22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η νέα εκδήλωση προθέσεως από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμωv για αντιποίηση αρμοδιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη

Δρ Αναστάσιος Βαβούσκος
Δικηγόρος,

Άρχων Ασηκρήτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου 

Η συνάθροιση του Αμμάν του Φεβρουαρίου του 2020 θεμελίωσε αντικανονικές ενέργειες εκ μέρους όσων συμμετείχαν σ’ αυτήν. Παρά ταύτα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως φαίνεται, δεν θέλησε να «τραβήξει το σκοινί». Όμως, όπως φαίνεται, ισχύει πλήρως η διαπίστωση, ότι «ο δράστης επιστρέφει πάντοτε στον τόπο του εγκλήματος». 
Ήδη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την οργάνωση αυτής της «συνόδου», ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων απέστειλε επιστολή στους Προκαθημένους των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, με την οποία τους υπενθυμίζει την προ έτους συμφωνία τους για επανάληψη της «συνόδου» αυτής. Συνεπώς, όπως γίνεται σαφές πλέον, όντως θεμελιώνεται πλήρως και το αδίκημα της φατρίας. 
Και το ερώτημα, που τίθεται, είναι ένα: Ποιο όργανο θα κρίνει το αδίκημα αυτό και όσους συμπράξουν εκ νέου στην τέλεσή του; 
Συμφώνως προς την αρχή της κατά πρόσωπο αρμοδιότητας, και αναλογικώς προς τα ισχύοντα για την σύνοδο της επαρχίας, αρμόδιο όργανο για την κρίση επί κανονικού παραπτώματος Προκαθημένου Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας είναι η ίδια η σύνοδος των Προκαθημένων, εφόσον το ζήτημα που προέκυψε, είναι μείζονος ή γενικοτέρου ενδιαφέροντος και δεν αφορά αποκλειστικώς στην Εκκλησία, της οποίας είναι ο αυτουργός είναι Προκαθήμενος. 
Η άποψη αυτή επιρρωνύεται και από την αρχή της καθ’ ύλη αρμοδιότητας, αφού η πράξη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων – είτε η νέα συνάθροιση θεωρηθεί αντικανονική σύνοδος είτε θεωρηθεί συνάντηση που οδηγεί στο κανονικό παράπτωμα της φατρίας – αντανακλά στην ιδιότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη ως Προέδρου της συνόδου των Προκαθημένων, δηλαδή θεσμού πανορθόδοξου χαρακτήρα, θίγοντας ταυτοχρόνως και τις αρμοδιότητες που απορρέουν από αυτήν. Συνεπώς, πρόκειται για ζήτημα μείζονος ή γενικοτέρου ενδιαφέροντος, οπότε υπάγεται στην αρμοδιότητα της συνόδου των Προκαθημένων. 
Η αρμοδιότητα αυτή επεκτείνεται και επί των λοιπών μελών της συνόδου των Προκαθημένων, οι οποίοι πιθανόν θα συμμετάσχουν και στην νέα «σύνοδο», που προετοιμάζεται. Όπως επίσης, επεκτείνεται και επί των λοιπών επισκόπων, που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο ως συνοδά μέλη, και αυτό για την ταυτότητα του κανονικού λόγου και για προς αποφυγή αντιφατικών αποφάσεων για το ίδιο αντικανονικό γεγονός. 
Αυτονόητο, ότι στη σύνθεση της συνόδου των Προκαθημένων ως εκκλησιαστικού δικαστηρίου δεν θα συμμετέχουν, όσα μέλη αυτής θα έχουν την ιδιότητα του κατηγορουμένου, διότι θα συμμετάσχουν στην νέα αυτή «σύνοδο» του Αμμάν.

Το μόνο που μένει, είναι να περιμένουμε, διότι εξελίξεις σίγουρα θα υπάρξουν. Εκείνο, όμως, που δεν μπορεί να περιμένει, είναι η τήρηση της κανονικότητας και η προστασία της ενότητας της Ορθοδοξίας. Κινήσεις, όμως, όπως αυτές του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, καθώς και η επίδειξη ανοχής σ’ αυτές από Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, δεν υποβοηθούν το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη ως Πρώτου μεταξύ ίσων και καταργούν την κανονικότητα και διασπούν την ενότητα. Και το πιο λυπηρό απ’ όλα θα ήταν, σε μια πιθανόν σύγκληση Συνόδου Προκαθημένων, είτε η αποχή από τη συμμετοχή στις εργασίες της είτε η συμμετοχή μεν αλλά η ανοχή και όχι η καταδίκη τέτοιου είδους συμπεριφορών. 

Στη συνέχεια ολόκληρο το άρθρο του Δρος Αναστάσιου Βαβούσκου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ