24.8 C
Athens
Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΛΓΙΟΥ – Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΛΙΝΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

Εκ της Ι. Μητροπόλεως Βελγίου
Στον Ιερό Ναό της Αγίας Ισαποστόλου Νίνας στο Eupen του Βελγίου λειτούργησε την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας. 
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Γεωργίου Μπουζίδη.

Ο νέος Πρεσβύτερος είναι έγγαμος κληρικός, πατέρας δύο κοριτσιών, και ζούσε και εργαζόταν έως πρότινος στη Γερμανία ως κοινωνικός λειτουργός. Χειροτονήθηκε διάκονος πριν από περίπου επτά μήνες και πρόκειται σύντομα να αναλάβει την Γερμανόφωνη Ενορία του Eupen στο Γερμανόφωνο κομμάτι του Βελγίου. 

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του έκανε λόγο για την αποστολή του ιερέως στο σύγχρονο κόσμο, ταυτίζοντας το κάθε άνθρωπο που ανταποκρίνεται στο Θείο κάλεσμα με τους Αποστόλους της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής (Κυριακή Β’ Ματθαίου) που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωτήρος Χριστού.

“Είναι η κλήση αυτή του Θεού που πηγάζει από την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Αυτή τη χάρη που δημιουργεί τους Αποστόλους του Ευαγγελίου, που σε κάλεσε να γίνεις και εσύ Απόστολος στην ενορία που η Εκκλησία επέλεξε να διακονήσεις… Η αποστολή σου είναι να ενώνεις την ευχαριστιακή αυτή κοινότητα μεταξύ της και με τον Θεό…. Καλείσαι να γίνεις εκπρόσωπος των ανθρώπων στο ιερό Θυσιαστήριο. Καλείσαι να γίνεις καθοδηγητής και ποιμένας. Ένας ποιμένας που θα θυσιάζει τον εαυτό του για να κρατηθεί το ποίμνιό του ζωντανό…Έως σήμερα ήσουν κοινωνικός λειτουργός, τώρα γίνεσαι λειτουργός του Θεού και λαμβάνεις την ατίμητη ιερωσύνη. Δεν είναι μόνο τιμή αλλά κυρίως ευθύνη! Εύχομαι ολόψυχα να στηρίζεις εφεξής την πνευματική σου ζωή σε δύο πυλώνες. Στη διακονία του Θεού και στη διακονία των ανθρώπων…”.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον απερχόμενο Προϊστάμενο της Ενορίας, π. Aurel Popescu, ο οποίος διηκόνησε πιστά την Ενορία και φρόντισε λίγο πριν αποχωρήσει να δώσει τη δυνατότητα στο Θεό και στον Μητροπολίτη του να φανερώσουν έναν άξιο διάδοχό του. Κατόπιν ευχαρίστησε τον πρώτο Εφημέριο της Ενορίας, π. Κωνσταντίνο Μύρων, κληρικό της γειτονικής Μητροπόλεως Γερμανίας και Πνευματικό πατέρα του π. Γεωργίου, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της Ενορίας και τώρα χαρίζει ένα από τα πνευματικά του παιδιά στη διακονία της Εκκλησίας.

“Είναι μια ημέρα ιστορική για την Ενορία. Αλλάζει μεν σελίδα αλλά ο σκοπός και η αποστολή της παραμένουν ίδια. Η σωτηρία των πιστών και η ενότητα των κάθε προελεύσεως Ορθοδόξων της περιοχής!”, τόνισε στο τέλος των ευχαριστιών απευθυνόμενος στον νέο Πρεσβύτερο.

Σημαντική επίσης ήταν η παρουσία του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Eupen ο οποίος ενισχύει την Ενορία από την ίδρυση της και έσπευσε να συγχαρεί τον νέο Προϊστάμενό της γεγονός που εγγυάται τη συνέχεια της καλής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης των δύο πλευρών. 
Στη συνέχεια στον αύλειο χώρο του Ναού υπήρξε δεξίωση για τη μεγάλη αυτή χαρά της Ενορίας.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΛΙΝΑΣ
Εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 18/6, η μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μάρτυρος Αλένας ή Αλίνας στο όμορφο προάστειο των Βρυξελλών Dilbeek. 
Η Αγία Αλίνα έζησε στο γραφικό και πανέμορφο αυτό προάστειο της πόλεως των Βρυξελλών κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ. Κόρη των Δουκών του Dilbeek, η Αλίνα ασπάστηκε, κρυφά από τους παγανιστές γονείς της, το χριστιανισμό, ερχόμενη σε επαφή με τον χριστιανό Ιερέα Amandus, Ιερέα του Αββαείου στο Forest/Vorst των Βρυξελλών.

Όταν ο πατέρας της κατάλαβε ότι η κόρη του είχε γίνει χριστιανή, έστειλε τους στρατιώτες του να τη φέρουν πίσω σε αυτόν. Οι στρατιώτες την ακολούθησαν και προσπαθώντας να τη συλλάβουν, μια και αντιστάθηκε, της έκοψαν το ένα χέρι. Τότε η Αγία Αλίνα παρέδωσε τη ψυχή της στον Κύριο που τόσο αγάπησε, περίπου το 640 μ.Χ. 

Κατά προτροπή και απόφαση αγαθή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, η νέα Ενορία του Dilbeek, που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες του ελληνόφωνου και φλαμανδόφωνου ποιμνίου της Επαρχίας της Φλαμανδικής Βραμβάνδης, αφιερώθηκε στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και στην Αγία Αλίνα, προστάτιδα της πόλεως του Dilbeek. 
Στο πρώτο Εορτασμό της Αγίας, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Αθηναγόρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ο οποίος και ανέλυσε έξοχα το νόημα και τα διδάγματα της ευαγγελικής περικοπής στο εκκλησίασμα. 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιωάννης Λύκος, αφού ανέφερε εν συντομία τον Βίο της τιμωμένης Αγίας, ευχαρίστησε θερμά το Θεοφιλέστατο κ. Πορφύριο για τη προσευχητική παρουσία του καθώς και όλους τους παρευρισκομένους πιστούς χριστιανούς καθώς και όλους εκείνους που με διαφόρους τρόπους βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η μικρή γιορτή που ακολούθησε, στον κήπο του Ιερού Ναού με διάφορα νηστίσιμα εδέσματα και συνοδευόμενα από ελληνική μουσική.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ