Το πρωί της Τρίτης, 26 Νοεμβρίου, με αφορμή την εορτή του Αγίου Στυλιανού, ημέρα κατά την οποία ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Στυλιανός εόρταζε τα ονομαστήριά του, τελέστηκε τρισάγιο επί του μνήματός του, στο Κοιμητήριο του Rookwood, στο Σύδνεϋ.
Το τρισάγιο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, περιστοιχούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και από κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
«Δοξάζουμε τον Θεό, που έστειλε τον άνθρωπο αυτό στην Αυστραλία σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή», ανέφερε συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, αναγνωρίζοντας ότι ο προκάτοχός του «παρέδωσε την Αρχιεπισκοπή πολύ καλύτερη, πολύ ισχυρότερη, πολύ εκκλησιαστικότερη και πολύ πνευματικότερη από όσο την παρέλαβε».
«Θέλω να δοξάσω τον Θεό», συμπλήρωσε, «που με αξίωσε να είμαι διάδοχος μιας τόσο μεγάλης και ισχυρής θεολογικής και εκκλησιαστικής προσωπικότητας».
Επιπλέον, δείχνοντας προς το μέρος των παρόντων κληρικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν χειροτονηθεί από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, διότι, όπως υπογράμμισε, o προκάτοχός του τού κληροδότησε ένα πολύ καλό και δυναμικό έμψυχο υλικό, το οποίο ενίσχυσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ.«Υποκλίνομαι στη μνήμη του και εύχομαι ο Θεός να τον αναπαύσει μετά των Αγίων και Δικαίων», σημείωσε καταληκτικά.
Ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Στυλιανοῦ τοῦ Παφλαγόνος καὶ ἐπιμνημόσυνη δέησι ὑπὲρ τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου Αὐστραλίας κυροῦ Στυλιανοῦ
Κατόπιν προτροπῆς καὶ εὐλογίας τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου μας κ. κ. Μακαρίου, ἐτελέσθη σήμερα Τρίτη, 26η Νοεμβρίου 2019, κυριώνυμος ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Στυλιανοῦ τοῦ Παφλαγόνος, Θεία Λειτουργία καὶ μνημόσυνο ὑπὲρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου Ἀρχιεπισκόπου Αὐστραλίας κυροῦ Στυλιανοῦ στὴν Ἱερὰν Μονὴν τῆς Παναγίας «Ἄξιον Ἐστίν» Νόρθ-Κόουτ, ἔδρα τῆς νεοσυστάτου Ἀρχιεπισκοπικῆς Περιφερείας Νόρθ-Κόουτ ἐν Μελβούρνῃ Βικτωρίας.
Στὴν Θεία Λειτουργία προεξήρχε ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης κ. Εὐμένιος Βασιλόπουλος, Ἀρχιεπισκοπικὸς Ἐπίτροπος Νόρθ-Κόουτ, πλαισιούμενος ὑπὸ τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου τῆς Περιφερείας, μὲ παρουσία τῶν μαθητῶν τοῦ ἑλληνορθοδόξου Κολλεγίου τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Πρέστον καὶ πλήθους προσκυνητῶν.
Σημειώνεται ὅτι ἐφέτος γιὰ πρώτη φορὰ ἑορτάσαμε τὴν μνήμη τοῦ Ἁγίου Στυλιανοῦ καὶ τελέσαμε ἐπιμνημόσυνη δέησι ὑπὲρ ἀναπαύσεως τοῦ ἀοιδίμου κυροῦ Ἀρχιεπισκόπου Στυλιανοῦ ὁ ὁποῖος διηκόνησε τὴν Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπή μας ἐπὶ 45 συναπτὰ ἔτη.
Η εορτή του Αγίου Στυλιανού στο Σύδνεϋ
«Να αφήσουμε τον εαυτό μας στην άκρη και να αδειάσουμε την καρδιά μας, για να βρεθεί χώρος, ώστε να μπει ο άλλος. Να μπει ο γνωστός, να μπει ο άγνωστος, να μπει ο φίλος, αλλά να μπει και ο εχθρός».
Αυτό είναι το βασικό δίδαγμα που προκύπτει από τον βίο του Αγίου Στυλιανού, όπως διέκρινε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.
Τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη εορτή του Αγίου Στυλιανού, ο οποίος τελέστηκε στον φερώνυμο Ιερό Ναό, στην περιοχή Γκαϊμία στο Σύδνεϋ. Στην ομιλία του, περιέγραψε εν συντομία τη ζωή του Αγίου, εστιάζοντας κατά πρώτον στην απόφασή του να ακολουθήσει το «εκούσιο μαρτύριο» του μοναχισμού. Όπως εξήγησε, «αν κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία της Εκκλησίας, θα διαπιστώσουμε ότι ο μοναχισμός παρουσιάστηκε τότε που σταμάτησαν οι διωγμοί και οι Χριστιανοί άρχισαν για πρώτη φορά να αντιμετωπίζουν τον πειρασμό της ανέσεως. Ουσιαστικά, ο μοναχισμός είναι μία απόρριψη της καλοπέρασης, της ανέσεως, του θελήματός μας. Αυτός είναι ο μοναχισμός και αυτόν τον δρόμο ακολούθησε ο Άγιος τον οποίο εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Στυλιανός προσπάθησε με πολύ αυστηρό τρόπο να προσεγγίσει τον Θεό. Και, τελικά, κατάφερε να κερδίσει τη Βασιλεία των Ουρανών».
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, στις ιερές εικόνες ο Άγιος Στυλιανός απεικονίζεται με ένα παιδί στην αγκαλιά του. «Ούτε έγγαμος ήταν, ούτε παιδιά είχε», παρατήρησε, «όμως ήταν στην έρημο και είχε αγωνία για αυτούς που ήταν στον κόσμο». «Ήταν στην έρημο», συνέχισε, «αλλά είχε αγωνία για τα παιδιά που είχαν ασθένειες. Και αγαπούσε πάρα πολύ τα παιδιά. Και γι’ αυτό, κάθε φορά που άνθρωποι τον επισκέπτονταν και του ζητούσαν βοήθεια για τα παιδιά τους, αυτός τα θεράπευε. Και γι’ αυτό κάθε φορά που τον επισκέπτονταν ζευγάρια που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά, αυτός τα ευλογούσε και παρακαλούσε τον Θεό να τους δώσει αυτό το δώρο της τεκνοποιίας. Και ο Θεός άκουγε τις προσευχές του και έδινε αυτό το πολύ ευλογημένο δώρο. Γι’ αυτό βλέπουμε κάτι που είναι λίγο οξύμωρο, δηλαδή ένας μοναχός να κρατάει στα χέρια του ένα παιδί».
Προβάλλοντας το παράδειγμα της ζωής του Αγίου Στυλιανού ως αντικατοπτριστικό του ήθους του μοναχισμού και κατ’ επέκταση του ήθους της Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος διέκρινε με απογοήτευση ότι στην εποχή μας αναπτύσσονται διάφορα σύγχρονα ρεύματα – περί διαλογισμού, περί εσωτερικής προσευχής, κ.α. – τα οποία καλούν τον άνθρωπο να στραφεί στην πνευματική ζωή, αλλά με σκοπό να σώσει μόνο τον εαυτό του. «Ουσιαστικά τον καλούν να ζήσει μια πνευματική ζωή, η οποία δεν οδηγεί στο φως, αλλά οδηγεί στο σκοτάδι», παρατήρησε. «Έρχεται σήμερα ο Άγιος Στυλιανός, ο οποίος τα άφησε όλα και πήγε στην έρημο, αλλά το μυαλό του δεν ήταν στο πώς θα σώσει τον εαυτό του», επισήμανε, «και μας λέει ότι όλα αυτά είναι ψέματα και ανθρώπινα κατασκευάσματα». «Και αν θέλετε πραγματικά να βρείτε τον εαυτό σας», συνέχισε, «πηγαίνετε στην έρημο για να προσεύχεστε για αυτούς που δεν είναι στην έρημο. Αν θέλετε πραγματικά να βρείτε τον εαυτό σας, πηγαίνετε στην έρημο και να προσεύχεστε για τα παιδιά που είναι άρρωστα, παρότι
εσείς δεν θα έχετε παιδιά. Αν θέλετε πραγματικά να βρείτε τον εαυτό σας, πηγαίνετε στην έρημο και να ευλογείτε τα ζευγάρια, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν παιδί, για να αποκτήσουν τη χαρά της τεκνοποιίας. Αυτό είναι το ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος χαιρέτησε την παρουσία του Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Πέρθης, Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη κ. Ελπιδίου, και του Αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Σταν Παλάσση, ενώ ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα για τα ονομαστήριά του στον πατέρα Στυλιανό Σκούτα, Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Κίνγκσφορντ του Σύδνεϋ.
Επίσης, με χαρά ανακοίνωσε στους πιστούς ότι εκδόθηκε η άδεια για την ανέγερση του νέου παιδικού σταθμού στην Ενορία τους, και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα ο πατήρ Κωνσταντίνος Βαρυπάτης και οι συνεργάτες του θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της υλοποίησης του έργου.
Κατά την παρουσία του στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος δε θα μπορούσε να μη μνημονεύσει τον προκάτοχό του, μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κυρό Στυλιανό, στη μνήμη του οποίου τέλεσε και τρισάγιο. «Για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο θα μπορούσα να πω πολλά και να μιλώ για ώρες», υπογράμμισε. «Ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα», προσέθεσε, «και γι’ αυτό ο Θεός τον ευλόγησε και ήρθε σε μια πάρα πολύ ωραία επαρχία, την οποία όμως με τον κόπο του, με τη θυσία του, με την αγωνιστικότητά του, με τις γνώσεις του και με την καλή του διοίκησή του την έκανε πιο ισχυρή, πιο όμορφη, πιο εκκλησιαστική». «Και όλοι τρέφουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη και κάθε μέρα τον ενθυμούμεθα», συνέχισε, «αλλά ιδιαίτερα σήμερα και αύριο, που εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Στυλιανού, τον έχουμε πιο έντονα στη σκέψη μας, διότι ξέρουμε τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Στυλιανού».
Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στο Μάσκοτ του Σύδνεϋ
Με λαμπρότητα και με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.Μακαρίου, ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Αγίας Αικατερίνης, στον φερώνυμο Ιερό Ναό, στο Μάσκοτ του Σύδνεϋ.
Οι πιστοί κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τον νέο Ποιμενάρχη, ο οποίος για πρώτη φορά επισκέφθηκε την ενορία τους. Εμφορούμενοι από αισθήματα χαράς και συγκίνησης, υποδέχτηκαν τον Σεβασμιώτατο με επευφημίες και χειροκροτήματα.
Από την πλευρά του, ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ναού, πατήρ Αθανάσιος Γιάτσιος, επιφύλαξε στον Αρχιεπίσκοπο ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, στη θερμή ομιλία του: «Έχουμε όλοι μείνει έκπληκτοι από τις καθημερινές εικόνες ενθουσιασμού και αγάπης εκ μέρους του λαού του Θεού προς το τίμιο πρόσωπό σας σε κάθε πόλη, σε κάθε ενορία που επισκέπτεστε. Έχετε κατορθώσει, σε μικρό χρονικό διάστημα, να κατακτήσετε τις καρδιές όλων των πιστών. Αυτή η αυθόρμητη έκφραση του κόσμου είναι προϊόν της αγάπης και αυτοθυσίας που έχετε δείξει σε όλους μας από την ημέρα που ήρθατε εδώ, στη μακρινή Αυστραλία». Κλείνοντας, ο πατήρ Αθανάσιος διαβεβαίωσε εκ μέρους όλων των ενοριτών ότι «θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας, θα στηρίξουμε το ευλογημένο έργο σας και τα μελλοντικά σας σχέδια». Ακολούθως, δώρισε στον Σεβασμιώτατο ένα κεντημένο επιγονάτιο με την εικόνα της γεννήσεως του Χριστού και τον παρακάλεσε να το φορέσει την ημέρα των Χριστουγέννων, ενθυμούμενος και προσευχόμενος για την ενορία της Αγίας Αικατερίνης.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος ευχαρίστησε όλους θερμά για τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού που εκδήλωναν προς το πρόσωπό του, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον πατέρα Αθανάσιο, δηλώνοντας συγκινημένος από την αγάπη των λόγων του. «Αυτό είναι το μυστικό που με συντηρεί κι εμένα στην καθημερινή μου δραστηριότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «λαμβάνω πολλή αγάπη από εσάς, από τους ιερείς μας και από τον λαό του Θεού, και ακόμη κι αν δεν ήθελα να σας αγαπήσω, με αναγκάζετε να σας κοιτάζω στα μάτια και να αισθάνομαι αυτό το οποίο αισθάνεστε και εσείς». «Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι, να είμαστε αγαπημένοι», τόνισε σε άλλο σημείο, επισημαίνοντας ότι «θέλω να είμαστε ένα σώμα και η καρδιά σας να πάλλεται για τον Χριστό. Και όταν η καρδιά σας πάλλεται για τον Χριστό, τότε, αγαπητοί μου αδελφοί, είμαστε ένα σώμα. Γιατί ο Χριστός είναι αυτός που θα μας ενώσει».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Αικατερίνης, περιγράφοντας επιγραμματικά στους πιστούς πώς γνώρισε και «παντρεύτηκε» τον Χριστό και πώς, με την ανωτέρα μόρφωση και με τη βαθιά πίστη της, κατάφερε να οδηγήσει στη βάπτιση ακόμη και κορυφαίους ρήτορες και φιλόσοφους της εποχής. «352 πρόσωπα βαπτίστηκαν από τη στιγμή που η Αγία Αικατερίνη ομολόγησε δημοσίως ότι είναι Χριστιανή», εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, επισημαίνοντας ότι ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα ήταν επιφανείς φιλόσοφοι, που επιχείρησαν να την παραπλανήσουν για να αρνηθεί τη χριστιανική πίστη, καθώς και η γυναίκα του διώκτη της, Αυτοκράτορα Μαξεντίου.
Μπροστά σε αυτή την κατάληξη και μετά από πολλά βασανιστήρια, ο Αυτοκράτορας διέταξε τον αποκεφαλισμό της Αγίας Αικατερίνης, ενώ θαυματουργικώς το σώμα της, όπως εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, μεταφέρθηκε στο Όρος Σινά, όπου μέχρι και σήμερα ευρίσκεται και επιτελεί πάμπολλα θαύματα σε όσους με πίστη την επικαλούνται.
Το πρώτο δίδαγμα που προκύπτει από τον βίο της Αγίας, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, είναι ότι «η γνώση, χωρίς τον Χριστό, είναι ένα κομμάτι εξουσίας, αλλά δεν είναι φως, δεν είναι σοφία, δεν είναι λύση, δεν είναι ανάπαυση για τον σύγχρονο άνθρωπο». «Σήμερα διαπιστώνουμε ότι ενώ υπάρχουν μορφωμένοι, με πτυχία και με διδακτορικά», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, «τα προβλήματα του κόσμου αντί να μειώνονται αυξάνονται και αντί να ξεμπερδεύονται, μπερδεύονται περισσότερο».
Ένα δεύτερο δίδαγμα, επίσης πολύτιμο στη σύγχρονη εποχή, είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να επιδεικνύει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ομορφιά της ψυχής από ό,τι για την ομορφιά του σώματος. «Δε σας λέγω να μη φροντίζετε το σώμα σας, αλλά σας παρακαλώ να φροντίζετε και την ψυχή σας», τόνισε στο μήνυμά του προς τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος.
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στην ενορία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης
Χαρμόσυνη ατμόσφαιρα επικρατούσε το πρωί της Κυριακής, 24
Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο Λίβερπουλ
του Σύδνεϋ. Εκατοντάδες πιστοί είχαν συρρεύσει από νωρίς, γεμίζοντας ασφυκτικά
τον ιερό ναό, προκειμένου να καλωσορίσουν τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο
Αυστραλίας κ. Μακάριο, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ενορία τους.
Κατά την άφιξή του, ο Σεβασμιώτατος έγινε αποδέκτης
εκδηλώσεων αγάπης και ενθουσιασμού. Πολλοί
από τους πιστούς τον έραιναν με ροδοπέταλα και φώναζαν «Άξιος», ενώ
πρωταγωνιστές στη θερμή αυτή υποδοχή ήταν τα παιδιά και οι νέοι της ενορίας. Από
την πλευρά του, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού, Πανοσιολογιώτατος
Αρχιμανδρίτης κ. Πρόχορος Αναστασιάδης, προσέφερε ως συμβολικό δώρο στον
Αρχιεπίσκοπο μία αρχιερατική μίτρα.
Εμφανώς συγκινημένος, ο Σεβασμιώτατος έσπευσε να εκφράσει
τις ευχαριστίες του, τόσο προς τους ιερείς, όσο και προς τους ευσεβείς πιστούς
της ενορίας, ανταποδίδοντας με πατρικά λόγια αγάπης.
Παρόντες στον κατάμεστο Ιερό Ναό ήταν, μεταξύ άλλων, η
Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη, ο
Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, και η σύζυγός του,
Εμπορική Ακόλουθος, κ. Κάτια Γκίγκιζα, ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Πέρθη, κ.
Αντώνιος Κολιάδης, και ο πρόεδρος της Ενορίας – Κοινότητας, κ. Γιάννης
Ρεκουνιώτης.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, της οποίας
προεξήρχε, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος χειροθέτησε σε Πνευματικό – Εξομολόγο τον
πατέρα Πρόχορο και σε Αναγνώστη τον νεαρό Δημήτριο Μπαρούτη. Για αμφότερους,
εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι διαθέτουν το ήθος και τα προσόντα, που είναι
απαραίτητα για να ανταποκριθούν με συνέπεια στις ευθύνες που αναλαμβάνουν. Απευθυνόμενος
στον πατέρα Πρόχορο, τον παρότρυνε να αποδέχεται με αγάπη και με επιείκεια τα
αμαρτήματα που θα του εξομολογούνται οι πιστοί. Στην πατρική συμβουλή του προς
τον Αναγνώστη, Δημήτριο Μπαρούτη, σημείωσε ότι η ζωή του θα πρέπει να γίνει ένα
βιβλίο που θα διαβάζεται από όλους τους ανθρώπους και θα τους οδηγεί στον
Χριστό.
Στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο
Σεβασμιώτατος ανέλυσε το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, προβάλλοντας το
μήνυμα ότι δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από το χρήμα και από τα υλικά αγαθά.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, σύσσωμοι οι πιστοί και
οι επίσημοι μετέβησαν στο χωλ της Ενορίας, όπου έλαβε χώρα εορταστική εκδήλωση.
Τα παιδιά του κατηχητικού σχολείου υποδέχτηκαν τον Αρχιεπίσκοπο με ποιήματα και
με τραγούδια, ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα της Ενορίας – Κοινότητας και του Λυκείου
Ελληνίδων προσέφεραν όμορφο θέαμα στους παρευρισκόμενους, παρουσιάζοντας
παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Μαζί με τον κ. Ρεκουνιώτη και τον πατέρα
Πρόχορο, ο Σεβασμιώτατος έκοψε την τούρτα που ήταν αφιερωμένη στην πρώτη του
επίσημη επίσκεψη στην Ενορία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, ενώ στον
σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, παρακάλεσε τους ενορίτες να μείνουν κοντά στον
Χριστό και να τον αγαπούν με όλη τους την καρδιά. Όπως χαρακτηριστικά
υπογράμμισε, «ο Χριστός είναι το πρόσωπο που μας ενώνει».