22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

TO “ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ” ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Ökumenische Information (26-1-2021)

Π.Α. Ανδριόπουλος 
Κείμενα του ιστολογίου μας Φως Φαναρίου παρουσιάζονται και σχολιάζονται κατά καιρούς στα τεύχη της γερμανικής εβδομαδιαίας έκδοσης «Οικουμενική Πληροφορία» («Ökumenische Information»). 
Το περιοδικό αυτό εκδίδει το «Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων» („Katholische Nachrichten-Agentur“) σε σύνδεση με το Ινστιτούτο Johann-Adam-Möhler, το οποίο αποτελεί μία από τις κυριότερες γερμανόφωνες δημοσιογραφικές πηγές πληροφόρησης για ζητήματα οικουμενικής κίνησης και διαθρησκειακού διαλόγου. Έμπειροι δημοσιογράφοι καταγράφουν, μεταξύ άλλων, συστηματικά τις εξελίξεις στο χώρο της Ορθοδοξίας. 
Χαιρόμαστε, λοιπόν, για την προσοχή που δίνουν στα κείμενά μας οι υπεύθυνοι του «Ökumenische Information». 
Στο πρόσφατο τεύχος (26-1-2021) γίνεται αναφορά στο κείμενό μας «Ο ένοπλος αγώνας κληρικών το 1821 δεν μπορεί να είναι η σημαία της Εκκλησίας», με ειδική μνεία στα όσα παραπέμψαμε για το θέμα, στο βιβλίο Χριστιανισμός και Πόλεμος, του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Καλλινίκου, απόφοιτου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. 
Με αφορμή αυτή την αναφορά του γερμανικού περιοδικού, παραπέμπουμε σε μία καίρια επισήμανση του Αρχιμανδρίτου Μελετίου Κουράκλη, Διευθυντού της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του ΓΕΕΘΑ, που βρίσκουμε στο σημαντικό έργο του Θρησκευτικοί Λειτουργοί στο Στράτευμα δια μέσου των αιώνων, Αθήνα 2010, σ. 741-742. 
Ο Αρχιμ. Μελέτιος Κουράκλης, μας πληροφορεί για την αναγνώριση και κατοχύρωση του αμιγώς εκκλησιαστικού χαρακτήρα της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στη Γερμανία. 
Ιδού το σχετικό απόσπασμα:

ΑΡΧΙΜ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΛΗΣ by Panagiotis Andriopoulos on Scribd

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ