6.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’

Εκοιμήθη σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου το πρωί, σε ηλικία 81 ετών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ (κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου) γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της επαρχίας Πάφου. Αμέσως μετά τη φοίτησή του στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εισήχθη ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου, ενώ στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου, από όπου και αποφοίτησε το 1963. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος.

Το 1968, ο Χρυσόστομος Β’ μεταβαίνει για σπουδές στην Αθήνα και φοιτά στη Θεολογική Σχολή, απ’ όπου αποφοίτησε το 1972.Τον Οκτώβριου του ίδιου έτους, εκλέγεται ομόφωνα ηγούμενος της Μονής του Αγίου Νεοφύτου. Ακολούθως, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’. Τον Φεβρουάριο του 1978 εξελέγη δια βοής, Μητροπολίτης Πάφου.

Έπειτα από τη μακροχρόνια και μη αναστρέψιμη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ συνήλθε Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ελβετία τον Μάϊο του 2006, η οποία κήρυξε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου σε χηρεία.

Έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους με την εκλογή του Χρυσοστόμου Β’. Η ενθρόνισή του έγινε στις 12 Νοεμβρίου και όπως αναφέρθηκε τότε από τα ΜΜΕ, ήταν ο μοναδικός αρχιεπίσκοπος Κύπρου, που τέλεσε την κηδεία αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε ως βασικό στόχο την καλύτερη λειτουργία της Εκκλησίας της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, μάλιστα, εκσυγχρονίστηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου. Επίσης, ιδρύθηκε και η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ εργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό του προηγούμενου, απαρχαιωμένου καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας που βρισκόταν σε ισχύ από το 1914 και έκτοτε αναθεωρήθηκε δύο φορές.

Με τον νέο καταστατικό χάρτη άλλαξαν κυρίως: το εκλογικό σύστημα, η εκλογική διαδικασία, τα σύνορα των μητροπόλεων -ευνοήθηκε η κατεχόμενη μητρόπολη της Κηρύνειας-, οι διαδικασίες για την έκδοση εκκλησιαστικού διαζυγίου. Επίσης δημιούργησε πενταμελές συνοδικό δικαστήριο, όπου ο κατηγορούμενος μπορούσε να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο.

Ακόμη, προώθησε διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου με την ανασύσταση μετά από 800 χρόνια παλαιών επισκοπών (Κωνσταντίας, Ταμασού, Τριμυθούντος, Καρπασίας, Λήδρας, Χύτρων, Αμαθούντος, Νεαπόλεως) που είχαν καταργηθεί κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας από τους Λατίνους το 1222.

Επίσης, πρότεινε και πέτυχε τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Μισθοδοσίας Εφημεριακού Κλήρου. Με αυτό τον τρόπο πέτυχε την ανεξάρτητη μισθοδοσία του κλήρου και εξασφάλισε την αξιοπρεπή διαβίωση γηραιών και επαρχιακών κληρικών χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ