16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΕΩΝ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Είναι γνωστό πως η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει προβεί σε δεκάδες αγιοκατατάξεις επί Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Α΄, του φιλαγίου. 
Δυστυχώς, όμως, «ο πιστός λαός», αλλά και αρχιερείς που επιδιώκουν για διάφορους, δικούς τους, λόγους, μία αγιοκατάταξη, δεν κορέννυνται με τίποτα! 
Άλλοι γράφουν ότι το Πατριαρχείο προβαίνει σε «επιλεκτικές αγιοποιήσεις», άλλοι λένε ότι αποφεύγει την αγιοκατάταξη «αντι-οικουμενιστών», όπως ο γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, άλλοι ότι ασκεί μία «πολιτική» μέσω των αγιοκατατάξεων κ.ο.κ. 
Ποτέ δεν είναι ευχαριστημένος ο «πιστός λαός» και κάποιοι αρχιερείς, διότι δεν κορέννυνται, όπως είπαμε…
Κι αν το Πατριαρχείο κάνει τον «άγιο τους», πάλι θα βρεθούν ανικανοποίητοι μερικοί, για να μην πω αρκετοί… 
Τώρα, κάποιοι είναι «εν αναμονή», άλλοι γκρινιάζουν παρασκηνιακά γιατί εκείνος και όχι «ο δικός μας άγιος», άλλοι με άλλους τρόπους προσπαθούν να «εκβιάσουν» την αγιοκατάταξη. 

Όλη αυτή η κατάσταση μας θυμίζει ότι τα αγιολογικά κριτήρια και οι αγιολογικές προτιμήσεις του εκκλησιαστικού πληρώματος, καθώς και οι τρόποι εκδήλωσης της ευσέβειάς του προς τους αγίους πρέπει να εξαρτώνται από την πνευματική του ωριμότητα, η οποία δεν υπήρξε ποτέ δεδομένη. Μάλιστα στην απουσία της οφείλονται εν πολλοίς και οι παρενέργειες μιας ζηλωτικής αγιολογικής τιμής.
Δυστυχώς και στο ζήτημα των αγιοκατατάξεων οι εν Ελλάδι Ορθόδοξοι μονολογούν! Μοιάζει να μην ενδιαφέρονται για την οικοδομή της Μιάς και αδιαιρέτου Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά κινούνται υπό το πρίσμα των δικών τους επιδιώξεων και βλέψεων, πλήττοντας, έτσι, την συνοχή και την ενότητα της Εκκλησίας. 
Ο δημοσιογράφος Μάνος Χαραλαμπάκης σε κείμενό του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (12-3-2011), με τον καυστικό τίτλο «Στην ουρά για το φωτοστέφανο», είχε αναφερθεί στο θέμα των αγιοκατατάξεων και είχε, μάλιστα, εντοπίσει και τις «διαμάχες»! Έγραφε, χαρακτηριστικά: “Η «αγιοκατάταξη» – όπως είναι ο εκκλησιαστικός όρος για την αγιοποίηση – δηµιουργεί όµως και διαµάχες. Μία από αυτές που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Iντερνετ αφορά στον µοναχό Παπουλάκο ο οποίος έζησε επί Τουρκοκρατίας. Μερίδα κληρικών υποστηρίζει ότι πρέπει να αγιοποιηθεί ενώ άλλοι θεωρούν ότι δεν πληροί τα κριτήρια.” 
Μήπως, άραγε, εν όψει της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, κάποιοι ζητήσουν την αγιοκατάταξη εθνομαρτύρων; 
Μη ξεχνάμε ότι είχε τεθεί και ζήτημα «αγιοποίησης» του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, το οποίο, ευτυχώς, αποσοβήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος. 
Πιστεύουμε ότι η Μητέρα Εκκλησία με την πείρα των αιώνων και την σοφία που την διακρίνει θα βάλει φρένο στις παράλογες απαιτήσεις των διαφόρων…

Σχετικά άρθρα

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ