19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ (ΦΩΤΟ)

Μετά λαμπρότητος και μεγαλοπρεπείας εορτάσθη η φρικτή του Κυρίου Μεταμόρφωσις εις την Ιεράν Βασιλικήν Πατριαρχικήν και Σταυροπηγιακήν Μονήν του Κουτλουμουσίου εν Αγίω Όρει, κατά το παλαιόν εορτολόγιον. 

Ευλαβείς προσκυνηταί εκ των περάτων της οικουμένης, και μοναχοί κατέκλυσαν το Ιερόν κοινόβιον και συμμετείχον εις την πολύωρον, κοπιαστικήν, άμα δε και κατανυκτικήν αγρυπνίαν της εορτής, ήτις αρχίσασα την ογδόην εσπερινήν της παραμονής, επερατώθη την δεκάτην πρωϊνήν της κυριωνύμου ημέρας. 

Των ιερών ακολουθιών προηξήρχεν προσκεκλημένος της ιεράς Μονής ο εκ των αδελφών Αυτής, διακρινόμενος δια το μειλίχιον, ευπροσήγορον, φιλάνθρωπον και άκακον του χαρακτήρος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος, όστις προσεκόμισε κατά την φετινήν πανήγυριν εις την Ιεράν Αυτού μετάνοιαν, ως κατ’ έτος ποιεί, πολύτιμα καλύμματα, δια την ιεράν Πρόθεσιν του Καθολικού με κεντητήν την εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού, αγάπης πολλής και ευγνωμοσύνης ένεκεν πρός την ιεράν αυτού μετάνοιαν. 

Τους χορούς των ψαλτών επλήρωσαν πολυμελείς χορωδίαι μοναχών και λαϊκών προσκυνητών, εκ Καρεών, Νέας Σκήτης, Αθηνών κ.α. αίτιναι απέδωσαν μελωδικότατα την ιεράν της εορτής υμνολογίαν. 

Εις τα Κτητορικά παρέστη και ο Θεοφιλ. Επισκ. Ζηνουπόλεως κ. Ιακώβος. 

Είς την Τραπεζα των κτητορικών ο Σεβασμιώτατος ομίλησε θεολογικώς και συνέδεσε την εορτή της Μεταμορφώσεως με την ζωή του μοναχού λέγων ότι ο βίος του μοναχού είναι διαχρονικά ο αγώνας ώστε να επιτευχθεί η έσωθεν μεταμόρφωσις από τό Θαβώριον φως.  

Ο Πανοσ. Καθηγούμενος Αρχιμ. Νικόλαος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Σεβ. Μητροπολίτην διά τήν αγάπη που τρέφει είς την Μονήν της μετανοίας του, και εξήρε το γεγονός ότι ενθυμείται πάντοτε Αυτήν, έχοντας μάλιστα πλουτίσει το σκευοφυλάκιον της Μονής δια δωρεών πολυτίμων ἀμφιασμάτων και σκευών. 

Άπαντες οι συμμετέχοντες επιδαψιλεύθησαν πέραν της χάριτος και του φωτός του Μεταμορφωθέντος Κυρίου και δια της πλουσιοπαρόχου και πατροπαραδότου φιλοξενίας, υπό του Πανοσ. Καθηγουμένου κ. Νικολάου και της υπ’ Αυτόν Κουτλουμουσιανής αδελφότητος. 

Τη επαύριο ο Σεβασμιώτατος μετά της συνοδείας του επεσκέφθη προσκυνηματικώς την ιερά μονή των Ιβήρων και έμπλεοι πνευματικής αγαλλιάσεως και αναζωογονήσεως άπαντες επέστρεψαν εις τα ίδια δοξάζοντες τον Θεόν και ευχαριστούντες την Κυρίαν Θεοτόκον. 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ