8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΡΟΔΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΟΝ “ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ”

Ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος – Φωτογραφία «Εθνικός Κήρυκας»/ Θεόδωρος Καλμούκος


Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερή Μητρόπολη της Ρόδου, του μεγαλύτερου και πλέον ανεπτυγμένου νησιού της Δωδεκανήσου, ευτύχησε να έχει κατά τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια ποιμενάρχη της τον Μητροπολίτη Κύριλλο. Εναν ιεράρχη δραστήριο, φιλικό και προσηνή, ο οποίος επιτελεί έργον Θεού άοκνα και αθόρυβα. Αφοσιωμένος στα ουσιώδη της Πίστης και στύλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε για τη Ρόδο, την Ομογένεια της Αμερικής, τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Το νησί έχει 63 ενορίες, από αυτές οι 17 στην πόλη της Ρόδου. Επίσης λειτουργούν και 8 παρεκκλήσια, καθώς και 5 ανδρικές και 3 γυναικείες Μονές. Το σύνολο των κληρικών είναι 105. 
Στην ερώτηση αν έχουν αλλάξει κάποια πράγματα κατά την παρέλευση αυτών των 15 ετών και ποια, απάντησε πως «όσον αφορά τον κοινωνικό ιστό μπορώ να πω ότι οι αλλαγές είναι μικρές και κατά το πλείστον αποτελούν συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ο πληθυσμός αυξάνεται και χωροταξικές αλλαγές σημειώνονται. Στην εκκλησιαστική της διάσταση η Ρόδος παραμένει υγιώς παραδοσιακή και εκφράζεται δυναμικά μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Οσον αφορά την τοπική μας Εκκλησία οι αλλαγές σημειώθηκαν στο οργανωτικό επίπεδο και στον τρόπο εκφοράς της ποιμαντικής δράσεως των μονών και ενοριών μας, στην ανάδειξη των μνημείων μας και στην τουριστική προβολή του θρησκευτικού μας πλούτου επειδή η Ρόδος είναι τουριστικός προορισμός».

Αναφορικά με τον τουρισμό, είπε: «οι στατικές κάνουν λόγο για μικρή μείωση. Παρά ταύτα και εφέτος η προσέλευση ήταν μεγάλη και αυτό ήταν εύκολο να διαπιστωθεί καθημερινά». 
Οταν τον ρωτήσαμε πώς βλέπουν οι τουρίστες την τοπική μας Εκκλησία στη Ρόδο, τους ναούς, τον διάκοσμό τους, τις πανηγύρεις, τι του λέγουν, απάντησε πως «οι κρίσεις είναι θετικές. Περισσότερο αφορούν την αισθητική των εκκλησιαστικών μας μνημείων, των μονών και των ναών μας. Παλαιότερα οι επισκέπτες από Ορθόδοξες χώρες ήταν περισσότεροι, άρα υπήρχε περισσότερο ενδιαφέρον από πνευματικής απόψεως και υπήρχαν σχετικές διοργανώσεις. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν λιγοστέψει. Οι αλλόδοξοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα μνημεία μας και την αισθητική τους. Κάποιοι από αυτούς εκφράζουν πνευματικές αναζητήσεις στις επισκέψεις τους, κυρίως στα Μοναστήρια. 
Για τους μεικτούς γάμους, τόνισε πως «είναι μια πραγματικότητα» και εξήγησε πως «αφορά όμως αλλοδαπούς ή αλλοδαπές που επέλεξαν τη Ρόδο για τόπο μόνιμης διαμονής τους και όχι τους επισκέπτες μας. Οι γάμοι μεταξύ δικών μας ανθρώπων και επισκεπτών παλαιότερα ήταν περισσότεροι. Σήμερα σπάνιοι, μεμονωμένα περιστατικά». 
Στην ερώτηση τι τους λένε οι επιχώριοι νέοι και νέες για την Ορθόδοξη Πίστη, ποια θέματα τους απασχολούν; ο Μητροπολίτης Κύριλλος έδωσε την εξής απάντηση: «Η κοινωνία της Ρόδου είναι παραδοσιακή. Η σχέση των νέων με την Εκκλησία παραμένει σταθερή. Θετικό ρόλο διαδραματίζει το οικογενειακό περιβάλλον. Τα κατηχητικά μας αριθμούν μεγάλο αριθμό παιδιών. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον συμμετοχής στις Κατασκηνώσεις μας. Από τις επισκέψεις μου στα σχολεία και από τους κύκλους νεότητας αποκομίζω ότι τα παιδιά μας έχουν εκκλησιαστική αυτοσυνειδησία. Στις συζητήσεις τα θέματα αφορούν τις προσωπικές σχέσεις και τη θέση της Εκκλησίας για μείζονα κοινωνικά ζητήματα. Είναι άξια θαυμασμού η συμμετοχή τους όταν τους ζητηθεί να συμβάλλουν σε κάθε επιπέδου εκκλησιαστική δράση. Μπορούμε να συνοψίσουμε λέγοντας ότι η στάση των νέων απέναντι στην Εκκλησία είναι θετική. Προσωπικά το αισθάνομαι όταν περπατάω στο δρόμο». 
Αν η οικονομική κρίση επηρέασε το νησί γενικώς και την Εκκλησία ειδικώς, είπε πως «το επηρέασε αν και πρέπει να πούμε όχι όπως άλλες περιοχές της πατρίδας μας γι’ αυτό και δεν βρεθήκαμε μπροστά σε αδιέξοδα κατά την αντιμετώπιση των παρενεργειών της. Αλλωστε όλοι οι φορείς συνεργαστήκαμε με μέθοδο. Η Εκκλησία επηρεάστηκε πάρα πολύ γιατί προέκυψε (από το 2008 και εντεύθεν) και η δυσβάστακτη φορολογία, ώστε να παρατηρείται το φαινόμενο ακμάζουσες οικονομικά στο παρελθόν ενορίες να αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλο πρόβλημα. Τα έσοδα των Ιερών Ναών έχουν μείωση της τάξης του 40-50%. Οσον αφορά τις εργασίες αποκαταστάσεως-ανακαινίσεως των Ναών μας και των μνημείων μας γίνονται με προσφορές των πιστών. Είναι σημαντικό ότι μπορούμε να προβαίνουμε σε τέτοιου είδους εργασίες αποκλειστικά με χορηγίες των χριστιανών μας, που ενδιαφέρονται ζωηρά για την ευπρέπεια και την καλή κατάσταση των σεβασμάτων της πίστεως των πατέρων τους». 
Ερωτηθείς για την Ομογένεια της Αμερικής, υπογράμμισε ότι «την ομογένεια της Αμερικής δεν την έχω ζήσει στο χώρο της, άρα δεν μπορώ να εκφράσω αντικειμενική γνώμη. Συναντώ όμως εδώ τους Ροδίους ομογενείς. Εκτιμώ την δυναμική τους και την αγάπη τους για τον τόπο γεννήσεως ή καταγωγής τους, καθώς και την πρόοδο τους στο Νέο Κόσμο. Εχω εμπιστοσύνη στη Διασπορά γιατί εκφράζει υπαρξιακά τον Ελληνισμό. Σας θυμίζω τον στίχο του τραγουδιού: ‘Των Ελλήνων οι Κοινότητες φτιάχνουν άλλους Γαλαξίες’. Είστε ο εαυτός μας επεκτεινόμενος στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, και μαζί με όλους τους άλλους, μέχρι τα πέρατα της Γής». 
Οσο για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, είπε ότι είναι «αδελφός Ιεράρχης με εκκλησιαστικό ήθος και φρόνηση, ανοικτούς ορίζοντες και αγάπη προς την Εκκλησία. Εκκλησιαστικός ανήρ που γνωρίζει να πολιτεύεται και όχι να ελίσσεται, να ανεβαίνει και όχι να σέρνεται, που μπορεί να διακρίνει και να υπερβαίνει τις χθαμαλότητες της εκκλησιαστικής ζωής. Ανθρωπος χωρίς κακίες και μικροπρέπειες που έχει το χάρισμα να οραματίζεται και να εμπνέει».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ