16.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παρουσίαση της Ακολουθίας του Αγίου Μιχαήλ Χωνιάτη (Βίντεο)

Ο ενοριακός Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού Αθηνών εξέδωσε μόλις το βιβλίο «Βίος, Ἀκολουθία καί Παρακλητικός Κανών τοῦ ἐν ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Μιχαήλ τοῦ Χωνιάτου Μητροπολίτου Αθηνῶν».

Του ποιητικού κειμένου, έργο του Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας Δρος Χαραλάμπους Μπούσια, προηγείται η εκτενής βιογραφία του τιμωμένου προσώπου από τον Δρα Βυζαντινής Φιλολογίας αρχιμ. Νεκτάριο Καρσιώτη, ενώ την έκδοση χαιρετίζει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’. 

Η έκδοση γίνεται με αφορμή την διπλή επέτειο στην οποία μας εισάγει το έτος 2022: 

– Οκτακόσια έτη συμπληρώνονται από την κοίμηση του Μικρασιάτη αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτου, ο οποίος έζησε και έδρασε ποικιλοτρόπως στο κλεινόν Άστυ κομίζοντας το πρώιμο διαφωτιστικό πνεύμα της Βασιλεύουσας του 12ου αιώνος και αφήνοντας πλουσιότατο συγγραφικό έργο, τιμηθείς αμέσως από τον αττικό λαό ως άγιος, 

– Εκατόν έτη από την Μικρασιατική καταστροφή, η οποία οδήγησε στα ίδια μέρη των Αθηνών Μικρασιάτες πρόσφυγες από τα Βουρλά και το Μελί της Ερυθραίας, οι οποίοι επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δημιουργικότητας αφ’ ότου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Νέου Ψυχικού, καθιστώντας το προάστιο πρότυπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 

Δύο χιλιάδες πεντακόσια χρόνια μετά την νίκη των Ελλήνων κατά τους Περσικούς Πολέμους, της οποίας αιώνιο μνημείο θα παραστέκει η Ακρόπολη των Αθηνών, στην Πινακοθήκη της οποίας έζησε ο Άγιος Μιχαήλ Χωνιάτης για περίπου είκοσι πέντε χρόνια, η Ενορία του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού αφιερώνει την έκδοση αυτή στους ανά τους αιώνες Φύλακες του Ιερού Βράχου. 

Η έκδοση παρουσιάστηκε την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021 στην Κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο της Αθήνας.

Για την έκδοση και τον Άγιο Μιχαήλ Χωνιάτη, μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σταθάκης, αρχαιολόγος – θεολόγος, προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού.

Ακολούθησε ερμηνεία του ποιήματος του Αγίου Μιχαήλ Χωνιάτη “Έρως Αθηνών” (στα αρχαία ελληνικά).

Θεοδώρα Μαγγίνα, πρωτότυπη σύνθεση 

Δάφνη Πανουργιά, σοπράνο 

Κωστής Θέος, βιολοντσέλο 

Παναγιώτης Ανδριόπουλος, απαγγελία. 

Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο. 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ