Free Porn
xbporn
27 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Η πανήγυρις του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Κοινότητα Βαφεοχωρίου

«Μέγιστον ἀντιλήπτορα, Χριστὲ τὸν σὸν Ἀπόστολον, ἐδωρήσω, Βαφεοχωρίταις, τὸν σοφόν, καὶ θεῖον θεολόγον, ὃν καὶ νῦν εὐφημοῦμεν, ὡς οἰκιστὴν καὶ συμπροστάτην ἡμῶν».

Την Μετάσταση του Αγίου ενδόξου Αποστόλου, και Ευαγγελιστού, Φίλου, Επιστηθίου, Παρθένου, Ηγαπημένου, Ιωάννου του Θεολόγου, πανηγύρησε οφειλετικώς κατά την παρελθούσα Πέμπτη, 26η του αφιππεύοντος μηνός Σεπτεμβρίου, η Κοινότητά μας.

Και αυτό το «οφειλετικώς» το γράφουμε, διότι για το χωριό μας ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης υπήρξε ο πρώτος οικιστής του, υπό την έννοια, ότι, όταν περί το έτος 1805 κατέφθασαν στα μέρη τούτα, του Κρημνώδους λόφου, αυτού που ορθώνεται μεταξύ του Baltalimanı και της κώμης του Emirgân, οι πρώτοι χριστιανοί από τα χωριά Αζαρά, Ευκάριο, Σκεπαστό και Σκοπό των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης, το μόνο που βρήκαν να τους περιμένει ήταν ο έρημος ναΐσκος του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου…

Και ο Άγιός μας παρηγορητής και συντρέχτης στις δυσκολίες των άλλων από τα νιάτα Του ανέλαβε σε προχωρημένη ηλικία να τους υποδεχθεί και να τους στεγάσει και με το γάργαρο και ιαματικό Αγίασμά Του να τους ξεδιψάσει, να τους δροσίσει και να τους τονώσει.

Μαζί με τον Άγιό μας οι πρώτοι Βαφεοχωρίτες έζησαν αντάμα περί τα τριάντα χρόνια (1805-1834), έως ότου οι ανάγκες το κάλεσαν να χτιστεί σε παρακείμενο οικόπεδο ο γνωστός και αγαπητός σ’ όλους τους Πολίτες σημερινός Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας.

Αλλά και πάλι, οι κτήτορες της Ευαγγελιστρίας δεν ξέχασαν τον Ηγαπημένο Μαθητή του Υιού και Λόγου του Θεού και διέταξαν τους χτιστάδες και τους αρχιμαστοράδες, καθώς και τα τσιράκια τους να αφιερώσουν το μεσημβρινό (νότιο) κλίτος της νέας εκκλησίας στον Ευαγγελιστή Ιωάννη.

Έτσι, ο παριστάμενος κατά το Πάθος κάτω από το Σταυρό του Χριστού Άγιός μας, Αυτός που κατ’ εντολή του Διδασκάλου ανέλαβε να προστατεύσει και να συντρέξει την Κυρία Θεοτόκο, ως άλλος υιός Της, συνέχισε την ιερή αποστολή Του, αυτή τη φορά ως σύσκηνος και σύνοικος της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ερατινό Βαφεοχώρι, ως ο εγγύτερος συνεργάτης Αυτής στη διάδοση και στερέωση του Ευαγγελίου, όπως έπραξε άλλοτε στα Ιεροσόλυμα και την Έφεσο.

Έκτοτε, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και η Ευαγγελίστρια Κόρη της Ναζαρέτ συνεπικουρούν τους ενορίτες μας, καθώς και όλους τους καλοπροαιρέτους ανθρώπους της περιοχής μας στα προβλήματα, τις δυσκολίες, αλλά και τις χαρές της ζωής τους.

Ως ελάχιστοι μάρτυρες αυτής της πραγματικότητας, με βαθύτατο σεβασμό και ειλικρινή ευγνωμοσύνη, κλήρος και λαός συνεπιτελέσαμε εκείνη την ημέρα τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, με προεστώτα της λατρευτικής συνάξεως τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικό Επόπτη Βοσπόρου.

Μαζί με το Δεσπότη μας συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης κ. Γεδεών Μαγκριώτης, Ιερατικώς Προϊστάμενος Παλαιού Μπάνιου, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, ως και ο υποσημειούμενος.

Έψαλαν οι Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ευάγγελος Γρηγοριάδης, Ιερατικώς Προϊστάμενος Μεσαχώρου και Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερατικώς Προϊστάμενος Νεοχωρίου, καθώς επίσης και ο κ. Αθανάσιος Λίγγας, τακτικός ιεροψάλτης της Κοινότητάς μας.

Εκκλησιάστηκαν χριστιανοί από το Βαφεοχώρι και το Νιχώρι με επικεφαλής τον κ. Δημήτριο Τσιμάρα, μέλος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητάς μας.
Ακολούθησε υπαίθρια δεξίωση στην μαρμαρόστρωτη αυλή του Ναού μας σε θερμό, λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, και ευδιάθετο, λόγω της συγκέντρωσης τόσων αγαπητών προσώπων, κλίμα.

Είθε ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος να χαρίζει σ’ όλους μας την προστασία Του και να μας ενισχύει στην πορεία, προς τη βίωση της εν Χριστώ αγάπης.

ΚΠολις, 29/9/2024

† Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης Βρανάς
Ιερατικώς Προϊστάμενος της
Κοινότητος Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ