύο ώρες ήμουν στην Κρήτη. Ημουν στη Θεσσαλονίκη διότι είχα υποχρεώσεις στο Πανεπιστήμιο».

Μιλώντας για το μέγεθος της ζημιάς, εξήγησε ότι «είναι όντως μεγάλη η ζημιά, θρηνήσαμε κι έναν νεκρό, τον μακαριστό Ιάκωβο, ο οποίος ήταν συνταξιούχος εργολάβος και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να αποκαταστήσει ένα μικρό ναϊδριο του Προφήτη Ηλία επάνω στο λόφο το οποίο είχε κλονιστεί από τους σεισμούς που είχαν προηγηθεί και ο οποίος ενώ βρισκόταν μέσα στο ναό και προσπαθούσε να περιεργαστεί προέκυψε ο σεισμός, με αποτέλεσμα να τον πλακώσει τον άνθρωπο ο τρούλλος και να τελευτήσει μέσα στο ναό του Προφήτη Ηλία τον οποίον ιδιαιτέρως σεβόταν και ευλαβείτο και αυτός και η μακαρίτισσα η μητέρα του. Την Τετάρτη, στις 3 η ώρα, θα έχουμε την κηδεία του».

Στην ερώτηση αν άλλοι ναοί έχουν υποστεί ζημιές, ο Μητροπολίτης Ανδρέας απάντησε «βέβαια, βέβαια έχουμε και τον Καθεδρικό Ναό με λιγότερη ζημιά, τον Ναό του Αγίου Νεκταρίου ο οποίος είναι εμπερίστατος και πολλοί άλλοι ναοί στην περιφέρειά μας έχουν πολλά προβλήματα. Κάποιες ενορίες δεν έχουν ναό για να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία και γενικότερα τις ιεροπραξίες, δηλαδή είναι μεγάλος ο πειρασμός και η δοκιμασία είναι ισχυρή, αλλά πιστεύουμε ότι με τη χάρη του Θεού θα βρούμε το δρόμο μας και τον βηματισμό μας και θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα πράγματα στην προτεραία τους τάξη».

Αναφορικά από πότε είχε να κάνει τέτοιου μεγέθους σεισμό, ο Μητροπολίτης Ανδρέας είπε, πως «οι παλιοί μάς λένε ότι το 1957 είχε σεισμούς για δύο τρεις μήνες, δεν είχε φτάσει όμως ένας τόσο μεγάλος σεισμός των 6 Ρίχτερ. Τους τελευταίους τρεις μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο έχουμε διαρκώς μικροσεισμούς που πήγαιναν μέχρι 3,5 ή 3,6 Ρίχτερ, όμως τώρα είχαμε τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ τον οποίο ζήσαμε και ο οποίος κόστισε σε όλους τους ανθρώπους. Πιστεύω όμως ότι θα έλθει αρωγός η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς και τα αρμόδια υπουργεία και θα βοηθήσουν».

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, εκ των πλέον λογίων ιεραρχών της τοπικής Εκκλησίας της Κρήτης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου τρέφει μεγάλη αγάπη και εκτίμηση για την Ομογένεια της Αμερικής. Όταν τον ρωτήσαμε αν θα ήθελε να πει κάτι προς την Ομογένεια, απάντησε: «Εμείς εμπιστευόμεθα πάντοτε την Ομογένεια, την αγκαλιάζουμε και μας αγκαλιάζει, είναι η δόξα μας, η τιμή μας αλλά και το όργανο το οικονομικό, το πολιτικό, το πνευματικό, το οποίο προβάλλει την Ελλάδα και τον Ελληνισμό σ’ ολόκληρη την Οικουμένη και δίνει δύναμη στον Ελλαδικό Ελληνισμό γιατί αλληλοπεριχωρούμαστε ο Ελλαδικός Ελληνισμός με τον εκτός ελληνικής επικράτειας Ελληνισμό».

Συνέχισε, λέγοντας πως «εκζητούμε την προσευχή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, την προσευχή της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Αμερικής, των αδελφών ιερέων, των αδελφών Ορθοδόξων Χριστιανών των ομογενών, την προσευχή, την ευχή και την αγάπη όλων να μας περιβάλλει αυτή τη δύσκολη ώρα».

Απευθυνόμενος στον «Ε.Κ.» είπε: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ διότι δείχνετε την αγάπη σας και τη συμπαράστασή σας από την μεγάλη δύναμη της οικονομίας και του πολιτισμού προς την Κρήτη, την Ελλάδα, το Αρκαλοχώρι, που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται, αλλά πιστεύω και αυτή η δοκιμασία θα παρέλθει και ο ήλιος πάλι θα ανατείλει».

Φωτογραφία: Από την επίσκεψη του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Ανδρέα στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης τον Μάιο του 2019. Διακρίνονται ο Δημήτρης Ματθαίος, ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Καψάλης ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας και ο π. Χρήστος Παππάς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ”‘ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ