17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη

ΒΙΕΝΝΗ. Ο Μητροπολίτης Αυστρίας υπέρτιμος και έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος (Καρδαμάκης), σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» για το προχτεσινό τρομοκρατικό θανατηφόρο χτύπημα, είπε πως «ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο για τη Βιέννη διότι η Αυστρία θεωρείται η χώρα που έχει κρατήσει ουδετερότητα σε πολλά θέματα και γι’ αυτό έχει απολαύσει μία ειρήνη τα τελευταία χρόνια που άλλες χώρες δυστυχώς δεν την έχουν απολαύσει». Συμπλήρωσε πως «η Βιέννη ως πόλη θεωρείται από τις πιο ήσυχες και αρμονικές πόλεις για να ζεις και μάλιστα δεν είναι τυχαίο που βγαίνει πρώτη σε ποιότητα ζωής τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Αυτό που έγινε σόκαρε τον κόσμο διότι ήταν κάτι που δεν το περίμενε και που είχε να το ζήσει δεκαετίες. Μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στην Αυστρία».

Αναφορικά αν η Μητρόπολη είναι κοντά στην περιοχή που έγινε το τρομοκρατικό πλήγμα, ο Μητροπολίτης Αρσένιος είπε, πως «είναι πάρα πολύ κοντά και ουσιαστικά ο δράστης πέρασε και μάλιστα και μερικά από τα γεγονότα έλαβαν χώρα στο δρόμο της Μητροπόλεως. Εκείνη τη στιγμή βρισκόμουν στο σπίτι μου άκουσα τις σειρήνες των περιπολικών, αλλά δεν άκουσα όμως τους πυροβολισμούς». 

Στην ερώτηση αν εκεί στην περιοχή διαμένουν Ελληνορθόδοξοι, είπε «βεβαίως διαμένουν και ιερείς και άνθρωποι που βοηθούν στην εκκλησία και πιστοί Ορθόδοξοι. Η πλατεία που είναι κοντά στην εκκλησία είναι ένας τόπος που συναντώνται πολλοί άνθρωποι. Έχει εστιατόρια, μπαρ, καφέ και επειδή είχε πολύ ήπιο καιρό για την εποχή και ήταν και η τελευταία μέρα πριν από το κλείσιμο ή την απαγόρευση της κυκλοφορίας είχαν βγει όλοι έξω, είχε πολύ κόσμο».

Όταν τον ρωτήσαμε τι του λέγουν οι άνθρωποι του ποιμνίου του, είπε ότι «μίλησα με παρά πολύ κόσμο τηλέφωνα, μηνύματα, είναι φοβισμένοι οι άνθρωποι. Θέλουν έναν καλό λόγο, μια παρηγοριά. Προσπαθήσαμε να τους πούμε ότι θα το ξεπεράσουμε, ότι έχει συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον φόβο να εγκατασταθεί στις καρδιές μας, δεν είναι σωστό να αφήσουμε το φόβο να μας κλέψει την ελευθερία».

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο 

Στην ερώτηση «πού αποδίδετε τέτοια φαινόμενα τρομοκρατίας, ιδιαίτερα, όπως είπατε, στην τόσο φιλήσυχη και φιλειρηνική Αυστρία αλλά και πόλη της Βιέννης;», ο Σεβασμιότατος απάντησε «από ό,τι φαίνεται ο δράστης ήταν ένα παιδί 20 χρονών ο οποίος ακολούθησε αυτά τα εξτρεμιστικά, ισλαμιστικά κινήματα μέσω Ιντερνετ, φανατίσθηκε και βλέπω και τα δικά μας παιδιά πολλές φορές ότι αυτό το Ιντερνετ και αυτά τα παιχνίδια κλέβουν από τον άνθρωπο την πραγματικότητα και τον βάζουν σε μια κατασκευασμένη πραγματικότητα κι από ό,τι είδα και τις κινήσεις του αυτός ο άνθρωπος φαίνεται σαν να έπαιζε παιχνίδι από αυτά που παίζουν και τα παιδιά μας και σκοτώνουν και νομίζουν ότι είναι η πραγματικότητα». Πρόσθεσε πως «είπα δόξα τω Θεώ διότι με τον οπλισμό που είχε θα μπορούσε να είχε σκοτώσει εκατοντάδες. Είχε οπλοπολυβόλο αυτόματο, είχε και μικρό πιστόλι 45άρι, είχε και μαχαίρι, δηλαδή αν έμπαινε σε ένα εστιατόριο εκείνη την ώρα που ήταν εκατοντάδες άτομα ή σ’ ένα μπαρ από όπου πέρασε απ’ έξω θα μπορούσε να είχε σκοτώσει πολλούς ανθρώπους».

Ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι «ήταν τυφλό χτύπημα, δεν είχε κάποιο στόχο. Το συνέδεσαν στην αρχή με τη συναγωγή γιατί κάποιοι πυροβολισμοί έγιναν έξω από τη συναγωγή εκεί στο κέντρο, αλλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει κι έξω από την εκκλησία μας, αλλά φαίνεται ότι αυτός δεν είχε θρησκευτικό στόχο».

Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στην πόλη, είπε ότι «είχαμε μία προσευχή πριν λίγο οι εκπρόσωποι των μεγάλων θρησκευτικών Κοινοτήτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Καγκελάριο, την Κυβέρνηση και το μήνυμα που δόθηκε ήταν μήνυμα ενότητας, εθνικής ομοψυχίας, θα ξεπεράσουμε τη δυσκολία, θα προχωρήσουμε, η Αυστρία είναι δυνατή και όμορφη χώρα, είναι χώρα ειρήνης, αλλά θα υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες της Αυστρίας. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και το προσέλαβα από την αυστριακή κοινωνία σήμερα κυκλοφορώντας στην πόλη, γιατί κυκλοφόρησα. Δεν κατάφερε να μπει ο φόβος στη ψυχή μου και να μου κλέψει αυτή την εντύπωση που έχω για την Αυστρία ότι η Βιέννη είναι μία πάρα πολύ ασφαλής πόλη, είχαν πάντοτε αυτή την εντύπωση. Μου τη δίνει αυτή τη σιγουριά και η παρουσία της Αστυνομίας, η οποία πραγματικά έδρασε ακαριαία, σε εννιά λεπτά κατάφεραν να είναι εκεί και να τον εξουδετερώσουν».

Όταν τον ρωτήσαμε για την επιδημία του κορωνοϊού, ο Μητροπολίτης Αρσένιος είπε, ότι «υπάρχει έξαρση και στις δύο χώρες και στην Αυστρία και στην Ουγγαρία. Αυτή τη στιγμή έχομε έναν σχετικά ήπιο αποκλεισμό με κλείσιμο των εστιατορίων για επί τόπου εστίαση, αλλά μπορεί να πάρει κάποιος το φαγητό στο σπίτι, έχουν κλείσει τα μπαρ και τα καφέ. Οι εκκλησίες προς το παρόν παραμένουν ανοιχτές και η κυβέρνηση το αιτιολόγησε ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή χρειάζεται ψυχολογική και πνευματική στήριξη και ελπίδα και πίστη, γι’ αυτό παραμένουν ανοικτές, αλλά με μέτρα. Κι εμείς εκτιμήσαμε αυτή τη στάση της κυβερνήσεως και προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που πρέπει, μάσκα εντός του ναού, απόσταση ενός μέτρου και χρήση αντισηπτικών».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ