22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΑΥΡΙΔΗ: ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΝΑΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Οι “Βυζαντινοί Ναοί στην Πόλη” (Αθήνα 1986) του Μενέλαου Μαυρίδη, είναι μία έκδοση του Συνδέσμου Αποφοίτων του Ιωακειμείου Παρθεναγωγείου. 
Πρόκειται για ένα κλασικό βιβλίο, που αφορά σε βυζαντινούς ναούς της Πόλης, που σώζονται μέχρι σήμερα, αλλά και σε άλλους που εξαφανίστηκαν στο διάβα της ιστορίας. 
Την έκδοση αυτή συμβουλεύονται και παραπέμπουν ακόμα και αρχιτέκτονες. 
Ο Μενέλαος Μαυρίδης (1910-2000) γεννήθηκε στο Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης. Μετά το οκτατάξιο σχολείο της κοινότητάς του, συνέχισε στο Ελληνογαλλικό Λύκειο του Πέρα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σχολή Μαθηματικών-Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Πόλης. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα γλυπτικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της γενέτειράς του. Ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης υπηρέτησε επί 41 χρόνια στα Γυμνάσια-Λύκεια του Ζαππείου, Ιωκειμείου, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Ζωγράφειο. Μετά τη συνταξιοδότησή του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ήταν μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει γράψει βιβλία, με χρονογραφήματα (από δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά), παιδικό θέατρο και μυθιστορήματα, διηγήματα, μελέτες, που έχουν εκδοθεί σε βιβλία (από το 1962 μέχρι και τον θάνατό του). Εκτός από τις «Ψηφόπετρες» (1985) εκδόθηκαν σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ιωακειμειάδων της Αθήνας και «Οι Βυζαντινοί ναοί στην Πόλη» (1986). Έργο ζωής του Μενέλαου Μαυρίδη. Πολύπλευρο ταλέντο ασχολήθηκε ακόμη, με τη φωτογραφία, τα σλάιτς, τη ζωγραφική, τα μωσαΐκά, τη γλυπτική, τη μουσική ιδιαίτερα με τη Βυζαντινή την οποία υπηρέτησε ως ιεροψάλτης. Έχει δώσει διαλέξεις με θέματα Αστρονομίας, Βυζαντινολογίας και Αρχαίας Ελληνικής γραμματείας και στην Αθήνα και στην Πόλη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ