11 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Στον “Εθνικό Κήρυκα” η συνέντευξη του Βοστώνης Μεθοδίου στο “Φως Φαναρίου”

03 Μαρτίου 2023

«Εθνικός Κήρυξ»

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων της Ελλάδος «Φως Φαναρίου», στην οποία έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας της Αμερικής και των παιδιών της.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα εξής: «Χωρίς να είναι στις προθέσεις μου κανενός είδους καυχησιολογία, οφείλω να σας πω πως η Ομογένειά μας είναι ένα πολύ δυναμικό και χαρισματικό κομμάτι του Ελληνισμού. Είναι η πρώτη εθνότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες στη μόρφωση και η δεύτερη στον υλικό πλούτο. Τα παιδιά της Ομογένειάς μας φοιτούν στα πλέον διάσημα πανεπιστήμια και κολέγια κι όπως γνωρίζετε η Βοστώνη είναι ένα από τα καλύτερα και επιφανέστερα Ακαδημαϊκά Κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου χωρίς υπερβολή.

Δεν υπάρχει κολέγιο ή πανεπιστήμιο, νοσοκομείο ή ερευνητικό κέντρο κάθε κλάδου, στο οποίο να μην υπάρχουν Ελληνες καθηγητές ή ιατροί ή κάθε λογής επιστήμονες. Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις στις οποίες να μην διαπρέπουν ομογενείς.

Αν με ρωτάτε αν υπάρχουν περιθώρια καλυτέρευσης; Και βέβαια υπάρχουν όπως λόγου χάρη ίδρυση σοβαρών Κέντρων και Εδρών Ελληνικών Σπουδών, Ημερήσιων Σχολείων όπου υπάρχουν οι πρακτικές προϋποθέσεις διότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι οι μακρινές αποστάσεις. Βέβαια κι εμείς οι λειτουργοί της Εκκλησίας, ιεράρχες, ιερείς, κοινότητες και Μητροπόλεις οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας εν τη πράξει. Η Ομογένειά μας έχει ανεξάντλητες δυνάμεις και δυνατότητες αρκεί να αναζητηθούν και να αξιοποιηθούν σωστά. Ολοι μπορούν να συμβάλλουν στην κοινή συμπόρευση για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, εκκλησιαστικές κοινότητες, Μητροπόλεις, ομοσπονδίες και σωματεία, επιστημονικοί σύνδεσμοι και ενώσεις, δεν περισσεύει κανείς. Εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις δασκάλες των ελληνικών μας σχολείων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο εκπαιδευτικό έργο διδάσκοντας στα παιδιά την ελληνική γλώσσα με πενιχρούς μισθούς δυστυχώς».

Τόνισε πως «η Εκκλησία μας είναι η εγγύηση της ενότητάς μας και οφείλω να σας πω ότι η Εκκλησία μας είναι ενωμένη, διότι καθώς γνωρίζετε ως θεολόγος που είσθε κ. Ανδριόπουλε ότι η ενότητα της Εκκλησίας αποκαλύπτεται στην Ευχαριστία, δεν επιβάλλεται ούτε με μνημονεύσεις, ούτε με κωδικοποιημένες ντιρεκτίβες».

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος για τους νέους είπε: «Σχετικά με τις νέες γενιές στις οποίες κάνετε μνεία πρέπει να σας πω ότι η Ομογένειά μας έχει πολύ καλά παιδιά, με πίστη στον Θεό, με Ορθόδοξο και ελληνοπρεπές φρόνημα, με ήθος και αγάπη για την Εκκλησία. Τα παρακολουθώ στα προγράμματά μας στο Κέντρο Κατασκηνώσεων και Πνευματικής Περισυλλογής της Μητροπόλεώς μας και τα χαίρομαι. Να τα δείτε μάλιστα να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς  ή να ψάλλουν στα Ελληνικά ‘ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου’ θα εκπλαγείτε.

Στην ετήσια παρέλαση στη Βοστώνη για την Εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου της απελευθέρωσης της Ελλάδος από τους Τούρκους, πρωτοστατούν οι κοινότητες της Μητροπόλεως και τα νέα παιδιά των σχολείων μας και οι νέοι και φυσικά όλες οι ηλικίες και γενεές από τους συλλόγους και τα σωματεία. Η Βοστώνη μετατρέπεται σε πραγματική ‘Αθήνα της Αμερικής’. Η Ελληνικότητα και ο Ελληνισμός μας είναι ουσιώδη στοιχεία της ταυτότητας και αυτοσυνειδησίας μας».

Για την ελληνική γλώσσα είπε πως «είναι η γλώσσα της ακριβείας, της υμνολογικής ποίησης, της έκφρασης μηνυμάτων και νοημάτων ασύλληπτου ύψους και βάθους.

Οταν ιερουργώ αισθάνομαι άνετα στην ελληνική γλώσσα, ωστόσο από ποιμαντική ευαισθησία σε εκκλησιαζόμενους οι οποίοι δεν γνωρίζουν την Ελληνική επαναλαμβάνω αρκετά και στην Αγγλική.

Φυσικά υπάρχουν πολλά λειτουργικά και υμνολογικά κείμενα τα οποία όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος δεν μεταφράζονται στην Αγγλική, όπως λόγου χάρη ‘Σήμερον κρεμάται επί ξύλου’, ‘Κύματι θαλάσσης’, ‘Χριστός Ανέστη’, έχουν άλλη μελωδικότητα στην Ελληνική, άλλη κατάνυξη αν προτιμάτε.

Οσον αφορά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου στα Ελληνικά που αναφερθήκατε και βέβαια ενθαρρύνω όλους τους ιερείς να αναγινώσκουν το Ευαγγέλιο πρώτα στην Ελληνική και κατόπιν στην Αγγλική. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι δυστυχώς πολλοί ιερείς δεν είναι σε θέση να το διαβάσουν στα Ελληνικά».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ