21.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΥΗ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΦΩΤΟ)

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στην Νοτιδυτική Ελβετία, δεν εμπόδισαν τούς φιλόχριστους Ελληνορθοδόξους πιστούς της Γενεύης και των περιχώρων της, να προσέλθουν στον Ιερό Σταυροπηγιακό Ναό του Αγίου Παύλου του Σαμπεζύ, στον οποίο φιλοξενείται η Ενορία τους, προκειμένου να λάβουν από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου το Άγιο Φως και μαζί με τους εν ουρανοίς Αγγέλους υμνήσουν και δοξάσουν εν καθαρά καρδία Ανάστασιν Χριστού. 
Σύμφωνα μα τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που επέβαλαν οι Ελβετικές Αρχές για την καταπολέμηση της πανδημίας, εντός του Ναού υπήρχαν μόνο πενήντα πιστοί, ενώ πολλοί παρακολούθησαν την Τελετή της Αναστάσεως και την Θεία Λειτουργία από τον αύλειο χώρο του Ναού.

Λόγω του ότι τα ως άνω κυβερνητικά μέτρα επιτάσσουν την παραμονή των πιστών στις θέσεις τους και απαγορεύουν οποιαδήποτε κίνηση εντός του Ναού, ο Προεξάρχων Αρχιερεύς μετά το «Δεύτε λάβετε Φως…», και ψαλλομένου του ύμνου «Την Ανάστασίν σου Χριστέ Σωτήρ Άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς…», διέσχισε εν πομπή τον Σολέα από τον κεντρικό διάδρομό του μέχρι τον Νάρθηκα και τον αυλόγυρο, και με τα δικηροτρίκηρα παρείχε το Άγιο Φως στον πρώτο της σειράς πιστό, εκείνος δε στους πλησίον αυτού ευρισκομένους. 

Η όλη Πασχαλινή αυτή τελετουργία ετελέσθη με απλότητα και σύμφωνα με την Λειτουργική τάξη και ψαλτική παράδοση της Μεγάλης Εκκλησίας. 
Την επομένη, εψάλη ο Εσπερινός της Αγάπης, κατά τον οποίο το Ιερό Ευαγγέλιο ανεγνώσθη στην ελληνική πρώτα από τον προεξάρχοντα Μητροπολίτη Ελβετίας, και εν συνεχεία στην ρωσσική, γεωργιανή, γαλλική, γερμανική και αγγλική, τέλος δε πάλιν στην ελληνική από τον Διάκονο.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ