ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ
Στα 29 χρόνια σας
Ρέα Ξενιάδου Πουρνάρα
Γενεύη
Σήμερα, 22 Οκτωβρίου, σκέπτομαι τους απανταχού ορθοδόξους χριστιανούς των οποίων ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο εκάστοτε δηλαδή Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης.
Εμείς οι Ομογενείς της Πόλης το γνωρίζουμε και το ζούμε καλά.
Αλλά δεν είμαστε οι μόνοι. Φέτος διαβάζω την πέννα μιας λόγιας δημοσιογράφου, της Λεϊλά Ουμάρ, που λάτρεψε τον Πατριάρχη και ανέδειξε την προσωπικότητα του σε λίγες γραμμές, στο βιβλίο της «Απέμειναν μόνο τα γραπτά», Εκδόσεις Μίλητος, Αθήνα 2007, μετάφραση Στέλιου Ροϊδη.
«Σε όσους με ρωτούν γιατί τον σέβομαι και τον αγαπώ τόσο πολύ μια είναι η απάντηση μου: “Σφίξτε, έστω και μια φορά το χέρι του και κοιτάξτε τον στα μάτια. Τότε μόνο θα καταλάβετε γιατί τον αγαπώ”. …Ήταν πολύ ευδιάθετος τελευταία όταν παρευρέθηκα στην τελετή της ρίψης του σταυρού στη θάλασσα στο Μαϊάμι που την παρακολούθησαν 65 χιλιάδες πιστοί. Όμως ήταν εξίσου λυπημένος όταν μοιράστηκε με τον πάμπτωχο λαό της Νέας Ορλεάνης τον πόνο τους.
…Δύσκολα θα συναντήσετε άνθρωπο ο οποίος θα σκύψει στα προβλήματα του κόσμου όσο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το επόμενο πρωί του σεισμού στην Ίζμιτ, (σσ. Νικομήδεια), ήμουν στην ομάδα των δημοσιογράφων που τον ακολούθησε. Την ώρα που παρέδιδε μια επιταγή των 100 χιλιάδων δολαρίων στην καθηγήτρια του εκεί Παναπιστημίου Δρα Σεζέρ Κομσούογλου που θρηνούσε την κατάρρευση της Σχολής της είπε: “Εύχομαι να βοηθήσει στο να σταματήσουν τα δάκρυα της ωραίας αυτής γιάτρενας”. Όταν επισκεφθήκαμε το εντυπωσιακό πανεπιστημιακό κτήριο που έκτισε ο πρύτανης του Δρ Μπακί Κομσούογλου, η σύζυγος του Σεζέρ μάς έδειξε την πινακίδα με το όνομα του Πατριάρχου… Το ζεύγος Κομσούογλου ανυπομονούν να φτάσει η μέρα που θα το επισκεφθούμε και πάλι όλοι μαζί.»
Μια εισαγωγή για τον Πατριάρχη που μάθαμε τόσα χρόνια. Μια εξομολόγηση από κάποιον ουδέτερο και δή αλλόθρησκο και δή δημοσιογράφο. Οι διαπιστώσεις της Λεϊλά Ουμάρ στις λιγοστές σελίδες που είναι αφιερωμένες στον Πατριάρχη δίνουν νόημα στις μέρες που διανύουμε.
«Ο Πατριάρχης – που σαν τον Μεβλανά έχει πάντα ανοικτή την αγκαλιά του για τους άπειρους ηγέτες κρατών, τους παλαιούς ή τους τωρινούς πολιτικούς, τους δημάρχους που έρχονται στην Πόλη από την Ανατολή, ή και σε απλούς πολίτες – κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό για να συμμετέχει σε θρησκευτικούς και πνευματικούς διαλόγους ή διαθρησκευτικές συναντήσεις.
..Ο Πατριάρχης ζει τις ευτυχέστερες του μέρες όταν επισκέπτεται την πατρίδα του την Ίμβρο, όταν οργανώνονται εκεί τα πανηγύρια.
…Όταν χιονίζει χαίρεται σαν μικρό παιδί και τρέχει στην Χάλκη. Εκεί όποιον βρει τον παρασύρει σ΄ έναν περίπατο γύρω γύρω στο νησί.
…Εργάζεται 18 με 19 ώρες την ημέρα. Είναι τελειομανής, προσηλωμένος στην λεπτομέρεια, χαίρεται όταν αιφνιδιάζει τους ανθρώπους κάνοντας τους δώρα. Δεν παύει να σκορπά την αγάπη του στα παιδιά αλλά και στους ηλικιωμένους. “Όλα τα παιδιά του κόσμου είναι δικά μου”λέει πάντα. Είναι από τους σπάνιους ανθρώπους που το επιβεβαιώνουν με τις πράξεις τους. Μεταξύ των δώρων που του προσφέρουν με κάθε ευκαιρία, το πολυτιμότερο είναι η αγάπη που του δείχνουν τα παιδιά.
…Σε όσους συνεχίζουν να μην τον αναγνωρίζουν, και να λένε ό,τι τους κατέβει, σαν απάντηση δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο από το να τους συστήσω να παρακολουθούν τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται με θέμα τον Πατριάρχη.
…Ο Ηγέτης των τριακοσίων εκατομυρίων ορδοδόξων, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είναι ο πιο ευαίσθητος άνθρωπος που έχω γνωρίσει: ο άνθρωπος που συγχωρεί τους πάντες.»
Τις μέρες αυτές που ο Πατριάρχης βρίσκεται στην Ρώμη για να συμμετέχει σε διεθνή συνάντηση με θέμα την Αδελφοσύνη και Ειρήνη και θα ακούσει εκεί το Εις Πολλά Έτη Παναγιώτατε και εν όψει της επισκέψεως του στην Ίμβρο για το πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου, οι παρενθέσεις αυτές αποκτούν πραγματικό νόημα, γίνονται ουσία και όχι παρένθεση. Εύχομαι να την νοιώθουν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί, όλοι οι χριστιανοί, και όλοι οι άνθρωποι που τον γνώρισαν.
Εις Πολλά Έτη Παναγιώτατε