23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΟ 2o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

“Οι θρησκείες και οι προκλήσεις της νέας δεκαετίας” ήταν το θέμα στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας που συνδιοργάνωσαν το τμήμα Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με την αρωγή του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Foreign Affairs. 
Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, που έγινε διαδικτυακά, στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε πως “σήμερα ζούμε την αναβίωση των θρησκειών ως δυναμικού πνευματικού κινήματος”.
Συμπλήρωσε πως η θρησκεία είναι αδύνατον να απωθηθεί στο περιθώριο. Χαρακτήρισε άστοχες τις “εκρήξεις βίας με ιδεολογική επικάλυψη με άλλα κίνητρα” ενώ ζήτησε “να λειτουργούν οι θρησκείες ως παράγοντες συγκλήσεως και συνεργασίας και αυτό επιτυγχάνεται με τον διάλογο των θρησκειών”. 
Στόχος της θρησκείας κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι να φέρει την ειρήνη του Θεού στον κόσμο, ενώ παράλληλα καταδίκασε την βία που προέρχεται από την νοσηρά θρησκευτικότητα.

Για τον κ. Βαρθολομαίο πρόκληση είναι “η δημιουργία ενός πολιτισμού της αλληλεγγύης, η αλληλεγγύη η οποία παραπέμπει στην χριστιανική αδελφοσύνη και πρέπει να γίνει το λάβαρο της εποχής μας”. 

“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει τους διαθρησκειακούς διαλόγους, η διακοπή των πρωτοβουλιών αυτών εξυπηρετεί σκοτεινά σχέδια” τόνισε και κατέληξε σχολιάζοντας πως το διαδίκτυο χρησιμοποιείται συχνότατα στην διάδοση μίσους και θρησκευτικού φανατισμού.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ