23.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ (ΦΩΤΟ)

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας 
Την συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας προς τους σεισμοπλήκτους της Σμύρνης και της Σάμου εξέφρασε για άλλη μία φορά ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε, την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2020, στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης. “Θρηνούμε μαζί με τους γονείς των δύο παιδιών, των δύο μαθητών που έχασαν την ζωήν των τόσο πρόωρά εις την Σάμον”, είπε ο Παναγιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε και στους δεκάδες νεκρούς στην Σμύρνη. Εξέφρασε δε την ευχή, ο Θεός να ενδυναμώνει τους αρμοδίους παράγοντες, Κρατικούς και τοπικούς φορείς, να βοηθήσουν τους πληγέντες, ώστε σύντομα να σταθούν στα πόδια τους. 
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης με αφορμή την πρόσφατη εορτή του Αγίου Δημητρίου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που του αποδίδουν οι πιστοί. 

“Ο Άγιος Δημήτριος, ο «συμπαθέστατος μάρτυς Κυρίου», κατά τον υμνωδόν, αγαπάται ιδιαιτέρως υπό του λαού του Θεού. Αναρίθμητοι Ορθόδοξοι πιστοί προστρέχουν εις τον εν Θεσσαλονίκη μεγαλοπρεπή ναόν του Αγίου διά να προσκυνήσουν τα τίμια λείψανά του, τα οποία είναι πάντοτε πηγή αγιασμού και πνευματικής ανατάσεως, και διά να εκζητήσουν την μεσιτείαν του προς Κύριον εις την πόλιν του μαρτυρίου του. Ομού μετά του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται ο πλέον δημοφιλής Άγιος της Εκκλησίας μας. Οι ναοί και τα εξωκλήσιά του στολίζουν και αγιάζουν τας πόλεις και την ύπαιθρον, η εορτή του συνδέεται με πολλά ευσεβή και ωραία έθιμα.

Και εις την Πόλιν μας ετιμάτο ανέκαθεν ο Μέγας αυτός Άγιος και Μεγαλομάρτυς. Σήμερον, πέντε Ναοί του Αγίου κοσμούν την Βασιλεύουσαν: Εις τα Ταταύλα, εις την Ξυλόπορταν, εις την Πρίγκηπον, εις το Σαρμασίκι, και εδώ εις την Ξηροκρήνην, όπου σήμερον λειτουργούμεθα, προσευχόμεθα και αγιαζόμεθα. Διά τους ευσεβείς Κωνσταντινουπολίτας, ο Ναός του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης και το Αγίασμά του ήσαν προσκύνημα ιερώτατον, αιδέσιμον, ακόμη και εις τους μη Χριστιανούς της Πόλεως”. 



Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Παναγιώτατος προέτρεψε τους πιστούς: 
Εύχεσθε αδελφοί και τέκνα, ο Θεός του ελέους και Κύριος της δόξης να κρατύνη την Μεγάλην Εκκλησίαν, το Πατριαρχείον μας, διά να δίδη χριστοπρεπώς την καλήν μαρτυρίαν της πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος εις τον σύγχρονον άνθρωπον. Ο Πατριάρχης σας, από της ενθρονίσεως του οποίου συμπληρώνονται αύριον 29 έτη, προσεύχεται αδιαλείπτως, ο πάνδωρος Θεός να σας ευλογή, να σκέπη όλα τα ανά την οικουμένην τέκνα της Μητρός Εκκλησίας και να οδηγή πάντας υμάς εις οδούς ευθείας. 
Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφερείας Βοσπόρου, και ο Εντιμ. κ. Ιωάννης Φενερλής, εκπρόσωπος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. 
Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, εξήρε το έργο του Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως, και συνεχάρη τον ίδιο και τον εκτελούντα χρέη εφημερίου στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ευάγγελο Γρηγοριάδη, καθώς και την Πρόεδρο της Κοινότητος Ξηροκρήνης κ. Όλγα Ντιντς και τους Κοινοτικούς παράγοντες για την προσφορά τους. 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ