17.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ο Σέρβος Επίσκοπος της Νις Αρσένιος που αρέσκεται στον όρο “Μακεδονία” (Βίντεο)

Αφιερωμένο στον Σεβ. μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Στις 10 Νοεμβρίου 2022 στον Καθεδρικό Ναό «Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος» στην πόλη Νις της Σερβίας, τελέστηκε Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Αρσενίου Σρέματς, δευτέρου Αρχιεπισκόπου Σερβίας, και εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Επισκόπου Νις Αρσενίου. Μεταξύ των συλλειτουργούντων ήσαν και Επίσκοποι από την Εκκλησία της Βουλγαρίας και από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Στο τέλος της Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Νις πραγματοποίησε ομιλία, στην οποία αρκετές φορές τόνισε το όνομα «Μακεδονία» και «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», αν και το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα της γειτονικής χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και η Εκκλησία της είναι γνωστή ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Τι θέλει, άραγε, να πει με αυτή την κίνηση ο ιεράρχης της Εκκλησίας της Σερβίας; Αμφισβητεί και το όνομα της χώρας που προήλθε από την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την ονομασία της Εκκλησίας, όπως την δέχθηκε σε κοινωνία το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Επίσκοπος Νις Αρσένιος είναι ελληνομαθής, καθώς σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., υπηρέτησε σε Μητρόπολη της Μακεδονίας, εξυπηρετώντας τις λειτουργικές ανάγκες σλαβόφωνων πιστών, και επομένως γνωρίζει πολύ καλά τι λέει.

Ακολουθεί το βίντεο με τα σχετικά αποσπάσματα από την ομιλία του Σέρβου Επισκόπου Αρσενίου και τα συμπεράσματα εξάγονται αβίαστα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ