test
35.8 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ (ΦΩΤΟ)

Mε κάθε ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος στην Ιερά Πατριαρχική Μονή στη Αστόρια της Νέας Υόρκης η πανσέβαστη μνήμη της θαυματουργού και ιαματικής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, με πλήθος προσκυνητών από την περιοχή του Κουίνς, αλλά και από άλλες αμερικανικές πολιτείες, όπως Φιλαδέλφεια, Βαλτιμόρη, Χάρτφορτ, Κλήβελαντ, αλλά καί από τον Καναδά, που ταξίδεψαν στην Αστόρια για το καθιερωμένο τους ετήσιο προσκύνημα. 
Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν την Τετάρτη 26 Ιουλίου με το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και συνεχίστηκαν την Πέμπτη 27 Ιουλίου με Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, με την συμμετοχή κληρικών της Μονής και των παρακειμένων κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ακολούθως ο Θεοφιλέστατος τέλεσε, στον έμπροσθεν του Καθολικού χώρο, τον Αγιασμό για την έναρξη του τετραημέρου φεστιβάλ. 
Την Παρασκευή 28 Ιουλίου το πρωί έλαβε χώρα Αρχιερατικό Συλλείτουργο ιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου, εκπροσώπου της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου, τιμώντας την κυριώνυμο ημέρα μνήμης της Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου.

Το εσπέρας της Παρασκευής τελέσθηκε εσπερινός και εψάλη η Παράκλησις της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. 
Το Σάββατο 29 Ιουλίου ο εορτασμός συνεχίσθηκε με Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου, με συμμετοχή πολλών ιερέων, με αρτοκλασία και την καθιερωμένη ευλόγηση των μήλων. Στη συνέχεια οι ομογενείς συμμετείχαν στα πολιτιστικά δρώμενα του φέστιβαλ στον περιβάλλοντα χώρο του Kαθολικού. 
Την Κυριακή 30 Ιουλίου τελέσθηκε Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου, εκπροσώπου της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου. Ο άγιος Αδριανουπόλεως ανέγνωσε το Σεπτό Πατριαρχικό μήνυμα, στο οποίο ο Παναγιώτατος επισημαίνει ότι η Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου «εχάρισεν εις την καρδίαν του Νέου Κόσμου το ιερόν τούτο προσκύνημα αυτής, ως πηγήν παραμυθίας και ευλογίας δια το εκείσε ποίμνιον της Μητρός Εκκλησίας, το οποίον προσέρχεται εις αυτό καθ’ όλην την διάρκειαν του έτους, ιδιαιτέρως όμως κατα την σήμερον αγομένην ετησίαν πανήγυριν, προς απόδειξιν ότι η οσία είναι εις την συνείδησιν του ευσεβούς λαού η πεπροικισμένη δια του χαρίσματος της θαυματουργίας, η προχέουσα ως βρύσις πολύκρουνος τας ιάσεις και τας πηγάς των θαυμάτων προς τους πιστούς». 
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος, Καθηγούμενος της Μονής, ευχαρίστησε καθηκόντως τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος λάμπρυνε με την παρουσία του τον ετήσιο εορτασμό της Πατριαρχικής Μονής, η οποία υπάγεται διοικητικά και πνευματικά στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας. Αντιπρόσωποι από όλους τους τοπικούς φορείς έδωσαν το παρόν.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της θαυματουργού Εικόνας της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στους κεντρικούς δρόμους της Αστόριας, με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών, οι οποίοι ακολούθησαν την Λιτανεία και εν συνεχεία περίμεναν στο κέντρο της λεωφόρου που βρίσκεται η Μονή για να περάσει από πάνω τους η θαυματουργός εικόνα, προσευχόμενοι να λάβουν την χάριν και ευλογίαν της ιαματικής Οσίας. 
Ο εορτασμός ἐκλεισε το απόγευμα της Κυριακής με εσπερινό και την παράκληση της Οσίας Ειρήνης.
Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθησαν παράλληλα και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, στα πλαίσια του ετήσιου Ελληνικού φεστιβάλ, που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς από τον Λαογραφικό Όμιλο Ελλήνων Αμερικής, έκθεση εκκλησιαστικών ειδών, ζωγραφικής, ακροβατικές επιδείξεις κλπ.
Ο Καθηγούμενος ευχαρίστησε όλους τους ιερείς, τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία και συμμετοχή τους την πανήγυρη, αλλά και τους εθελοντές της Μονής, που συνέβαλαν στην επιτυχία της εορτής και του φεστιβάλ τονίζοντας ότι από την δική του εμπειρία, η Οσία Ειρήνη ζει ανάμεσα μας δίνοντας το στίγμα της παρουσίας της διαμέσου των θαυμάτων που επιτελεί καθημερινά στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αμερικής.

Εκ της Ιεράς Μονής

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ