15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Όταν είχα γράψει πρόσφατα για την συλλειτουργία του μητροπολίτου Κερκύρας Νεκταρίου με τον μητροπολίτη Ζαπορόζιε Λουκά, κάποιοι είχαν αντιτάξει το ευλογοφανές επιχείρημα: «Μα δεν έχουμε διακόψει κοινωνία με την εν Ουκρανία Ρωσική παρουσία, δηλαδή δεν θεωρούμε τους κληρικούς της σχισματικούς, οπότε γιατί να μην συλλειτουργήσει ο Κερκύρας Νεκτάριος;».

Ο αντίλογος είναι ότι ο Κερκύρας Νεκτάριος συλλειτουργεί με τους ιεράρχες εκείνους των οποίων η Εκκλησία, ήτοι η Ρωσική, έχει κηρύξει σε ακοινωνησία την Εκκλησία της Ελλάδος και δεν μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, διότι αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Το θέμα είναι ότι ο Κερκύρας Νεκτάριος το κάνει αυτό συστηματικά.

Αυτές τις μέρες κάποιοι άλλοι ιεράρχες της εν Ουκρανία Ρωσικής παρουσίας, λειτούργησαν πανηγυρικά στο Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, και – όπως φρόντισαν να μας ενημερώσουν διαδικτυακώς – είχαν και συζήτηση με τον Κερκύρας Νεκτάριο – ο οποίος αποκρύπτει επιμελώς το γεγονός – για την κατάσταση στην Ορθοδοξία σήμερα και αναζητούσαν τρόπους «εξόδου από την κρίση».

Άραγε, ο Κερκύρας Νεκτάριος θα συλλειτουργούσε και με ιεράρχες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας ή τους θεωρεί «σχισματικούς»;

Πριν δυο χρόνια, δήλωνε ο Κερκύρας Νεκτάριος:

«Χαίρομαι που -παρά τις επικρίσεις που δέχθηκα από αρκετούς κάποτε για το άνοιγμα που ήθελα να κάνω προς τη Ρωσία- βοήθησα ως προς την διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα από τη συγκεκριμένη χώρα προς την Κέρκυρα. Κάποτε μάλιστα, με είχε ευχαριστήσει και ο τότε Δήμαρχος Κέρκυρας, Σωτήρης Μικάλεφ, για την «πόρτα» που είχα ανοίξει στη Ρωσία.
Δεν κρύβω ότι σκέφτηκα τις επιπτώσεις που θα είχε για την Οικονομία και τον Τουρισμό της Κέρκυρας αν υπήρχε αποκοπή της Ρωσίας από το νησί μας. Αλλά δεν ήταν αυτή η πρωταρχική μου σκέψη. Το θέμα το εξετάζω κυρίως συνειδησιακά και εκκλησιολογικά… Επιθυμώ την ενότητα της Εκκλησίας μας και όχι τα σχίσματα και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα είναι και στο μέλλον οι προσπάθειές μου».

Φαίνεται πως επιθυμώντας την «ενότητα», ο Κερκύρας Νεκτάριος παρέχει αφειδώλευτα την Μητρόπολη στη Ρωσική Εκκλησία, αφού κατ’ αυτόν η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι «σχισματικό μόρφωμα».

Όμως, δεν θα πρέπει να …κρύβεται. Καλό θα ήταν να μας πληροφορεί και ο ίδιος για τις σχετικές ενέργειές του και όχι να τα μαθαίνουμε από τους Ρώσους. Τι μπορεί να φοβάται;  

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ