20.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η ΕΙΣΠΗΔΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Η Μόσχα κουνάει το δάχτυλο στο Φανάρι για “αντικανονικές ενέργειες” και “εισπήδηση”, αναφορικά με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, αλλά η ίδια δεν φείδεται εισπηδήσεων σε άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. 
Για εισπήδηση σε ξένη κανονική δικαιοδοσία κατηγορείται το Πατριαρχείο Μόσχας σε περιοχή που υπάγεται στη Γεωργιανή Εκκλησία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία που δημοσίευσε η οργάνωση Association of Religion Experts (https://aore.ge/) εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας τέλεσαν λειτουργία σε περιοχή που υπάγεται στην Εκκλησία της Γεωργίας και έχει καταληφθεί παράνομα από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στη Δυτική Γεωργία το 2008. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ρώσοι δεν αρκέστηκαν στο να αυτονομήσουν παράνομα τις γεωργιανές περιοχές κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά πραγματοποιούν σταδιακά και εκκλησιαστική εισβολή. 
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 
“Όπως έγινε γνωστό στις 7 Ιανουαρίου 2021, προβαίνοντας σε σημαντικές παραβιάσεις της νομοθεσίας, στο Τσχινβάλι που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία (ναός Αγίας Τριάδας), που βρίσκεται υπό την κανονική δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, τελέστηκε λειτουργία (σ.σ. από εκπροσώπους του Βλαντικαβκάζ).
Η Ρωσική Εκκλησία πολλάκις και αναίσχυντα ανακατευόταν στην κανονική δικαιοδοσία της Γεωργιανής Αποστολικής Εκκλησίας, γεγονός που θεωρούμε ανεπίτρεπτο.

Καλούμε το Πατριαρχείο της Γεωργίας και τον Μητροπολίτη Νικόζης και Τσχινβάλι Ησαΐα (Τσαντούρια) επειγόντως να αντιδράσει στο περιστατικό και να στείλει δημόσια νότα διαμαρτυρίας στο Πατριαρχείο της Μόσχας. 

Καλούμε τους ηγέτες των Ορθόδοξων Εκκλησιών να αξιολογήσουν τις αντικανονικές ενέργειες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε σχέση με την Γεωργιανή Αποστολική Εκκλησία.”
Θυμίζουμε, με την ευκαιρία, την επιστολή που απέστειλε ο Καθολικός – Πατριάρχης πάσης Γεωργίας Ηλίας στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2019. 
Στην επιστολή αυτή εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία για τις αντικανονικές πράξεις εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στο κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Γεωργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πατριάρχης Γεωργίας απευθύνεται προς τον Μόσχας Κύριλλο όχι μόνο για το αμιγώς εκκλησιαστικό ζήτημα της εισπήδησης, αλλά και για το ευρύτερο πολιτικό ζήτημα της επιθετικότητας της Ρωσίας σε βάρος της Γεωργίας. Αυτό καταδεικνύει ότι στη συνείδηση όλων, Ρωσικό Κράτος και Ρωσική Εκκλησία ταυτίζονται και συμπορεύονται απόλυτα στις επεκτατικές πολιτικές και στην υπονόμευση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοκυριαρχίας των λαών που υφίστανται τη ρωσική επιβουλή.
Ποια είναι η απάντηση της Ρωσικής Εκκλησίας στα παραπάνω; 
Πού είναι οι εξηγήσεις της Μόσχας στα όσα της καταμαρτυρεί η Εκκλησία της Γεωργίας; 
Ο λαλίστατος Βολοκολάμσκ Ιλαρίων δεν θα …ξιφουλκήσει υπέρ των “δικαίων” της Μόσχας στην Γεωργία; 
Το ερώτημα είναι καίριο αν και …ρητορικό: Η Ρωσική Εκκλησία θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και θα συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, Γεωργιανών και Αμπχαζίων, Γεωργιανών και Οσετίνων; 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ