16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΩΣ ΥΠΕΡΜΕΤΑΔΟΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Φως Φαναρίου

Ο Χαρίδημος Τσούκας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Warwick, με άρθρο του υπό τον τίτλο «Ο ηγέτης ως υπερμεταδότης», στην Καθημερινή της Κυριακής (15-16.8.2020), αναφέρεται με αφορμή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, στην ευθύνη του ηγέτη, θεωρώντας πως «εν αρχή ην η πράξη της δέσμευσης του ηγέτη σε κανόνες που ex officio θέτει και έπεται η ελευθερία των άλλων να τηρούν τους κανόνες». 
Ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας γράφει για την κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου να φορέσει μάσκα κατά την Θ. Λειτουργία, σε αντίθεση με άλλες ζηλωτικές πρακτικές (αναφέρει το παράδειγμα τέλεσης μιας κηδείας από ιερέα): 
«Πόσο καλύτερα θα ήταν αν μιμούνταν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και φορούσε μάσκα στη διάρκεια της κηδείας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα τον ακολουθούσαν. Μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά θα υιοθετούνταν, με τη ρεαλιστική δυνατότητα να εμπεδωθεί για όσο χρόνο είναι αναγκαία. Ο ηγέτης θα λειτουργούσε τότε ως υπερμεταδότης – όχι του κορωνοϊού, αλλά της υπεύθυνης συμπεριφοράς. Χρειαζόμαστε ηγέτες – υπερμεταδότες ευθύνης.» 
Το άρθρο πλαισιώνεται με φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχου με την λεζάντα:
«Φορώντας μάσκα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κ.κ. Βαρθολομαίος τελεί τη Θεία Λειτουργία, δίνοντας το παράδειγμα του ποιμένα και ηγέτη που τηρεί τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί για όλους».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ