30.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Μόναχο: Ο Δρόμος του Σταυρού των Λαών – Χριστιανικές Εκκλησίες και Μουσουλμάνοι στη Γερμανία

Στο Μόναχο έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου 2018, την Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών και Προτεσταντών, η από ετών καθιερωμένη ετήσια Λιτανεία με τον τίτλο: “Δρόμος του Σταυρού των Λαών” στον πεζόδρομο του Μονάχου και την κεντρική πλατεία της πόλης, την Marienplatz.
Της Λιτανείας ηγείτο ο Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινγκ και Πρόεδρος της Συνόδου των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Γερμανίας, Σεβ. Καρδινάλιος Ράινχαρντ Μάρξ, συνοδευόμενος από τον βοηθό Επίσκοπο κ. Ρούπερτ Γκραφ φον Στόλμπεργκ και πλειάδα κληρικών των καθολικών ενοριών των μεταναστών, Ιταλών, Αγγλόφωνων, Κροατών, Σλοβένων, Βιετναμέζων, Ρώσων, Πολωνών, Αφρικανών, Ισπανών, Χαλδαίων και Αραμαίων, Πορτογάλων και Νιγηριανών.
Με πρόσκληση του Καρδιναλίου παρέστη και ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. 
Η Λιτανεἰα άρχισε από τον Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όπου ευρίσκονται και Ιερά Λείψανα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, και με 14 στάσεις περατώθηκε στην Marienplatz.
Το κεντρικό θέμα της φετινής Λιτανείας ήταν η ρήση του προφήτη Ησαία για τον Κύριο: “καὶ αὐτὸς διὰ τὸ κεκακῶσθαι οὐκ ἀνοίγει τὸ στόμα αὐτοῦ”.
Στις επί μέρους στάσεις έγινε αναφορά στο λυτρωτικό έργο του Κυρίου για όλη την ανθρωπότητα και στη σύγχρονη σταύρωση ανθρώπων, με φτώχεια, περιφρόνηση, αδικία, απόρριψη και μοναξιά.
Τονίστηκε ιδιαίτερα η ευθύνη όλων μας για δικαιοσύνη, σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου, έγκαιρη παρέμβαση για καταπολέμηση του κακού και της απανθρωπιάς και συνεχούς προστασίας των πάσης φύσεως αδυνάτων.

Ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Μαρξ αναφέρθηκε στην ομιλία του και στη σχέση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Γερμανία. Με αφορμή την επίκαιρη φλέγουσα δημόσια συζήτηση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στη γερμανική κοινωνία, για το εάν οι Μουσουλμάνοι μετανάστες ανήκουν στη γερμανική κοινωνία ή όχι, ο Καρδινάλιος πήρε σαφείς αποστάσεις από δηλώσεις και τοποθετήσεις μερικών επισήμων γερμανών πολιτικών, που διαφοροποιούνται στο θέμα αυτό.

Η Καγκελάριος κ. Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής κ. Σόιμπλερ, δέχονται το Ισλάμ ως τμήμα της γερμανικής κοινωνίας, ενώ ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Σέεχοφερ έκφράζει το αντίθετο. Το θέμα αυτό διχάζει ευρύτερα και τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα της γερμανικής κυβέρνησης, των χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των χριστιανοκοινωνικών (CSU).

Ο Καρδινάλιος τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα.
“Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ως Χριστιανοί στη Ευρώπη και στον κόσμο ότι χωρίς φιλία, συνάντηση και ανοικτοσύνη, δεν υπάρχει κατανόηση για τον άλλο, δεν υπάρχει συμφιλίωση, δεν υπάρχει συμβίωση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσπιστία, φόβος και βία. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους γείτονές μας που έχουν άλλο θρήσκευμα. Ή το αντίθετο, να τους προσκαλέσουμε, για να επιτευχθεί μια συνάντηση και κοινωνία. Μόνο έτσι θα αρθούν προκαταλήψεις και παρεξηγήσεις, έτσι θα δημιουργηθεί ένα πνεύμα ειρήνης και μια συνοχή της κοινωνίας.

Χωρίς την αποδοχή της επιθυμίας του άλλου, χωρίς καλή διάθεση και το στοιχείο της φιλίας, δεν υπάρχει πραγματική κοινωνική συνοχή. Ασφαλώς υπάρχουν και άνθρωποι που δεν ακολουθούν αυτή τον οδό, αλλά εάν όμως εμείς οι χριστιανοί δεν το πράξουμε, τότε ποιός άλλος θα μπορούσε να φέρει στη χώρα αυτή ένα τέτοιο πνεύμα ειρήνης και αρμονικής συμβίωσης;” 
Στο πνεύμα αυτό μίλησε και ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας και πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας, κ. Χάινριχ Μπέτφορντ-Στρομ, στον καθεδρικό ναό των προτεσταντών στο Μόναχο.
Τα ΜΜΕ και η τηλεόραση κάλυψαν, με εικόνα, φωτογραφίες και ρεπορτάζ, τις σημαντικές αυτές δηλώσεις του Καρδιναλίου και του ευαγγελικού επισκόπου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ 
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις Δημόσιες Σχέσεις με την Βαυαρική Πολιτεία

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ