16.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΤΑ “ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ” 2021 ΜΕ …ΑΡΩΜΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σύμφωνα με το ρωσοκίνητο site «Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων»
«Ο πρωτοπρ. Ματθαίος Βουλκανέσκου διακήρυξε ανάθεμα στον Τόμο της OCU, καθώς και στο δόγμα σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής του Φαναρίου είναι «ο πρώτος χωρίς ίσους».
Στις 21 Μαρτίου 2021, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο κληρικός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πρωτοπρεσβύτερος Ματθαίος Βουλκανέσκου, αναθεμάτισε τον επικεφαλής της OCU Επιφάνιο Ντουμένκο και όλους όσοι βρίσκονται σε κοινωνία μαζί του. 
Κατά την τελετή του Θριάμβου της Ορθοδοξίας, ο ιερέας Ματθαίος Βουλκανέσκου, όπως και πέρυσι, αναθεμάτισε τον «Τόμο Αυτοκεφαλίας», καθώς και τη «νέα σχισματική και αιρετική ψευδο-εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής το σχισματικό και αιρετικό, ψευδο-μητροπολίτη Κίεβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιο Ντουμένκο και όλους όσοι βρίσκονται σε κοινωνία μαζί του». 
Επιπλέον, αναθεμάτισε την «αιρετική θεολογία του “πρώτου χωρίς ίσους” (primus sine paribus), που εκφράστηκε στον αντικανονικό «Τόμο Αυτοκεφαλίας», ο οποίος χορηγήθηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης σε σχισματική ομάδα Ουκρανών του Επιφάνιου Ντουμένκο και το ψευδο-επισκοπάτο του». 
Τα αναθέματα Βουλκανέσκου φιγουράρουν σε κάμποσα ρωσικά sites. 
Ο Ματθαίος Βουλκανέσκου είναι κληρικός της Μητροπόλεως Πειραιώς. 
Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο πρώτος διδάξας τα αναθέματα (2012), μπορεί να μη τα εκφωνεί πια ο ίδιος – προφανώς για λόγους τακτικισμού – αλλά τα «έκγονά» του, δηλ. οι κληρικοί Αγγελακόπουλος και Βουλκανέσκου, συνεχίζουν απτόητοι στον δρόμο που εκείνος χάραξε. 
Μόνο που πλέον, λόγω του Ουκρανικού, το πράγμα παίρνει άλλη διάσταση, καθώς οι Ρώσοι εκμεταλλεύονται, όπως είναι φυσικό γι’ αυτούς, την συγκεκριμένη πρακτική και διαλαλούν πως στην Ελλάδα αναθεματίζεται η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και οι κοινωνούντες μετ’ αυτής. 
Την ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε επικοινωνιακό – και όχι μόνο – επίπεδο φέρει ακεραία ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος θα έπρεπε να δώσει κάποια εξήγηση για τον «αποτειχισμένο» Αγγελακόπουλο και τον κληρικό του Ματθαίο Βουλκανέσκου. 
Εξακολουθεί να …εξοπλίζει τους Ρώσους εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία ανήκει, αλλά και εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο διατείνεται ότι σέβεται.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ