Free Porn
xbporn
28.5 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Διαδικτυακή Ημερίδα στην ΟΑΚ για τον Covid-19 και τον Εμβολιασμό (Βίντεο)

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

«Covid-19 και Εμβολιασμός»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 η Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα, που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), με θέμα: «Covid-19 και Εμβολιασμός» και κύριο σκοπό την ανάδειξη της επείγουσας ανάγκης του εμβολιασμού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διασποράς του Κορωνοϊού.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δρ Κων. Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, αναφέρθηκε στην ανάγκη της ευθύνης και της ευαισθησίας του Ιδρύματος απέναντι στα θέματα υγείας. Χαρακτήρισε δε το θέμα ως άκρως υπαρξιακό, ανθρώπινο και κοινωνικό, διότι η πανδημία μπορεί και προκαλεί παγκόσμιο τρόμο και απελπισία, δοκιμάζοντας τις αντοχές μας, αλλά πολύ περισσότερο, τις ανθρώπινες σχέσεις μας, σημειώνοντας ότι πρέπει να δράσουμε αλληλέγγυα και με σεβασμό στον πλησίον, ώστε να «μειωθούν οι αριθμοί νοσηλευομένων στα Νοσοκομεία, στους θανάτους και στις οικογενειακές τραγωδίες που σχετίζονται με αυτήν την πανδημία, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα την πίκρα και το πένθος των ανθρώπων».

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, αφού ευχαρίστησε τους ιατρούς για την ενσυναισθησία και την ευαισθησία τους απέναντι στους ασθενείς αυτή τη δύσκολη περίοδο, τόνισε την εμπιστοσύνη της Ορθοδόξου Εκκλησίας στα επιτεύγματα της Ιατρικής Επιστήμης, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να γκρεμίσουμε τα τείχη της άρνησης και του φόβου σχετικά με τον εμβολιασμό», ενώ έκλεισε με την ευχή να τελειώσουμε σύντομα με την πανδημία και από αυτήν να βγούμε «πιο ώριμοι, πιο υπεύθυνοι, πιο αλληλέγγυοι και πιο ανθρώπινοι». Αναφέρθηκε δε σε πρόσφατη τοποθέτηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, ο οποίος επεσήμανε ότι «ενώ ο λιμός ο υλικός ακολουθεί κατά πόδας τον λοιμόν της πανδημίας, κυρίως εις τας οικονομικώς χαμηλοτέρας κοινωνικάς τάξεις όλων των Xωρών, και όχι μόνον των πενεστέρων του λεγομένου Τρίτου Κόσμου. Διά τας τελευταίας ταύτας Χώρας, αι οποίαι στερούνται και πόρων και υποδομών, φρονούμεν ότι αι ευρωστότεραι οικονομικώς και ιατροφαρμακευτικώς επαρκέστεραι Χώραι οφείλουν να επιδείξουν αμελητί ηυξημένην αλληλεγγύην, κυρίως προμηθεύουσαι αυτάς δωρεάν ικανάς ποσοτήτας εμβολίων και θεραπευτικών σκευασμάτων…» (Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, Κρήτη, 22 Ιουλίου 2021). 

Την Ημερίδα χαιρέτισε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλειος Κικίλιας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους επιστήμονες και την Εκκλησία καθώς και την ΟΑΚ για τη στήριξη, παρακάλεσε για την έγκυρη ενημέρωση των αρνητών του εμβολιασμού, ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η κα Λένα Μπορμπουδάκη, Διευθύντρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, τόνισε την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνει ο κόσμος στην ιατρική κοινότητα, επιβεβαιώνοντας ότι η Επιστήμη δεν έρχεται σε αντίθεση με τη χριστιανική πίστη, αλλά είναι αλληλένδετες και συμπορεύονται. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τα εμβόλια είναι το σημαντικότερο όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας που θα βοηθήσει και στην επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Εν συνεχεία, ο κ. Λάμπρος Βαμβακάς, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης, αναφέρθηκε στον «ιό» της συνωμοσιολογίας που υπάρχει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σχετικά με τον εμβολιασμό και αναφέρθηκε στη δυναμική εκστρατεία της Περιφέρειας Κρήτης από την πρώτη στιγμή καθώς τα εμβόλια -όπως είπε χαρακτηριστικά- «αποτελούν ανυπέρβλητης αξίας κοινωνική κατάκτηση».

Η κα Σπυριδούλα Αθανασοπούλου – Κυπρίου, Καθηγήτρια Θεολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, αφού αναφέρθηκε σε έρευνα του Περιοδικού «Θεολογία» σχετικά με τους νέους και τον εμβολιασμό, τόνισε ότι είναι προσωπικό και πνευματικό το ζήτημα του εμβολιασμού με κοινωνική διάσταση, μία ηθικά συνειδητή πράξη, που για να την εκπληρώσουμε, θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί στοχασμός. «Ο εμβολιασμός είναι πράξη αγάπης και αλληλεγγύης» όπως υπογράμμισε και ότι πλέον, στην εποχή της πανδημίας, «αναθεωρούμε τις προτεραιότητές μας».

Ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επεσήμανε την αναγκαιότητα της προσέγγισης των ανθρώπων της ενδοχώρας και δυσπρόσιτων περιοχών προκειμένου με απλά λόγια, ομιλώντας τη «γλώσσα» τους, να πειστούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Από την πλευρά της η κα Ειρήνη Ηλιάκη, Ιατρός Λοιμωξιολόγος, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Harvard, έκανε λόγο αρχικά για τις ανισότητες που υπάρχουν σχετικά με τον εμβολιασμό και τις φυλετικές διακρίσεις και εξέφρασε την αγωνία της τα Κοινοβούλια και οι Χώρες να βοηθήσουν, ώστε να εμβολιαστούν και οι κάτοικοι των λεγόμενων «Τρίτων Χωρών». Η κα Ηλιάκη αναφέρθηκε σε προσωπική της μαρτυρία για τον εμβολιασμό, αφού από την πρώτη στιγμή εμβολιάστηκε, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην Επιστήμη, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να νιώθουμε τυχεροί που έχουμε τόσο σημαντικούς επιστήμονες.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο κ. Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος παραλήρησε τον Κορωνοϊό με τον κλέφτη που θέλει να εισβάλει στο σώμα μας και να χρησιμοποιήσει τα κύτταρά μας, ώστε να μάς επηρεάσει αρνητικά. «Το εμβόλιο είναι το πιο σημαντικό όπλο για την παραλλαγή Δέλτα», ενώ επεσήμανε ότι «όπως και η Εκκλησία μας λέγει ότι πρέπει να προστατέψουμε το σώμα μας για να το κρατάμε υγιές, το ίδιο λέει και η Επιστήμη, ότι δηλαδή έχουμε ευθύνη απέναντι στο σώμα μας και πρέπει να εμβολιαστούμε για να κρατηθούμε υγιείς». Τέλος, αναφέρθηκε στις απειροελάχιστες παρενέργειες που έχουν τα εμβόλια και παρότρυνε τον κόσμο να εμβολιαστεί, με την ευχή μία Εκκλησία να γίνει εμβολιαστικό κέντρο για λίγες ημέρες.

Τον συντονισμό της Εκδήλωσης είχε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος κλείνοντας επεσήμανε ότι «ο φόβος του ανθρώπου ήταν και είναι ένας: ο φόβος του θανάτου, όλοι οι άλλοι φόβοι είναι παράγωγά του. Αυτός είναι ο φόβος των φόβων. Πολλά ζητήματα ανακίνησε η νέα επιδημία, κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, ηθικά, ανθρωπολογικά, που απασχόλησαν ήδη τη δημόσια συζήτηση, όπως πιο σοβαρά ηθικά διλήμματα π.χ. η Triage -η απόφαση επιλογής μεταξύ νέων ή ηλικιωμένων για τις ΜΕΘ, ο στιγματισμός ατόμων ή κοινοτήτων, η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και των Κρατών, σε επίπεδο εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Οι κοινωνίες δεν μπορούν να συνεχίσουν αν δεν είναι αλληλέγγυες ενώπιον των μεγάλων κρίσεων όχι μόνο σε τοπικό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και το πλήθος των συμμετεχόντων είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει με ποικίλα ερωτήματα, τα οποία απαντήθηκαν με επιστημονικά δεδομένα από τους εισηγητές. Η εκδήλωση έκλεισε με ανάγνωση αποσπάσματος από την «Ευχή εις λοιμικήν νόσον» του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ