14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πικριδίου 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τη θλίψη του για την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην Ελλάδα, λόγω των πυρκαγιών, αλλά και για τον θάνατο των δύο πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε, την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πικριδίου, ο οποίος έχει παραχωρηθεί προς εξυπηρέτηση της Ρουμανόφωνης παροικίας της Πόλεως. 

“Επιλαμβανόμεθα δε της ευκαιρίας να εκφράσωμεν και εκ της θέσεως ταύτης την θλίψιν μας διά την οικολογικήν καταστροφήν που συντελείται στην γειτονική μας Ελλάδα, λόγω των πύρινης λαίλαπας, καθώς και τη συμπαράστασί μας προς τον προσφιλέστατον ελληνικόν λαόν διά την σκληράν αυτήν δοκιμασίαν που βιώνει και εις την οποίαν προσετέθη χθες και ο θρήνος διά την απώλειαν δύο νέων πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο μέτωπο της πυρκαϊάς επιτελώντας το καθήκον τους. Είη η μνήμη τους αιωνία και άληστος και είθε το παράδειγμα της αυτοθυσίας και της προσφοράς τους προς τους συνανθρώπους τους να μας εμπνέη όλους και να παρηγορή τους οικείους τους”, είπε εμφανώς συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Παναγιώτατος, νωρίτερα, στην ομιλία του, υπενθύμισε ότι η ιστορική Κοινότητα Πικριδίου κατείχε ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του αοίδιμου Προκατόχου του, Πατριάρχου Δημητρίου, καθώς σε αυτό τον Ιερό Ναό τέλεσε την πρώτη χοροστασία του, λίγες ημέρες μετά την ανάρρησή του στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο. “Και ιδού, 51 έτη αργότερα, αξιούμεθα σήμερα παρά Θεού, να επισκεφθούμε και πάλιν και ημείς, ο ταπεινός διάδοχος αυτού, την προσφιλή αυτή Κοινότητα της καθ᾽ ημάς Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής”, είπε ο Πατριάρχης, επισημαίνοντας την ταχύτητα με την οποία κυλά ο χρόνος. 

“Πράγματι, περνά τόσο γρήγορα ο χρόνος, ώστε να δημιουργή μελαγχολικές σκέψεις, ενίοτε δε και απελπισία σε όσους χωλαίνουν περί την πίστιν. Εμείς όμως, οι έχοντες το μοναδικόν προνόμιον να ζούμε εδώ εις την Πόλιν του Κωνσταντίνου και να είμεθα τέκνα της Αγίας του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίας, της αεί εσταυρωμένης και αεί αναστημένης, είμεθα διαρκώς συνεπαρμένοι από το εξαίσιον γεγονός της Αναστάσεως. 

Διά την πίστι τους εις τον Αναστάντα Κύριο ωδηγήθηκαν στον θάνατο αναρίθμητοι μάρτυρες, από τους Αποστόλους και την νεομάρτυρα Αγία Αργυρή την εν Πικριδίω, η οποία εμαρτύρησε πριν από τρεις αιώνας, μέχρι και την Αγία Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή. Ναι, ασύλληπτος αριθμός μαρτύρων και ομολογητών! Αλλά και από την πρώτη στιγμή της Αναστάσεως, οι αρνηταί του Κυρίου, με δωροδοκίες και απειλές, εζήτησαν να αποσιωπήσουν και να παραμερίσουν το θαυμαστό και μοναδικό αυτό γεγονός. Νέρωνες και Διοκλητιανοί με την φωτιά, με τα θηρία και με το ξίφος, επολέμησαν τους πιστούς Του. Και σήμερα, με πολλούς τρόπους και σε πολλά μήκη και πλάτη της υφηλίου συνεχίζεται αμείλικτος ο πόλεμος. Η αλήθεια πολεμάται. Οι οπαδοί του Αναστάντος συχνά διώκονται. Οι σύγχρονοι αρνητές του Ιησού τον θέλουν «νεκρό», τον θέλουν μόνον άνθρωπο, διδάσκαλο, φιλόσοφο, παιδαγωγό. Τον θέλουν μύθο, φαντασία, πλάνη, απάτη, αλλά όχι Θεό!

Αλλά δι᾽ ημάς τους Χριστιανούς η Ανάστασι του Κυρίου είναι η υψίστη πραγματικότης. Είναι ζωή και ανάστασις κάθε ανθρώπου. «Ιδού εγώ ζω και υμείς ζήσεσθε», διασαλπίζει ο Αναστάς. Με την βεβαιότητα αυτής της ζωής και της «κοινής αναστάσεως», τιμούμε σήμερα την μνήμη της Αγίας Παρασκευής, η οποία εμαρτύρησε διά την πίστιν της εις τον Αναστάντα, σε λίγες ημέρες εορτάζουμε την Μεταμόρφωσι, την Παναγία του Δεκαπενταυγούστου, την μεγάλη Εορτή της Ινδίκτου και ούτω καθ᾽ εξής. Και εμείς οι Ρωμηοί, παρά τα σύννεφα που έρχονται ή ακόμη γίνονται καταιγίδες και παρέρχονται, παρά την εναλλαγή των εξωτερικών συνθηκών και καταστάσεων, «ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν» εν τω θαυμαστώ Θεώ και τοις Αγίοις Αυτού, δεν δημιουργούμε μικρολόγους ιστορίας, αλλά γράφουμε ιστορία εδώ εις τον τόπον των Πατέρων μας, με ακλόνητη πίστι στην πρόνοια του Κυρίου των όλων.”

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Επόπτη της Περιφερείας Ταταούλων, Σεβ. Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, “τον φιλακόλουθο και φίλεργο Επόπτη της Περιφερείας Ταταούλων, ο οποίος κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής προϊσταμενίας του, ως αληθής φορεύς του πνεύματος του Φαναρίου, επιδεικνύει έντονον και διαρκές ενδιαφέρον και διά την Κοινότητα Πικριδίου και διά το Ρουμανόφωνον ποίμνιον της καθ᾽ ημάς Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, εις το οποίον η ανύστακτος μέριμνα και φροντίς της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησία παρεχώρησε τον Ιερόν τούτον Ναόν διά την κάλυψιν των λατρευτικών και ποιμαντικών αναγκών του”. Επίσης, επαίνεσε τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Σέργιο Vlad, “ο οποίος μαζί με την χαριτωμένη οικογένειά του φροντίζουν ανυστάκτως καθ᾽ όλον το έτος για την εύρυθμη λειτουργία της Κοινότητος”.

            Ακολούθως, ο Παναγιώτατος καλωσόρισε εγκαρδίως τους Ελλογιμ. κυρίους Δρα Jeff Lansdale, Πρόεδρο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, και Δρα Κωνσταντίνο Ρότσιο, Κοσμήτορα του Perrotis College, τους οποίους ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά για την πρόσφατη τιμητική αναγόρευσή του σε επίτιμο Καθηγητή Περιβαλλοντικής Επιστήμης του Perrotis College, στο πλαίσιο της τελετής αποφοιτήσεως των μαθητών της Γ’ τάξης των δύο Λυκείων, Γενικού και Τεχνικού, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. 

   “Βλέποντας τα γεμάτα αισιοδοξία και όνειρα διά το μέλλον των φωτεινά πρόσωπα των τελειοφοίτων σας, Ελλογιμώτατοι, ανεκαλέσαμεν με συγκίνησι εις την μνήμην μας και τα όνειρα της δικής μας γενεάς κατά την αποφοίτησίν μας από την κατά Χάλκην γεραράν Θεολογικήν Σχολήν, η οποία δυστυχώς παραμένει κλειστή και σιωπηλή επί 52 ολόκληρα έτη, αποστερώντας, παρά πάσαν έννοιαν δικαίου, το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον από τον θεολογικόν βραχίωνα αυτού εκπαιδεύσεως και καταρτίσεως μελλοντικών κληρικών και στελεχών της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Διά τον λόγον αυτόν θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας την συνεργασίαν η οποία διανοίγεται μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής διά την στήριξιν της νεολαίας μας τόσον της Πόλεως όσον και της ιδιαιτέρας πατρίδος μας, Ίμβρου, μέσω της δυνατότητος φοιτήσεως νέων της Ομογενείας μας εις την Αμερικανικήν Γεωργικήν Σχολήν, με σκοπό την ειδίκευσίν τους εις τον αγροτικόν και κτηνοτροφικόν τομέα, αλλά και την καλλιέργειαν οικολογικής συνειδήσεως, την οποίαν έχομεν θέσει ως ένα από τους κεντρικούς πυλώνες της ταπεινής Πατριαρχείας μας.”

Επίσης, καλωσόρισε με θερμούς λόγους και τους Εντιμ. κυρίους Κωνσταντίνο Χανιωτάκη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλλινόις, και Ιωάννη Κατσίμπαρη, Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Αντιπρόεδρο του Αμερικανοελληνικού «Κογκρέσου» του Μίσιγκαν.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος.

Εκκλησιάσθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Πισιδίας κ. Ιώβ και Προύσης κ. Ιωακείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Φιλομηλίου κ. Θεοφάνης και πλήθος πιστών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αειμνήστου Ειρήνης Τσάκου, συζύγου του Εντιμολ. Άρχοντος της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παναγιώτου Τσάκου, μεγάλου δωρητού της Κοινότητος Πικριδίου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ