Free Porn
xbporn
23 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

ΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα, 29 Απριλίου, γεννήθηκε (1863) και πέθανε (1933) ο μεγάλος και οικουμενικός, πλέον, ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης. 
Ως γνωστόν ο ποιητής είχε Κωνσταντινουπολίτικη καταγωγή, εκ μητρός, και έζησε κάποια από τα νεανικά του χρόνια στην Πόλη και μάλιστα στο Νιχώρι του Βοσπόρου.
Μάλιστα έγραψε και το ποίημα “Νιχώρι”, όπου υμνεί το ωραίο αυτό χωρίο του Βοσπόρου και την Παναγία την Κουμαριώτισσα, τον κεντρικό ναό. 
Πριν λίγα χρόνια (2013), το Νιχώρι τίμησε τον Κ.Π. Καβάφη, στήνοντας την προτομή του στον αυλόγυρο της Κουμαριώτισσας. 
Σήμερα, Μ. Πέμπτη (29-4-2021), και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Νιχώρι δεν ξέχασε τον Καβάφη.
Με πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινότητος Λάκη Βίγκα πραγματοποιήθηκε μια λιτή τελετή, με Τρισάγιο στη μνήμη του ποιητή, με σύντομες ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων του στα ελληνικά και τουρκικά.
Αναλυτικά: τελέστηκε τρισάγιο από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Τιμόθεο Ραϊλάκη-Βρανά, Ιερατικώς Προϊσταμένο της Κοινότητας Βαφειοχωρίου. 
Στη συνέχεια, μίλησαν για το έργο, τη ζωή και τη σχέση του ποιητή με το Νιχώρι ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου, υποψήφιος διδάκτορας Δ.Π.Θ, και ο κ. Ορμπάι Σοϊντάν, δημοσιογράφος.

Ο κ. Σουκρού Γκέντς, Δήμαρχος Σαρίγερ, τίμησε με τη συμμετοχή του και την απαγγελία του ποιήματος «Η Πόλις» σε μετάφραση Άρη Τσοκώνα. Η κ. Αλίσια Καπούνταγ, ηθοποιός, απήγγειλε το «Απολείπειν Θεός Αντώνιον» στα αγγλικά, ο κ. Μάριος Βίγκας τις «Θερμοπύλες» στο πρωτότυπο, και ο κ. Σάββας Γιουτζέλ το ποίημα «Ιθάκη», στην τουρκική σε μετάφραση Άρη Τσοκώνα. 

Την εκδήλωση, της οποίας συντονιστής ήταν ο κ. Μιχάλης Χαννούτογλου, έκλεισε με χαιρετισμό του ο κ. Λάκης Βίγκας, πρόεδρος της κοινότητας. Αρκετοί ενορίτες αλλά και Τούρκοι φίλοι της κοινότητας έδωσαν το παρών στην εκδήλωση. 
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο και φωτογραφικό υλικό. 

Σχετικά άρθρα

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εντυπωσιακά γραφική προτομή του Μ
    Αλεξανδρινού ποιητή που δένει με τον περιβάλλοντα χώρο της Παναγίας της Κουμαριωτισσης και την λιθοδομή του ναιδριου.
    Το στόμα θαρρείς πως υποτονθοριζει στίχους μυστικούς του ποιητή και καθηλώνει τον φιλότεχνο περιηγητή σε στοχαστική ενατένιση.
    Το σημαντικό στοιχείο των καβαφικών ομματουαλων ελλειπει ,χωρίς να απομειωνει το απεικασμα του ενδιαφεροντος-καλλιτεχνικά προσώπου του ποιητή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ