19.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΕΡΟΣ: “ΠΡΟΣΩΠΟΝ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΝ”

Η τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ του Δρ κ. Αλεξάνδρου Παπαδερού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 στην αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Δελμούζος» του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. 
Τον έπαινο του τιμωμένου εκφώνησε o καθηγητής κ. Στυλιανός Χ. Τσομπανίδης. 
Μετά την αναγόρευσή του ο τιμώμενος κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, Άρχων Υπομνηματογράφος της Μ.τ.Χ.Ε., συνιδρυτής και επί σειρά ετών διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, μίλησε με θέμα: «Πρόσωπον προς Πρόσωπον». 
Με αφορμή αυτή την απόφαση του Τμήματος Θεολογίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε Πατριαρχικό Γράμμα προς τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή Παναγιώτη I. Σκαλτσή, το οποίο δημοσιεύουμε στη συνέχεια.
Λήγοντος του 2019 κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Κυριακίδη το βιβλίο “Πρόσωπον προς Πρόσωπον” που περιλαμβάνει όλα τα της τελετής αναγόρευσης του Αλέξανδρου Παπαδερού σε επίτιμο διδάκτορα, με την επιμέλεια του καθηγητού Στυλιανού Χ. Τσομπανίδη. 
Τα περιεχόμενα του βιβλίου έχουν ως εξής:
Προλογικό σημείωμα: Παναγιώτης Σκαλτσής, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας
ΑΠΘ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ 
Δέσποινα Κλαβανίδου, Αναπληρώτρια Πρύτανης ΑΠΘ, καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Θεόδωρος Ξ. Γιάγκου, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ
Παναγιώτης Σκαλτσής, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας
ΑΠΘ
ΟΜΙΛΙΕΣ
Στυλιανός Χ. Τσομπανίδης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Έπαινος προς τον Αλέξανδρο Παπαδερό κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός, «Πρόσωπον προς πρόσωπον».


Το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδήλωσης και φωτογραφίες από την τελετή. Το φωτογραφικό υλικό της τελετής προέρχεται από τον αν. καθηγητή κ. Μόσχο Γκουτζιούδη και την κ. Κυριακή Τσιοντικίδου.
Το εξώφυλλο του βιβλίου επιμελήθηκε η κ. Τέση Δροσοπούλου. Οι φωτογραφίες από τα έργα που εικονίζονται στην ομιλία του Αλ. Παπαδερού δημοσιεύονται με την ευγενική άδεια της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ