12.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Με ευγνωμοσύνη στα ονομαστήρια του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Την 11η Ιουνίου η Εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη των Αγίων Ενδόξων Αποστόλου Βαρθολομαίου και Βαρνάβα. Κατά την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του ο πρώτος της Ορθοδοξίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. 
Η φετινή ονομαστική του εορτή είναι ιδιαίτερη διότι «ο προγνώστης πάντων και Θεός, το της διανοίας του, θεοειδές καθορών» τον εξέλεξε προ τριακονταετίας στον πρώτο της Ορθοδοξίας Θρόνο ως Οικουμενικό Πατριάρχη. 
Ο Κύριος και Θεός μας ο Ήλιος της δόξας σαν ακτίνα τον έστειλε στα πληρώματα της οικουμένης για να αναδείξει την Ορθοδοξία όπως έπραξε και συνεχίζει να πράττει με τον πύρινο λόγο του, ως εργάτης δόκιμος του Ευαγγελίου και περιφανής κήρυκας. Τολμηρός και συνετός αγωνίζεται για την Εκκλησία του Χριστού, χωρίς να υπολογίζει κινδύνους, χωρίς φόβους και αναστολές, με τις έσωθεν μάχες και τους έξωθεν πολέμους, αφοσιώθηκε σε αυτήν και γι’ αυτήν έχει ανέβη πολλές φορές τον Γολγοθά του μαρτυρίου, συσταυρούμενος και συνανιστάμενος. Ακούραστος και ενθεώτατος υπηρέτης του Χριστού έχει καταστήσει το αείφωτο Φανάρι ήλιο λαμπρότατο, που φωτίζει της οικουμένης τα πέρατα. Όλα τα χρόνια της Πατριαρχίας του έχει πετύχει τόσο πολλά προς όφελος της Ορθοδοξίας βαστάζοντας τα τίμια της Εκκλησίας και του Γένους. Τα πολλά του επιτεύγματα είναι δυσανάλογα του αριθμού των ετών της Πατριαρχίας του. Σίγουρα είναι πολλοί εκείνοι που τα διακρίνουν και τα αναγνωρίζουν όλα αυτά τα καλά που επιτελεί και τιμούν για τούτο το σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και τον σέβονται και τον αγαπούν. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι των οποίων τα συμφέροντα αντικρούονται από τα επιτεύγματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκείνοι που δεν πυρώνονται από την ουσία της πραγματικότητας και τον πολεμούν, κάποιοι μάλιστα λυσσαλέα. 
Όμως ο Παναγιώτατος έχει μεγάλη καρδιά και πελώρια αγκαλιά όπου χωρούν όλοι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ανεξίκακος, είναι μύστης του Σωτήρος Χριστού, έχει πρότυπό του και οδηγό του τον συνονόματό του Άγιο, τον ένδοξο και παμφαή Απόστολο Βαρθολομαίο, του οποίου τις προς Κύριον πρεσβείες επικαλούμεθα για να διατηρεί τον Πνευματικό Πατέρα μας, τον Πατριάρχη του Γένους, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο μακροημερεύοντα, εν υγεία και δύναμη πολλή για να συνεχίζει το πολυεύθυνο και πολυσχιδές ιερό έργο του προς δόξαν Θεού και ωφέλεια όλων μας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ