20.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέα Γαλατά

Με αφορμή την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου με το ιουλιανό ημερολόγιο, τελέστηκε το Σάββατο, 28 Αυγούστου, στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέα Γαλατά πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου Θεοδώρου, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Πανοσιολ. Μ. Ιεροκήρυξ Πανάρετος, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Μετοχίου, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Βίκτωρ Copuşciu και ο Αιδεσιμ. Οικονόμος Δημήτριος Μαγιόγλου, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Πέραν.

          Στην Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στα σλαβωνικά και στα τουρκικά, εκκλησιάστηκαν μέλη της ρωσσικής Παροικίας της Πόλης και τουρκόφωνοι πιστοί.

          Τον Μ. Πρωτοσύγκελλο προσφώνησε κατάλληλα ο Μ. Ιεροκήρυξ Πανάρετος, καλωσορίζοντάς τον για πρώτη φορά με την νέα ιδιότητά του στους χώρους του Μετοχίου. Ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος, απαντητικώς, αφού ευχαρίστησε για την ευγενική πρόσκληση των υπευθύνων του Μετοχίου να προεξάρχει της πανήγυρης, ομίλησε τουρκιστί προς το εκκλησίασμα για το νόημα της θεομητορικής εορτής και μετέφερε την πατρική ευχή και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και την αμείωτη στοργή και το ενδιαφέρον του σεπτού Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας για όλους τους πιστούς ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και πολιτιστική ή γλωσσική ταυτότητα, ενώ συνεχάρη τους κληρικούς του Μετοχίου για τον ζήλο και την ποιμαντική ευαισθησία που επιδεικνύουν στην αντιμετώπιση και θεραπεία των ποιμαντικών αναγκών των ρωσόφωνων πιστών της Πόλης.

          Ιδιαίτερο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μ. Πρωτοσύγκελλος και προς τους τουρκόφωνους πιστούς που εκκλησιάστηκαν υπό την ηγεσία του π. Δημητρίου Μαγιόγλου, καθώς επεσήμανε τη σημασία της λατρευτικής παρουσίας τους από καιρού εις καιρόν σε διάφορους Ναούς της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως για την αμοιβαία επαύξηση των εμπειριών από τη συναναστροφή με μέλη της Ρωμαίηκης Κοινότητας της Πόλης ανεξάρτητα από εθνικές καταβολές.    

          Ακολούθησε δεξίωση στους χώρους του Μετοχίου και εόρτιο γεύμα.     

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ