21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΓΓΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
«Το Πατριαρχείο εδώ και αιώνες χτίζει γέφυρες και γκρεμίζει τείχη», τονίζει σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος σήμερα το πρωί μαζί με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επισκέφθηκαν την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, όπου έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη σειρά του, σημείωσε: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που υποδεχόμεθα σήμερα εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τους Εξοχοτάτους και πολύ αγαπητούς Δημάρχους της Πόλεώς μας και των Αθηναίων, τον Δήμαρχο Αθηναίων τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως αυτές τις μέρες την Πόλη και την χώρα εδώ, και η επίσκεψίς του, ασφαλώς, συμβάλλει εις την περαιτέρω σύσφιξιν των σχέσεων των κατοίκων των δύο μεγάλων και σπουδαίων πόλεων, τις οποίες εκπροσωπούν οι κύριοι Δήμαρχοι, αλλά και των δύο λαών εκατέρωθεν του Αιγαίου. Η κοινή επίσκεψίς των εις την Έδραν της Μητρός Εκκλησίας μάς υπενθυμίζει μίαν ανάλογη παλαιοτέρα επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε εις το παρελθόν, του μακαρίτη Μιλτιάδη Έβερτ προς τον κ. Bedrettin Dalan, που ήταν τότε Δήμαρχος της Πόλεως, αλλά γνωρίζουμε ότι και αργότερα ο Δήμαρχος Αθηναίων ο κ. Αβραμόπουλος ανέπτυξε και καλλιέργησε πολύ φιλικές σχέσεις με τον τότε Δήμαρχο της Πόλεως και νυν Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, τον κ. Ερντογάν , και η φιλία τους αυτή, γνωρίζω πολύ καλά, ότι συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε επισκεφθεί τον κ. Ερντογάν και στη φυλακή σε μία άτυχη στιγμή, και άδικη στιγμή της ζωής του, που αδικήθηκε και μπήκε για μερικούς μήνες στην φυλακή. Αυτό το εξετίμησε πάρα πολύ ο κ. Ερντογάν και δεν το ξεχνά. Ευχόμεθα εν πάση περιπτώσει οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων και των δύο χωρών και των δύο λαών, να καλλιεργούνται και να προοδεύουν, επ’ αγαθώ αμφοτέρων των πλευρών. Το Πατριαρχείο μας πάντοτε αισθάνεται ότι είναι μία γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών και είναι γέφυρα φιλίας, ειρήνης, αλληλεγγύης για την ευτυχία των κατοίκων των δύο πόλεων και των δύο χωρών. Με αυτό το πνεύμα κ. Δήμαρχε, σάς καλωσορίζουμε με εγκαρδιότητα και σας ευχόμεθα πολλή δύναμη στο πολυεύθυνο έργο το οποίον έχετε στην μεγάλη και ιστορική πόλη των Αθηνών». 
«Πιστεύω πως μαζί θα μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας την ιστορική ευθύνη, προκειμένου να χτίσουμε μια ωραία γέφυρα ειρήνης Αθήνας-Κωνσταντινούπολης, γεμάτη με όμορφα αισθήματα. Αποτελεί για εμάς μεγάλη ικανοποίηση μια αρχαία πόλη, όπως η Κωνσταντινούπολη, να βρίσκεται σε ιστορική συνύπαρξη με την Αθήνα, μια συνύπαρξη που διαρκεί για χιλιετίες. Ελπίζω πως στο μέλλον έχοντας ως βάση τις σχέσεις Αθήνας-Κωνσταντινούπολης, θα είναι καλές και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών» είπε από την πλευρά του ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Κοινή επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, οι δήμαρχοι Αθηναίων και του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, Εντιμ. κ.κ. Κώστας Μπακογιάννης και Ekrem İmamoğlu. 
Στα προπύλαια του Πατριαρχείου τους κυρίους Δημάρχους, οι οποίοι συνοδεύονταν από συνεργάτες τους, υποδέχθηκε ο Πρωτοσυγκελλεύων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος, πλαισιούμενος από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής. 
Στη συνέχεια, ο Πρωτοσυγκελλεύων, τους συνόδευσε στο Ευγενίδειο Μέγαρο, όπου τους ανέμενε και τους υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την από κοινού επίσκεψη των επικεφαλής των δύο ιστορικών πόλεων στο Κέντρο της Ορθοδοξίας. 
Κατά την επακολουθήσασα συνάντησή τους, ο Παναγιώτατος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ανάπτυξης στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων προς όφελος όχι μόνον των πολιτών τους, αλλά γενικότερα των λαών της Ελλάδος και της Τουρκίας, και υπενθύμισε την αντίστοιχη επίσκεψη στο Φανάρι, που πραγματοποίησαν, το 1988, οι προκάτοχοί τους, δήμαρχοι Μιλτιάδης Έβερτ και Bedrettin Dalan. Επίσης, αναφέρθηκε και στις πολύ καλές σχέσεις που ανέπτυξε επί της Δημαρχίας του ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον τότε Δήμαρχο της Πόλεως και νυν Πρόεδρο τηςΤουρκικής Δημοκρατίας κ. Recep Tayyip Erdoğan. 
«Ευχόμεθα εν πάση περιπτώσει οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύοπόλεων, των δύο χωρών και των δύο λαών, να καλλιεργούνται και να προοδεύουν επ’ αγαθώ αμφοτέρων των πλευρών», σημείωσε ο
Παναγιώτατος και πρόσθεσε: «Το Πατριαρχείο μας πάντοτε αισθάνεται ότι είναι μία γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών, γέφυρα φιλίας, ειρήνης, αλληλεγγύης για την ευτυχία των κατοίκων των δύο πόλεων και των δύο χωρών».
Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, παρέστησαν οι Σεβ. Αρχιερείς Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Αυστραλίας κ. Μακάριος και Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο Εντιμολ. Άρχων κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, καθώς και οι συνεργάτες των κυρίων Δημάρχων. 
Μετά το πέρας της κατ΄ ιδίαν συναντήσεώς τους, ο Παναγιώτατος αποχαιρέτησε τους δύο Δημάρχους στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου.  
Ακολούθως ο κ. Μπακογιάννης και οι συνεργάτες του προσκύνησαν στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου ο Πρωτοσυγκελλεύων κ. Θεόδωρος τους ενημέρωσε για την ιστορία του, καθώς και για τα ιερά λείψανα και τα κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ