14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΥΠΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑ

Με αφορμή την σημερινή επέτειο των 29 χρόνων (22-10-1991) από την εκλογή στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, δημοσιεύουμε έναν «Πολυχρονισμό», που ετόνισε ο αείμνηστος Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνος Πανάς (1912-2000). 
Ο Κωνσταντίνος Πανάς υπήρξε μαθητής του μεγάλου εκείνου Κωνσταντινουπολίτη Μουσικοδιδασκάλου Κωνσταντίνου Ψάχου. Έχει μελοποιήσει και εκδώσει πολλά μουσικά βιβλία στα οποία διέσωσε μαθήματα του Κ. Ψάχου, ενώ ο ίδιος ως ψάλτης, όπως έχει καταγραφεί σε ηχογραφήσεις, στοιχείται περισσότερο στο ύφος και στην παράδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Κωνσταντινούπολης γενικότερα.
Με πρόταση του μακαριστού Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλου, του μουσικολογιωτάτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ.τ.Χ.Ε. και η αναγόρευση έγινε δια χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου στο παρεκκλήσιο της Επισκοπής Αγίoυ Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτρα, στις 29 Σεπτεμβρίου 1997. 
Ο «Πολυχρονισμός» προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου περιλαμβάνεται στο τεύχος με συνθέσεις του Κ. Πανά, υπό τον τίτλο «Εκκλησιαστικοί ύμνοι» (Πάτρα 1997, σ. 41-42). 
Ο Κ. Πανάς μελοποίησε τον εν λόγω «Πολυχρονισμό» στον ασυνήθιστο για Πολυχρονισμούς ήχο πλ. β’ και ρυθμό εξάσημο (διτρόχαιο δακτυλικό). 
Π.Α.Α.


Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ