20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Βελγίου Αθηναγόρου

Ι. Μητρόπολις Βελγίου

Το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, ημέρα μνήμης του αγίου Αθηναγόρου του Απολογητού του Αθηναίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας εόρτασε τα ονομαστήριά του στον Μητροπολιτικό Ναό των Βρυξελλών τελώντας την Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον εν Βρυξέλλες κλήρο και με την συμμετοχή ευάριθμου εκκλησιάσματος, τηρουμένων των μέτρων κατά του κορωνοϊού που ισχύουν στο Βέλγιο.
 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο των Συροϊακωβιτών Χριστιανών, κ. Γέωργιο Kourie, για την τιμητική παρουσία του στην εορτή των ονομαστηρίων. Οι δύο αρχιερείς σπουδάσανε, με διαφορά ετών, στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας τον ευχαρίστησε και για την καλή και αρμονική συνεργασία τους. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε επίσης τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Βασίλειο Ζαρμπάλη, τον εκ των Αρχόντων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Άρχοντα Ιερομνήμονα κ. Στυλιανό Κυμπαρίδη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Βρυξελλών κ. Δημήτριο Αργυρόπουλο για την τιμητική προς το πρόσωπό του παρουσία τους καθώς και όλους τους πιστούς χριστιανούς που έσπευσαν να τιμήσουν τον ποιμενάρχη τους.
 
Τέλος, ευχαρίστησε τους παρόντες κληρικούς για την τιμητική παρουσία τους, ιδιαιτέρως δε τους εκ των κληρικών άμεσους συνεργάτες του με πρώτο τον Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου Αρχιμανδρίτη κ. Φιλάδελφο Καφαλή, τον οποίο από της σήμερον διόρισε πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου.
 
Στην σύντομη προσλαλιά του προς τον νέο πρωτοσύγκελλο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής: «Σήμερον ήρθε η ώρα να ονομάσω τον πατέρα Φιλάδελφο, εκ των καλών μου συνεργατών στην θέση του πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως. Στις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου ο πρωτοσύγκελλος ονομάζεται εκ των αγάμων κληρικών από τον Μητροπολίτη. Χειροθεσία πρωτοσυγκέλλου γίνεται μόνον στο Πάνσεπτο Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, από τον Πατριάρχην. Η θέση του πρωτοσυγκέλλου συνεπάγεται καθήκοντα εκκλησιαστικά, διοικητικά και κοινωνικά. Είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Μητροπολίτου, τον οποίο βοηθά στους κόπους και στους πόνους της διοίκησης της Μητροπόλεως. Σκέπτεται όπως σκέπτεται ο μητροπολίτης και ενεργεί πάντοτε με την άδεια και την ευλογία του μητροπολίτου, όπως ένας μοναχός στο μοναστήρι ενεργεί με την ευλογία του ηγουμένου. Δεν έχει άλλο πρόγραμμα από αυτό του μητροπολίτου του». Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον νέο πρωτοσύγκελλο καλή και άξια διακονία.

Δείτε φωτογραφικό υλικό εδώ

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ