22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Ο ΑΕΙΦΩΤΟΣ ΦΑΡΟΣ, Ο ΑΚΑΤΑΠΟΝΗΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ, Ο ΑΠΛΑΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ


Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης 
Με αφορμή την Ευλογητή Επίσκεψη της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης, και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Α΄, στη Μεγαλόνησο Κρήτη, από χθες, Τρίτη 2α Οκτωβρίου 2018, αφενός για τον Επετειακό Εορτασμό της Πεντηκονταετηρίδος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και αφετέρου για τα Θυρανοίξια του πρώτου Ιερού Ναού του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού του Κρητός, ανακάλεσα στη μνήμη μου την αλησμόνητη εκείνη Παρουσία του Αυθέντου και Δεσπότου μας, του Πρώτου της Ορθοδοξίας, στο Ρέθυμνο και στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κατά το Σεπτέμβριο του έτους 2012. 
Πολλά, ευλογημένα, θεάρεστα, θεοπρεπή και χαριτωμένα έγιναν εκείνο το μεγαλειώδες και ιερό για το Ρέθυμνο διήμερο, την 2α και 3η Σεπτεμβρίου 2012. Όλα αυτά μνημειώθηκαν με επάρκεια και σαφήνεια, με την αγαθή μέριμνα και φιλοκαλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ευγενίου, στο σχετικό Αναμνηστικό Τόμο της Πατριαρχικής Επισκέψεως με τίτλο «Εὐγνωμοσύνης Κανίσκιον». 
Μέσα στις σελίδες του Τόμου αυτού καταχωρήθηκαν και οι μαντινάδες εμπνευσμένων ριμαδόρων και καταξιωμένων καλλιτεχνών του τόπου μας, οι οποίες είτε απαγγέλθηκαν είτε τραγουδήθηκαν είτε δημοσιεύθηκαν για να τιμήσουν τον Πατριάρχη μας και να αναγγείλουν, με τη χαρακτηριστική της Κρήτης μας πρεπιά, την χαρά και την ευφροσύνη του ευλογημένου ποιμνίου της εν Ρεθύμνη και Αυλοποτάμω Εκκλησίας για την φιλόστοργο επίσκεψη του Πατρός και Ποιμενάρχου μας, της Σεπτής και Τιμίας Κεφαλής της Ορθοδοξίας μας, του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ. 
Σε όλες αυτές τις λαϊκές ποιητικές αναγραφές, κεντρικό στοιχείο και μήνυμα είναι το άσβεστον Φως του αείφωτου Φαναρίου, το Φως που εξακτινώνει στην Οικουμένη ολόκληρη ο Πάνσεπτος Οικουμενικός Θρόνος. Φως ακραιφνούς και ακαινοτομήτου Ορθοδόξου Πίστεως, Φως ακαταισχύντου και αδιαπτώτου Ελπίδος, Φως ανυποκρίτου και αδιαψεύστου Αγάπης. 
Το Φανάριον και ο Σεπτός Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο Οκουμενικός ημών Πατριάρχης, λειτουργούν και διακονούν την Οικουμένην άπασαν ως ο φωτεινός και μηδέποτε σβεννύμενος Φάρος, ο περικυκλούμενος μεν και χειμαζόμενος υπό απειλητικών και τρικυμιωδών κυμάτων, αλλά μηδέποτε καταποντιζόμενος, μηδέποτε κλονιζόμενος, μηδέποτε παυόμενος πάντας τους θέλοντας σωθήναι καθοδηγείν και καταφωτίζειν. 
Αυτές τις σκέψεις και αυτές τις θύμησες έφεραν στο νου μου τρεις υπέροχες εικόνες που μου απέστειλε ένας ευλογημένος αδελφός Κληρικός, ρουμανικής καταγωγής, ο οποίος διακονεί χαρισματικά το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, υπό την πεπνυμένην πνευματικήν ηγεσίαν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, του Ρεθυμνίου. 
Αυτές τις τρεις εικόνες κοινοποιώ με πολλή χαρά στην αγάπη σας, διότι αντιπροσωπεύουν πραγματικά αυτό που ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε το Οκουμενικόν Πατριαχείον της Κωνσταντινουπόλεως και ο Σεπτός Προκαθήμενός του: Ο ΑΕΙΦΩΤΟΣ ΦΑΡΟΣ, Ο ΑΚΑΤΑΠΟΝΗΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ, Ο ΑΠΛΑΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ.
Αμήν. 
Παρατίθενται στη συνέχεια οι μαντινάδες, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στον Αναμνηστικό Τόμο «Εὐγνωμοσύνης Κανίσκιον» της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ