Η ενθρόνιση και η πρώτη θεία Λειτουργία
Σε ατμόσφαιρα σεμνότητας και έκδηλης χαράς έγινε το πρωί του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτου στην Αττάλεια η ενθρόνιση το νεοκλεγέντος Μητροπολίτου Πισιδίας και Εξάρχου Σίδης και Ατταλείας Αρχιεπισκόπου από Τελμησσού κ. Ιώβ Getcha, εις διαδοχήν του προσφάτως εκλιπόντος Μητροπολίτου σεβασμίου ιεραποστόλου κυρού Σωτηρίου (Τράμπα) του από Κορέας.
Παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Κυρηνείας της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου, των Θεοφ. Επισκόπων Ευδοκιάδος κ. Αμβροσίου και Κομάνων κ. Μιχαήλ, κληρικών και λαϊκών της Ι. Μητροπόλεως και ακαδημαϊκών φἰλων από το εξωτερικό, της Αντιδημάρχου Ατταλείας κ. Όγια Κανσού, ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων και Έξαρχος Λυκίας κ. Χρυσόσομος, μετά την ανάγνωση του Πατριαρχικού και Συνοδικού Γράμματος με την είδηση της εκλογής του νέου Ποιμενάρχου, προσφώνησε παραινετικώς τον ενθρονιζόμενο Μητροπολίτη. Μεταξύ των προσόντων του υπεγράμμισε την ευρύτατη θεολογική του παιδεία, την ακαδημαϊκή του ιδιότητα και τη γλωσσομάθεια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον άξιο βοηθό Επίσκοπο Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιο και στον ικανό κλήρο με τους οποίους θα συνεργαστεί όπως επίσης και στον πολυεθνικό πιστό λαό που θα ποιμάνει, υπενθυμίζοντάς του την οικουμενικότητα και την ανθρωπιά της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος, εκ μέρους του κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως με απλότητα και αδελφική αφοσίωση καλωσόρισε τον νέο Ποιμενάρχη ενός ποιμνίου κατ’αρχάς Ρώσων παερεπιδημούντων στην περιοχή, οι οποίοι πριν από 14 χρόνια στο πρόσωπο του πολιού Μητροπολίτου Πισιδίας είδαν τον διδάσκαλο,τον ποιμένα, τον λειτουργό, τον φίλο και συμπαραστάτη και του ζήτησαν να μείνει για να οργανώσει τοπικές ενορίες. Έκτοτε, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο μακαριστός Μητροπολίτης Σωτήριος ανασυγκροτήσε την τοπική εκκλησία με το ιεραποστολικό του έργο, το οποίο ο νέος Μητροπολίτης καλείται να συνεχίσει και να επαυξήσει έχοντας ως βάση τέσσερις ιερείς ναούς στην Αττάλεια, στην Αλάνυα και τη Σίδη και ένα πολυπληθές ποίμνιο αποτελούμενο από Ρώσους, Ουκρανούς, Γεωργιανούς, Ρουμάνους και εντοπίους.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιώβ, κατά τον ενθρονιστήριο σύντομο και περιεκτικό λόγο του, χρησιμοποιώντας την τουρκική, τη ρωσική και την ελληνική γλώσσα, κατ’ αρχάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τις ευχαιστίες του προς τους συνοδικούς Αρχιερείς για την ανύψωσή του στην περιώνυμη Μητρόπολη Πισιδίας. Στη συνέχεια απευθυνόμενος προς το ποίμνιο, το απεκάλεσε οικείο, εφόσον κατά το παρελθόν είχε ιερουργήσει εις ναούς της Μητροπόλεως με πρόσκληση του μακαριστού προκατόχου του. Περιγράφοντας αδρομερώς τα κύρια χαρακτηριστικά της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας επεσήμανε ότι είναι αποστολική, ιστορική, και ιεραποστολική. Στην Αντιόχεια της Πισιδίας οι Απόστολοι απεφάσισαν να στραφούν προς τα έθνη για να μεταφέρουν το φως του Ευαγγελίου, γεγονός που χαρακτηρίζει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο δεν περιορίζεται στον εαυτό του. Η ιστορία εξάλλου της Μητροπόλεως εἰναι συνεχής από τους αποστολικούς χρόνους μέχρι τον 18ο αιώνα προσφέροντας στην Εκκλησία νέφος μαρτύρων και αγίων, ενώ στη συνέχεια αξιόλογοι Αρχιερείς εποίμαναν τη θεόσωστη αυτή Επαρχία. Επίσης η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας είναι και ιεραποστολική όπως εύγλωττα το υπενθύμισε σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο ο αοίδιμος Μητροπολίτης Σωτήρος λόγω και έργω, με την αγιότητα και τη ανύστακτη μέριμνά του.
Ο ενθρονιζόμενος Μητροπολίτης κ. Ιώβ δεν παρέλειψε να εκφράσει και τις δικές του ευχαριστίες προς τους επώνυμους και ανώνυμους ευεργέτες της Ιεράς Μητροπόλεως από την Ελλάδα, οι οποίοι προθύμως συνέδραμαν τον Μητροπολίτη Σωτήριο στην αγορά και αναστήλωση των ιερών ναών ή και την εκ θεμελίων κατασκευή, στον εξοπλισμό και τα πολλαπλά έξοδα.
Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους παρευρισκομένους να συνεχίσουν να μετέχουν στη ζωή της Εκκλησίας και με τη ζωή τους να δίνουν τη μαρτυρία της πίστεως.
Οι παρευρισκόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με την ομόφωνη αναφώνηση Άξιος, Ἀξιος, Άξιος, στα Ελληνικά που συμπλήρωσε και η καλλίφωνη τετραφωνική χορωδία.
Την επομένη της ενθρονίσεως Κυριακή τελέστηκε στον ίδιο ιερό ναό του Αγίου Αλυπίου τρισχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Ιώβ, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και του Θεοφ. Επισκόπου Κομάνων κ. Μιχαήλ, του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμανδρίτου Τίτου Ταμπακάκη και του Αγιορείτου συνεγάτου Αρχιμ. Θεολόγου Χρυσανθακόπουλου και συμπροσευχομένου του Θεοφ. Επισκόπου Ευδοκιάδος κ. Αμβροσίου, στη σλαβονική, ελληνική και τουρκική γλώσσα, ενώ μέλη του εκκλησιάσματος απήγγειλαν την Κυριακή Προσευχή επίσης και στη γεωργιανή και ρουμανική γλώσσα. Ο ναός ήταν κατάμεστος, ενώ ο νέος Μητροπολίτης κ. Ιώβ στο κήρυγμά του τόνισε ότι η σωτηρία που ο Χριστός προσφέρει απευθύνεται προς όλους τους εν μετανοία ανθρώπους. Το πολυχρόνιο του Αρχιερέως και τα φωτεινά πρόσωπα των πολλών μικρών παιδιών και των γονέων τους προέπεμψαν τον νέο Ποιμενάρχη τους μετά την απόλυση της πρώτης του θείας Λειτουργίας στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτου στην Αττἀλεια.