16.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ (4-9-1988 / ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα βίντεο – ντοκουμέντο παραθέτουμε στη συνέχεια
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς (1915-2008), λειτουργεί στον Πάνσπετο Πατριαρχικό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 1988, συμπροσευχομένου στο Ιερό Βήμα του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατρών Νικόδημος προσεφώνησε καταλλήλως και με θερμούς λόγους τον Πατριάρχη Δημήτριο, αναφερόμενος ιδιαιτέρως στο πρωτεύθυνον και στην οικουμενικότητα της Μεγάλης Εκκλησίας.
Με τον Μητροπολίτη Πατρών συλλειτούργησαν:
ο αμείμνηστος εφημέριος του Πατριαρχικού Ναού π. Παναγιώτης Τσινάρας και οι Διάκονοι Απόστολος (νυν Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων) και Θεόληπτος (νυν Μητροπολίτης Ικονίου).
Έψαλαν: στον δεξιό χορό ο τότε Λαμπαδάριος Βασίλειος Εμμανουηλίδης και στον αριστερό ο τότε Α΄ Δομέστικος Ιωάννης Χαριατίδης.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα σημαντικό κείμενο του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου που αφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το κείμενο αυτό αποτελεί τη συμβολή του λόγιου Μητροπολίτη στον τόμο – αφιέρωμα στον καθηγητή Κωνσταντίνο Βαβούσκο (Εκδόσεις Σάκκουλα, Θεσσαλονίκη 1990) και φέρει τον τίτλο: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και αι σύγχρονοι διαστάσεις της οικουμενικότητος».

Σχετικά άρθρα

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ιστορία κατέδειξε ότι ο συγκεκριμένος μητροπολίτης διέθετε την"στόφα" μείζονος αρχιερέως.!
    Εγκρατης περί την πατρώα βυζαντινή μουσική,τερπνοτατος εν τω ψαλλειν φωνή μέταλλο, λόγιος,βαθυνουστατος θεολόγος, με μίαν,αριστοκρατικου τύπου οιησην!..

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ