9.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας: Διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΤΏΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (Δ.Σ.Ο.)

Κέρκυρα, 10 -11 Δεκεμβρίου 2021

Στην Κέρκυρα έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας των προέδρων και εισηγητών των επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) στις 10 και 11 Δεκεμβρίου του 2021, στην οποία συμμετείχαν κοινοβουλευτικοί από 10 χώρες.

Στη συνεδρίαση  κατατέθηκε  εκτενής απολογισμός και προγραμματισμός δραστηριοτήτων από τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο., Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. 

Πριν την έναρξη των εργασιών ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και τον σύμβουλο κ. Κώστα Μυγδάλη είχαν συναντήσεις με τον μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, την δήμαρχο κα Μερόπη Υδραίου και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Ζορμπά. 

Κατά την παραμονή τους στο νησί οι αντιπροσωπείες των ορθοδόξων βουλευτών που συμμετείχαν στις εργασίες της Δ.Σ.Ο. παρακολούθησαν τον αρχιερατικό εσπερινό για τον Άγιο Σπυρίδωνα, πολιούχο της Κέρκυρας. 

Επίσης, η Διεθνής Γραμματεία της Δ.Σ.Ο. πραγματοποίησε εκδηλώσεις μνήμης στον τάφο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, στην Ι.Μ. Πλατυτέρας και στο μνημείο του Ρώσου Ναυάρχου Θεοδώρου Ουσακώφ.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. κ. Μάχιμος Χαρακακόπουλος και ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κ. Sergei Gavrilov είχαν συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων με τον νέο μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Ιωαννίκιο, ο οποίος μετέβη στη νήσο για τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνα. 

Στα πλαίσια της συνεδρίασης συζητήθηκε και το θέμα για τον διάλογο που διεξάγεται για το Μέλλον της Ευρώπης. Η Γραμματεία συζήτησε επι του θέματος και επι των τοποθετήσεων επί αυτού, φορέων και πολιτών του ευρωπαϊκού χώρου και εξέδωσε ανάλογη ανακοίνωση. Σε αυτή αναφέρονται  μεταξύ των άλλων  και τα εξής: «… Η διαδικασία διαλόγου είναι μια μοναδική ευκαιρία καταγραφής ιστορικών αληθειών που μόνο αυτές μπορεί να φωτίσουν το μέλλον μας. Οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης  είναι μια από τις στέρεες βάσεις του Ευρωπαϊκού πολιτισμού στο σύνολο του. Κάθε προσπάθεια απόκρυψης τέτοιων καθοριστικών για την ιστορία των ευρωπαϊκών λαών πηγών πολιτισμού, στο όνομα δήθεν της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, οδηγεί στην αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας… Η Δ.Σ.Ο. τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συμπεριληπτικότητας και υπέρ της εξάλειψης κάθε μορφής διακρίσεων εντός και εκτός Ευρώπης. Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι ορισμένες σχολές σκέψεις, στο όνομα, δήθεν, της μη διάκρισης…  προβάλει ως πρότυπο την ομογενοποίηση της ταυτότητας των εθνών και των ανθρώπων, και δι’ αυτής την εξάλειψη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών τους…». Ακόμη η ανακοίνωση της Δ.Σ.Ο.  αναφέρεται στο πρόσφατο, σχέδιο Εσωτερικών Κατευθυντηρίων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πιο συμπεριληπτική επικοινωνία, το οποίο εισηγήθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος κα Helena Dalli και το οποίο τελικά αποσύρθηκε. «…Πρόκειται για ένα κείμενο που αρνείται την όποια διαφορετικότητα απορρέει από την πολιτιστική και θρησκευτική ετερογένεια των ευρωπαίων πολιτών, δια της εισαγωγής ενός «ξύλινου», αυτοματοποιημένου και ουδέτερου λεξιλογίου, που προτρέπει να αποφεύγεται η χρήση όρων και ονομάτων με αναφορά σε εθνότητα, γλώσσα, θρησκεία ή φύλο.  Η ανακοίνωση καταλήγει στην διαπίστωση ότι «… Η συρρίκνωση της ιστορικής αλήθειας του ευρωπαϊκού χώρου συμβάλλει αναντίρρητα στη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής ιδέας…».  

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο.

Κατά τη χειμερινή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα στις 10-11 Δεκεμβρίου 2021, οι συμμετέχοντες, λαμβάνοντας υπόψη τις προγενέστερες συνομιλίες της Δ.Σ.Ο. με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα συμπεράσματα της 28ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο., που διεξήχθη στις 22-26 Ιουλίου 2021 στην Κρήτη, διασκέπτηκαν αναφορικά με το Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης και καταγράφηκαν οι ακόλουθες απόψεις:

  1. Παρά τις επαναλαμβανόμενες τεκμηριωμένες προτάσεις της Δ.Σ.Ο. προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –ήδη από το 2019, και με ιδιαίτερη έμφαση κατά την 28η Γενική Συνέλευση της οργάνωσης το καλοκαίρι του 2021- για ευρύτερη και ενεργότερη συμμετοχή των Διεθνών Διακοινοβουλευτικών Θεσμών στο διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, δεν υπήρξε καμία σχετική πρόβλεψη. Επαναλαμβάνεται η ανάγκη να δοθεί χώρος στις θεσμικές εκφράσεις του κοινοβουλευτισμού, ώστε αυτές να τοποθετηθούν με τρόπο οργανωμένο και συντονισμένο στην όλη συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης. Επιπλέον, η κατάσταση που βιώνει ο κόσμος με την πανδημία, δεν παρέχει τον χρόνο και την δυνατότητα στις οργανωμένες εκφράσεις της κοινωνίας μας, να παρέμβουν ουσιαστικά στον διάλογο. Άλλωστε, η ίδια η πανδημία δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία πρέπει να συνεκτιμηθούν. Ο διάλογος, επομένως, πρέπει και να διευρυνθεί και να παραταθεί.
  • Η διαδικασία διαλόγου είναι μια μοναδική ευκαιρία καταγραφής ιστορικών αληθειών που μόνο αυτές μπορεί να φωτίσουν το μέλλον μας. Οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης  είναι μια από τις στέρεες βάσεις του Ευρωπαϊκού πολιτισμού στο σύνολο του. Κάθε προσπάθεια απόκρυψης τέτοιων καθοριστικών για την ιστορία των ευρωπαϊκών λαών πηγών πολιτισμού, στο όνομα δήθεν της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, οδηγεί στην αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας. Και επιπλέον, όχι μόνο δεν συμβάλλουν σε ένα μέλλον ειρηνικό και δημιουργικό, αλλά δίνουν την αίσθηση ύπαρξης σκοπιμοτήτων που στοχεύουν σε μια Ευρώπη στερημένης από τα ίδια τα ιστορικά της θεμέλια.  Προς επίρρωσιν των λεχθέντων αναφέρουμε ότι στην 2η ενδιάμεση Έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης (Σεπτέμβριος 2021), η οποία καλύπτει το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2021 ως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, δεν υφίσταται ουδεμία αναφορά στην αξία  των χριστιανικών αξιών για την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης.
  • Η Δ.Σ.Ο. τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συμπεριληπτικότητας και υπέρ της εξάλειψης κάθε μορφής διακρίσεων εντός και εκτός Ευρώπης. Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι ορισμένες σχολές σκέψεις, στο όνομα, δήθεν, της μη διάκρισης, τείνουν να καταργήσουν βασικές αρχές, όπως η πολυμορφία, ο πλουραλισμός, η πολυφωνία και η ετερότητα. Τα τελευταία χρόνια, διαγράφεται όλο και εναργέστερα η τάση για επικράτηση μιας κοινωνικής άποψης που προβάλει ως πρότυπο την ομογενοποίηση της ταυτότητας των εθνών και των ανθρώπων, και δι’ αυτής την εξάλειψη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών τους. Είναι πρόδηλο, πως μια ανάλογη οργουελιανή δυστοπία θα έχει ως  αποτέλεσμα την επικράτηση ενός ανθρωπολογικού τύπου χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την εξάλειψη κάθε ίχνους διαφορετικότητας και, μοιραία, την εύκολη χειραγώγηση αυτής της ανθρώπινης μάζας, η οποία θα στερείται της στοιχειώδους κριτικής σκέψης. Πρόσφατο, χαρακτηριστικό παράδειγμα, ευθείας υπονόμευσης των ευρωπαϊκών θεμελιωδών πυλώνων αποτελεί το προτεινόμενο σχέδιο Εσωτερικών Κατευθυντηρίων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πιο συμπεριληπτική επικοινωνία, το οποίο εισηγήθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος κα Helena Dalli. Πρόκειται για ένα κείμενο, το οποίο τελικά αποσύρθηκε, που αρνείται την όποια διαφορετικότητα απορρέει από την πολιτιστική και θρησκευτική ετερογένεια των ευρωπαίων πολιτών, δια της εισαγωγής ενός «ξύλινου», αυτοματοποιημένου και ουδέτερου λεξιλογίου, που προτρέπει να αποφεύγεται η χρήση όρων και ονομάτων με αναφορά σε εθνότητα, γλώσσα, θρησκεία ή φύλο. Η Δ.Σ.Ο. διαχωρίζει τη θέση της από μια τέτοια άποψη και καταδικάζει κάθε απόπειρα εξάλειψης της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης, από όπου και αν προέρχεται. Επίσης, καταδικάζει κάθε απόπειρα εξάλειψης άλλων διαφορετικών χαρακτηριστικών των πολιτών που ανήκουν σε άλλες ιστορικές, πολιτισμικές πραγματικότητες. Η συρρίκνωση της ιστορικής αλήθειας του ευρωπαϊκού χώρου συμβάλλει αναντίρρητα στη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής ιδέας. Δεν πρέπει στο βωμό της ειρηνικής συνύπαρξης να θυσιάζονται τα διαφορετικά θρησκευτικά και πολιτιστικά στοιχεία και να γίνεται προσπάθεια να διαγραφούν και από τις μνήμες των λαών. Μια τέτοια προσέγγιση δεν προσφέρει στο Ευρωπαϊκό Μέλλον. Αντιθέτως, η ειρηνική συνύπαρξη δύναται ευκολότερα να προκύψει  μόνο μέσα από την αποδοχή αυτών των διαφορετικών στοιχείων, η οποία οδηγεί αβίαστα στο διάλογο  και τη συνεργασία τους. Εξάλλου, ιστορικά η πορεία των θρησκειών και των πολιτισμών ποτέ δεν εκφράστηκε ως μεμονωμένο γραμμικό γεγονός, αλλά ως ένα ετερογενές κράμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των επιμέρους θρησκευτικών και πολιτιστικών ταυτοτήτων διαφορετικών λαών.
  • Τέλος επαναδιαδηλώθηκε η βούληση της Δ.Σ.Ο. να συνεισφέρει ενεργά στο Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης με τη διοργάνωση δραστηριοτήτων και συζητήσεων, οι οποίες θα προωθούν στο δημόσιο λόγο το ρόλο των χριστιανικών αξιών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ