9.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ένα βιβλίο του Λαοδικείας Θεοδωρήτου για την Αποστολική Εκκλησία της Λαοδικείας

Κυκλοφορήθηκε ένα νέο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Διευθυντού του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αναφέρεται στην πάλαι ποτέ Εκκλησία της Λαοδικείας και ιστορικές πτυχές αυτής.

Το βιβλίο αφιερώνεται, από τον Σεβ. κ. Θεοδώρητο, “στην ιερά μνήμη των αειμνήστων Μητροπολιτών Λαοδικείας Δωροθέου, μετέπειτα Πριγκηποννήσων, Μαξίμου και Ιακώβου, μετέπειτα Πριγκηποννήσων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κύριος Θεοδώρητος Πολυζωγόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1972 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κυρού Γεωργίου Παυλίδη και Πρεσβύτερος στις 17 Σεπτεμβρίου 1972 υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κυρού Αθηναγόρου. Υπηρέτησε επί 21 έτη ώς Καθηγητής της Φιλοσοφίας και της Χριστιανικής Ηθικής στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 1979 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Μάντζεστερ. Στις 18 Μαρτίου 2000 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τιτουλάριος Επίσκοπος Ναζιανζού, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Λαοδικείας Ιάκωβο και Σεβαστείας Δημήτριο. Διετέλεσε επί δεκαετία Αρχιερατικώς Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Λονδίνου. Το 2009 εγκαταστάθηκε για λόγους υγείας στην Αθήνα όπου συνέχισε τη διακονία του ως Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου. Στις 29 Αυγούστου 2018 εξελέγη τιτουλάριος εν τιμητική ενεργεία Μητροπολίτης Λαοδικείας. Στις 11 Φεβρουαρίου 2022 διορίστηκε Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Θυμίζουμε, με την ευκαιρία, δύο πονήματα του Σεβ. Λαοδικείας: «Μορφές Πατριαρχών και Ιεραρχών του Οικουμενικού θρόνου στον 20ο αιώνα» και «Πορεία προς την θέωση – Η συμβολή του Αγίου Διαδόχου Φωτικής στην Ορθόδοξη Πνευματικότητα».

Το βιβλίο «Πορεία προς την θέωση» (Εκδόσεις της Απσστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 2021), είναι η ελληνική μετάφραση της υποβληθείσας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Manchester διδακτορικής διατριβής του Σεβασμιωτάτου, η οποία αποτελεί συστηματική μελέτη για την ασκητική – μυστική εμπειρία, όπως την εβίωσε ο Άγιος Διάδοχος Φωτικής, διακεκριμένος εκκλησιαστικός άνδρας του Ε΄ αιώνα. Πρόκειται για μία ασκητική μορφή που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην Ορθόδοξη ασκητική παράδοση.

Την μελέτη «Μορφές Πατριαρχών και Ιεραρχών του Οικουμενικού θρόνου στον 20ο αιώνα» (Επτάλοφος, 2021) επιμελήθηκε ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος με πορτραίτα, φωτογραφίες και σύντομες βιογραφίες δώδεκα Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, από τον Κωνσταντίνο Ε΄ μέχρι τον αείμνηστο Πατριάρχη Δημήτριο, και εκατόν επτά Ιεραρχών του θρόνου, οι οποίοι διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορική πορεία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τον παρελθόντα εικοστό αιώνα. Σχεδόν όλοι υπήρξαν απόφοιτοι της περίφημης Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία, από το ακαδημαϊκό έτος 1844 μέχρι το 1971, υπήρξε η πνευματική τροφός όλων των διαπρεπών αυτών Ιεραρχών.

Οι εμβληματικές αυτές προσωπικότητες διακρίθηκαν για την αγιότητα του βίου τους, για την άρτια παιδεία, για την λαμπρά διακονία τους και, τέλος, πολλοί εξ αυτών, για τον μαρτυρικό θάνατό τους, κατά την περίοδο της Βουλγαρικής επιθετικότητας στην Μακεδονία και κατά την Μικρασιατική καταστροφή. Πολλοί εξ αυτών ανήκουν πλέον στην χορεία των Αγίων και Εθνομαρτύρων της Εκκλησίας μας. Η επιλογή των διαπρεπών αυτών Ιεραρχών, δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι Αρχιερείς δεν διακόνησαν με πιστότητα την Εκκλησία.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ