24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ (1969)

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

Αυτές τις μέρες προβάλλεται στους κινηματογράφους η πολυδιαφημισμένη ταινία της Yelena Popovic «Ο άνθρωπος του Θεού», που αναφέρεται στον Άγιο Νεκτάριο, τον Άγιο του 20ου αιώνα.

Έτσι, μας έρχεται αυθόρμητα στο νου μια άλλη ελληνική κινηματογραφική ταινία: «Ο Άγιος Νεκτάριος – ο προστάτης των φτωχών» του 1969, σε παραγωγή Τζέϊμς Πάρις.  Ένα κοινωνικό δράμα σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γρηγόρη Γρηγορίου και σενάριο Κικής Σεγδίτσας και Αντώνη Δαυίδ. Το σενάριο κινείται σε δύο χρόνους, στη σύγχρονη εποχή και με φλας μπακ στη ζωή του Αγίου Νεκταρίου. 

Στους βασικούς ρόλους: 

– Χρήστος Πολίτης, Άγιος Νεκτάριος 

– Ανδρέας Μπάρκουλης, Τάσος Μαντάς 

– Βέρα Κρούσκα, Βέρα Μαντά. 

Παίζουν ακόμα ο Στέφανος Στρατηγός, ο Μάκης Ρευματάς και αρκετοί άλλοι ηθοποιοί. 

Η ταινία στην πρώτη της προβολή έκοψε 93.443 εισιτήρια και ήλθε 62η σε σύνολο 99 ταινιών της περιόδου.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά ταινία στην οποία ο Ανδρέας Μπάρκουλης υποδύεται έναν ρόλο με το όνομα “Μαντάς”. Η άλλη ήταν η δημοφιλής ταινία “Τζένη – Τζένη”. 

Η ταινία γυρίστηκε 8 χρόνια μετά την επίσημη αγιοκατάταξη του Αγίου Νεκταρίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επί Πατριάρχου Αθηναγόρου. Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής και δικαιώνει, θα λέγαμε, το «θαυματουργός» που συνοδεύει μέχρι σήμερα τον Άγιο Νεκτάριο. 

Μια χορεύτρια, η Βέρα, είναι παντρεμένη μ’ έναν πυρηνικό επιστήμονα, τον Τάσο. Η ίδια πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Σ’ ένα εκκλησάκι της Αίγινας, σύμφωνα με φήμες, συμβαίνουν υπερφυσικά πράγματα. Αληθινά θαύματα. Πρόεδρος της κοινότητας είναι ο πατέρας του Τάσου, έτσι ο δεύτερος έχει την ευκαιρία να ζήσει από κοντά πολλά ανάλογα περιστατικά. Η κατάκοιτη Βέρα διαβάζει τη βιογραφία του Αγίου Νεκταρίου, πολιούχου Αγίου του νησιού, τη ζωή του οποίου παρακολουθούμε παράλληλα. Αυτό συντελεί στην ενδυνάμωση της θρησκευτικής πίστης, τόσο της ηρωίδας, όσο και του συζύγου της. Μια νεότερη διάγνωση αλλάζει τα δεδομένα, και η Βέρα με μια χειρουργική επέμβαση θεραπεύεται εντελώς. 

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην ταινία …μπλέκεται η πίστη με την επιστήμη, αφού η ηρωίδα που χρήζει ιάσεως είναι σύζυγος πυρηνικού επιστήμονα στο Δημόκριτο. Η σχέση της με τον Άγιο ξεκινάει από την ανάγνωση του βίου του. 

Παρά τον …αναπόφευκτο μελοδραματισμό της υπόθεσης, η ταινία στα χέρια του έμπειρου σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου αποκτά ανθρωπιά και χαρακτηρίζεται από λεπτές ψυχολογικές αποχρώσεις. Το κομμάτι που αφορά στη ζωή του Αγίου, είναι άψογα κινηματογραφημένο και αποτελεί από μόνο του ένα ντοκιμαντέρ για τον Άγιο. 

Ο Χρήστος Πολίτης, ο ζεν πρεμιέ της εποχής, με την καθοδήγηση του Γρηγόρη Γρηγορίου, ανταποκρίνεται με ταλέντο στην ενσάρκωση του Αγίου, από τη νεαρή του ηλικία μέχρι τα γεράματά του. Μάλιστα, με πειστικότητα υπηρετεί και το λειτουργικό κομμάτι της ταινίας, που αφορά στις Ακολουθίες της Εκκλησίας τις οποίες τελεί υποδυόμενος τον Άγιο. 

Επίσης, η ταινία έχει καταγράψει προσκύνημα στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, με τους χιλιάδες πιστούς και τον Ανδρέα Μπάρκουλη και την Βέρα Κρούσκα ανάμεσά τους. Η ταινία ανήκει πλέον στην εταιρία Καραγιάννης-Καρατζόπουλος και έχει να προβληθεί στην τηλεόραση 20 χρόνια. 

Με τη νέα ταινία, της Yelena Popovic, ο Άγιος Νεκτάριος κατακτά ένα κινηματογραφικό …ρεκόρ, καθώς είναι ο μοναδικός Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον οποίο έχουν γυριστεί δύο ταινίες, σε διάστημα 50 ετών.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ