16.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ “ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ” ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η Ρωσική Εκκλησία γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης στη σκιά ή υπό το φως, αν προτιμάτε, του Ουκρανικού. 
Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την επέτειο.
Δεν έστειλε, όμως, επιστολή στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επειδή, προφανώς, τον έχει κηρύξει σε ακοινωνησία. 
Συγχαρητήρια επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλε και ο μητροπολίτης Ονούφριος της εν Ουκρανία Ρωσικής παρουσίας. Προφανώς για …να νομιμοποιηθεί ως «Κιέβου». 
Ο Μόσχας Κύριλλος δεν έχασε την ευκαιρία στην επιστολή του να σημειώσει: «Σήμερα, παρά τις παροδικές πολιτικoύ χαρακτήρα στρεβλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων, που υπαγορεύονται έξωθεν, οι λαοί μας διατηρούν την αφοσίωση στις καλές παραδόσεις της φιλοξενίας και της εγκαρδιότητας, της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης». 
Επαναλαμβάνει, δηλαδή, το γνωστό αφήγημα ότι την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας την επέβαλαν οι «έξωθεν», Αμερικάνοι και σία. Φυσικά ούτε λέξη για την εν ακοινωνησία, από μέρους του και μόνον, Εκκλησία της Ελλάδος. 
Πάνω στην ώρα έρχεται και μία συνέντευξη του Πρωθιερέα Νικολάου Μπαλασώφ, αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, για να συμπληρώσει το ρωσικό …παζλ. 
Μας λέει, λοιπόν, ο Μπαλασώφ ό,τι και ο προϊστάμενός του Πατριάρχης Μόσχας ότι “σήμερα η έλλειψη ελευθερίας του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως τον αναγκάζει να ζητήσει την προστασία από επιρροές παγκόσμιων δυνάμεων, οι οποίες, από την πλευρά τους, τον χρησιμοποιούν για να εφαρμόσουν τα δικά τους γεωπολιτικά σχέδια, προβλέποντας τη διάλυση του Ορθόδοξου κόσμου”. 
Η αναφορά είναι και πάλι για το Ουκρανικό. Η εντελώς …ανεπηρέαστη από εγκόσμιες εξουσίες Ρωσική Εκκλησία – εδώ γελάμε! – ενδιαφέρεται για την ανελεύθερη θέση στην οποία βρίσκεται ο Οικουμενικό Πατριάρχης, ο οποίος «ζητάει προστασία από παγκόσμιες δυνάμεις». Πάντως όχι από τη Μόσχα. 
Ο Μπαλασώφ καταφεύγει και στο ψέμα όταν μιλάει για «χλιαρή στάση του στην υπόθεση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί». Για όποιον παρακολουθεί τα πράγματα οι αντιδράσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Αγία Σοφία ήταν πάνω από το αναμενόμενο.
Αντιθέτως, χλιαρή, χλιαρότατη ήταν η στάση της «Αγίας Ρωσίας», η οποία, μάλιστα, βρήκε την ευκαιρία να διαλαλήσει πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν η θεϊκή «τιμωρία» Βαρθολομαίου για το Ουκρανικό. 
Όσο για την …σιωπή του Πατριάρχη για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι Μοσχοβίτες θα ήταν καλό να διαβάζουν προσεκτικότερα τα ανακοινωθέντα εκ Φαναρίου: 
«Με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Ελλάδος η Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης απέστειλε στο εδώ Γενικό Προξενείο τον Πανοσιολ. Μέγα Σύγκελλο κ. Ιάκωβο, ο οποίος τέλεσε την θεία λειτουργία και την Δοξολογία στο εν αυτώ Παρεκκλήσιο του Αγίου Σάββα και διεβίβασε στην Γενική Πρόξενο Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου τα συγχαρητήρια και τις ευχές του Πατριαρχείου και της περί αυτό εδώ Ομογενείας». 
Ας καταλάβουν και οι Μοσχοβίτες και άλλοι ομόφρονες ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν εξαπολύει ουρανομήκεις ιαχές, κούφιες και χωρίς αντίκρισμα. Έχει συνείδηση της ιστορίας και αναλόγως πορεύεται. 
Και η ιστορία τώρα οδήγησε στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. Και καμία υπερδύναμη, σαν τη Ρωσία, δεν μπορεί αυτό να το αλλάξει. 
«Δι’ ευχών…».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ