Πασχάλης Βαλσαμίδης
Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Πέρσι για πρώτη φορά στο Μπεϊλίκντουζου Κωνσταντινούπολης με την υποστήριξη του τότε Δημάρχου Μπεϊλίκντουζου Εκρέμ Ιμάμογλου, σήμερα του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών, που υπογράφτηκε στη Λωζάννη στις 30 Ιανουαρίου του 1923.
Φέτος πραγματοποιήθηκαν από 1-2 Φεβρουαρίου 2020 στο Μπεϊλίκντουζου, στην Τσατάλτζα και στη Σηλυβρία. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε το Ίδρυμα Ανταλλαξίμων Λωζάννης (Lozan Mübadilleri Vakfı) σε συνεργασία με τρεις τουρκικούς προσφυγικούς συλλόγους και με την υποστήριξη των δήμων Μπεϊλίκντουζου, Τσατάλτζας και Σηλυβρίας.
Οι εκδηλώσεις μνήμης των προσφύγων ξεκίνησαν 1 Φεβρουαρίου ώρα 12.00 μ.μ. στην παραλία της Προποντίδας στην περιοχή Μπεϊλίκντουζου με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου και επισκεπτών από την Ελλάδα. Τις εκδηλώσεις τίμησε εκ μέρους του Ελληνικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης ο Συντονιστής της Εκπαίδευσης Σταύρος Γιολτζόγλου. Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους προέδρους των συλλόγων, των δημοτικών αρχών και στο τέλος τίμησαν τη μνήμη των προσφύγων ρίχνοντας στη θάλασσα κόκκινα γαρίφαλα.
Οι εκδηλώσεις συνέχισαν στην Τσατάλτζα στο πολιτιστικό κέντρο Çatalca Belediyesi Nazım Özbay Kültür Merkezi, όπου φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας Τούρκων προσφύγων.
Την έναρξη έκανε ο Δήμαρχος Τσατάλτζας Μεσούτ Ουνέρ. Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων ακολούθησαν οι ομιλίες του Καθηγητή Πανεπιστημίου Σμύρνης Κεμάλ Αρή με θέμα «Τα πλοία (που μετέφεραν Τούρκους από την Ελλάδα στην Τουρκία) κατά την περίοδο της Ανταλλαγής των Πληθυσμών. Η σίτιση και η στέγαση των Τούρκων προσφύγων», του Πασχάλη Βαλσαμίδη Επίκουρου Καθηγητή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Η Τσατάλτζα πριν την Ανταλλαγή των Πληθυσμών και τα ιστορικά μνημεία της» και του Μεχμέτ Εμρέ Τοκέρ Δάσκαλου λαϊκών χορών και ερευνητή με θέμα «Τουρκικοί λαϊκοί χοροί των προσφύγων και η επίδρασή τους στη βιβλιογραφία».
Τέλος, παρουσίασε αναμνήσεις Ελλήνων προσφύγων η Χρυσούλα Γαβριηλίδου με καταγωγή από την Αρσού της Ανατολικής Θράκης.
Οι εκδηλώσεις μνήμης συνέχισαν την επόμενη μέρα στην παραλία της Σηλυβρίας από ώρα 13.00 μ.μ. με ομιλίες και με γαρίφαλα που έριξαν στη θάλασσα στη μνήμη των προσφύγων. Στην αίθουσα Yaşar Kemal Sergi ve Fuaye Salonu υπήρχε έκθεση φωτογραφίας Τούρκων προσφύγων.
Στη συνέχεια μετά τους χαιρετισμούς μίλησαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Σμύρνης Κεμάλ Αρή με θέμα «Η Ανταλλαγή των Πληθυσμών» και ο Πασχάλης Βαλσαμίδης Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Η Σηλυβρία πριν την Ανταλλαγή των Πληθυσμών και τα ιστορικά μνημεία της». Τέλος, η Χρυσούλα Γαβριηλίδου παρουσίασε αναμνήσεις Ελλήνων προσφύγων.
Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και τέθηκαν από το κοινό ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στους καθηγητές.