14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΠΕΡΑ – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΑΜΙΣΗ ΑΙΩΝΑ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Πέρα, 1860 
Στο διάστημα μετά τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο δημιουργήθηκαν πολλοί σύλλογοι, που έφτασαν τους πεντακόσιους. Σε αυτό βοήθησε το ανεκτικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι οθωμανικές μεταρρυθμίσεις και η εδραίωση της ισονομίας. Οι σύλλογοι, σύνδεσμοι και αδελφότητές μας που ιδρύθηκαν την περίοδο 1870 – 80 ήταν υψηλού επιπέδου και βρίσκονταν κυρίως στην Πόλη, Καππαδοκία, Τραπεζούντα, στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια. Επί πλέον οι αδελφότητες κυριών ιδρύθηκαν από το 1860 και μετά. Την ίδια περίοδο, στις 20 Νοεμβρίου 1860, τα γυναικεία μέλη των εύπορων οικογενειών που συγκροτούσαν τον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης ίδρυσαν την Φιλόπτωχο Αδελφότητας Κυριών Πέρα, που είναι ένα απο τα πιο σημαντικά φιλάνθρωπα και φιλόπτωχα σωματεία στην Πόλη και έκτοτε έχει έντονη φιλανθρωπική δράση. 
Η Φιλόπτωχος Αδελφότητας Κυριών Πέρα από την ίδρυσή της αμέσως ξεκίνησε να διανέμει τρόφιμα, ρουχισμό, ξύλα και κάρβουνα για θέρμανση, χρήματα σε άπορα άτομα. Ενοικίασε και αποθήκη για τα κάρβουνα. Ίδρυσε δικό της φαρμακείο συγκεντρώνοντας φάρμακα από εθελοντές φαρμακοποιούς. Εξασφάλισε φροντίδα των ασθενών στα σπίτια τους. Μετά το 1864 ανέλαβε να φροντίζει για τα έκθετα του Σταυροδρομίου. 

Ακόμη, το 1870 ξεκίνησε να ξεπληρώνει τα χρέη των φυλακισμένων που ήταν κρατούμενοι λόγω οικονομικών οφειλών. Είχε νηπιοτροφείο που συντηρούνταν με χρήματα του οίκου Μαυροκορδάτου. Το 1875 δημιούργησε εργαστήρια ραπτικής, υφαντικής, πλεκτών και κεντημάτων για να απασχολούνται, να εργάζονται οι γυναίκες που έπαιρναν βοήθεια ώστε να μην προσβάλονται. Οι εργάτριες μέσα σε ένα χρόνο άρχισαν να ράβουν φορέματα και στολές για παραγγελίες του Νοσοκομείου Χασεκί, του Λυκείου Γαλατασαράι κ.ά. και να κεντούν για προίκες. Οι παραγγελίες για προίκες κράτησαν για 80 περίπου χρόνια. Οι πελάτες δεν ήταν μόνο ομογενείς αλλά Οθωμανοί και Λατίνοι. Το 1880 δημιούργησε στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου δικό της ιατρείο με όλες τις ειδικότητες. Παρεχόταν περίθαλψη σε όλα τα άπορα άτομα άσχετα από την καταγωγή τους. Το ιατρείο έκανε και χειρουργικές επεμβάσεις. Τον ίδιο χρόνο δημιούργησε πλυντήριο και σιδερωτήριο. Οι οικονομικοί πόροι προέρχονταν από τις συνδρομές των μελών και τις δωρεές των ευπόρων μελών της κοινότητας. Το 1895 εγκαινιάστηκε τμήμα για την επιμόρφωση νοσηλευτριών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών στα σπίτια τους. 
Η Φιλόπτωχος Αδελφότητας κυριών Πέρα το 1909 μετακόμισε στο τετραώροφο επιβλητικό ιδιόκτητο κτίριο, που κατασκεύασαν ο Αδαμαντίδης, ο Πετσίλλας και ο Πουσκουλλού και επόπτευσε ο Περικλής Φωτιάδης. 
Σήμερα η Φιλόπτωχος Πέρα συνεχίζει το φιλανθρωπικό της έργο σε τοπικό επίπεδο το οποίο περιορίζεται σε διανομή βοήθειας σε 60 άπορους ομογενείς. Νοικιάζει το οίκημα σε διάφορους φορείς και χρησιμοποιεί τα εισοδήματα για το έργο της. Το κτήριο βρίσκεται σε ένα στενό του Πέρα, σε μια περιοχή που κάποτε ήταν μια πυκνοκατοικημένη ελληνική γειτονιά. Εκεί στεγάζεται η εφημερίδα «Ηχώ της Πόλης» και το Ραδιόφωνο της Ηχούς. Εκεί έχει την έδρα του και ο περίφημος Αθλητικός Σύλλογος Πέρα, ένα από τα παλαιότερα αθλητικά σωματεία της Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ