17.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Πανήγυρις του Αγίου Πνεύματος στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης (ΦΩΤΟ)

Σε κλίμα συγκινήσεως και βαθείας κατανύξεως εορτάστηκε η πανήγυρις του ναϋδρίου της Θεολογικής Σχολής με την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Προέδρου της Εφορείας της Θεολογικής Σχολής. 
Την Α. Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξεπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου ενταύθα, Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος. 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε εόρτιος δεξίωσις, κατά την οποία, ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, προσφωνών τους ιεράρχες και το εκκλησίασμα, ανεφέρθη στην ιστορία της Σχολής και στις προσπάθειες του Πατριάρχου για την επαναλειτουργία της.
Αντιφωνούντες ο Σεβασμιώτατος Πατριαρχικός Εκπρόσωπος και άγιος Πρόεδρος της Εφορείας ετόνισαν την συμπλήρωση πενήντα ετών από την άδικη αναστολή λειτουργίας της Σχολής και το καίριο πλήγμα που αυτή υπήρξε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Ακολούθησε εόρτιος τράπεζα για όλους. 
Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης

Να σημειωθεί πως μετά την απόλυση της Λειτουργίας της Αγίας Τριάδος, ακολούθησε η ειθισμένη δεξίωση στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, όπου ο Ηγούμενος καλωσόρισε στη Σχολή τους παρισταμένους αρχιερείς και όλο το εκκλησίασμα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην παρουσία των ελαχίστων παρόντων αποφοίτων του ακαδημαϊκού και του λυκειακού τμήματος της Σχολής, τονίζοντας ότι «δεν παραλείπομεν ενταύθα να εκφράσωμεν την χαράν ημών διά την εν τω μέσω ημών παρουσίαν ενίων αποφοίτων της Σχολής, οίτινες παρά τας πολλάς δυσκολίας κατάφεραν να παραστούν εις την πανήγυριν της Τροφού αυτών Σχολής. Η στάσις αύτη δεικνύει την αγάπη και τους ισχυρούς δεσμούς που τους συνδέουν μετά της ημετέρας Σχολής, προς την οποίαν πολυμερώς και πολυτρόπως αποδεικνύουν την υποστήριξίν των εν παντί. Και είναι διά τούτο άξιοι παντός επαίνου». 
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν δύο απόφοιτοι της Σχολής, o Δρ Συμεών Σολταρίδης και ο Δρ Αντώνιος Χατζόπουλος, διαχειριστές της ομάδας «Θεολογική Σχολή Χάλκης», η οποία αριθμεί σχεδόν 6.000 μέλη, τα οποία εθελοντικά ενεγράφησαν και γράφουν στην ομάδα για την Θεολογική Σχολή και την ιστορία της. 
Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στους σκοπούς ίδρυσης της ομάδας, που είναι η διατήρηση της μνήμης και του πνεύματος της Χάλκης, η αναδιήγηση περιστατικών όπως τα έζησαν οι απόφοιτοι της Σχολής, ενώ υποσχέθηκαν να συνεχίσουν το έργο της περαιτέρω προβολής της, στηρίζοντες κατά τον τρόπο αυτό το έργο του Πατριαρχείου προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της Σχολής, αλλά και τη δράση της ίδιας της Σχολής σήμερα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ