11.9 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Διαλέξεις για το Κοντοσκάλι και την Αντιγόνη (Βίντεο)

«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» / “Semtleri ve Simalarıyla Şehrimiz”

Β΄Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021 / Konferanslar Dizisi – 2. Bölüm, Ekim – Aralık 2021

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 / Yarın 19 Ekim 2021

Αικατερίνη Μπεκιάρογλου – Εξαδακτύλου, «Κοντοσκάλι» / Ekaterini Bekiaroglou-Eksadaktilou – “Kontoskali/Kumkapı”

Βασίλης Ευμολπίδης – «Αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια στην Αντιγόνη, ένα από τα Πριγκηπόνησα στην Κωνσταντινούπολη» / Vasilis Evmolpidis – “Antigoni (Burgazada)’daki çocukluk yıllarımdan anılar”

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον β΄κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.

Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:

Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου

Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.

Η Αικατερίνη Μπεκιάρογλου Εξαδακτύλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την αποφοίτηση της από την Αστική Σχολή Κοντοσκαλίου, συνέχισε τις σπουδές της στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο. Φοίτησε στην Αθήνα αρχικά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, και στη συνέχεια στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της το 1962, ήδη παντρεμένη με τον Στέφανο Εξαδάκτυλο μηχανικό μεταλλείων ΕΜΠ και έχοντας αποκτήσει ένα παιδί.Εργάστηκε ως φιλόλογος στο Γυμνάσιο της Ιτέας Φωκίδος και αργότερα σε σχολεία της Αθήνας, μετά από αξιολόγηση επιλέχθηκε το 1979-1980 για μετεκπαίδευση στη ΣΕΛΜΕ. Με την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητή Βασίλη Σφυρόερα εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Οθωμανικά ναυπηγεία στον παραδοσιακό ελληνικό χώρο», η οποία εκδόθηκε σε βιβλίο από την ΕΤΒΑ το 1994. Κατά την περίοδο της απόσπασης της το 1989 από το Α΄ Πειραματικό Σχολείο της Αθήνας στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κατέγραψε και δημοσιεύθηκαν περιλήψεις 72 κοινοτικών κωδίκων του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Μετά από τρία χρόνια μετατέθηκε ως αρχειονόμος, αρχικά ως προϊσταμένη τμημάτων των ΓΑΚ και αργότερα της Διεύθυνσης της Κεντρικής Υπηρεσίας, όπου εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότηση της. Υπήρξε συνεργάτης περιοδικών και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένη με τον Χιώτη Στέφανο Εξαδάκτυλο μηχανικό μεταλλείων ΕΜΠ και έχει δύο παιδιά. Υπήρξε συνεργάτης περιοδι¬κών και συνεχίζει μέχρι σήμερα, τελευταία δημοσιεύθηκε το βιβλίο της Χιώτες στην Κωνσταντινούπολη, Εκδόσεις «αλφα πι», Χίος 2020.

Ο Βασίλης Ευμολπίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Μαρτίου 1951. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ, 1970-1975) και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκοινωνιολογία (MSc, 1976) και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στα Οικονομικά των Μεταφορών (MBA, 1978) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ. Ομιλεί επτά γλώσσες. Είναι μέλος πολλών επαγγελματικών σωματείων και του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων Ελλάδας (ΣΕΣ) όπου ήταν Πρόεδρος την περίοδο 1994-1998. Μεταξύ Σεπτέμβριου 1978 και Ιουλίου 1983 ήταν συνεργάτης του Γραφείου Δοξιάδη, συνεχίζοντας την συνεργασία ως ελεύθερος επαγγελματίας μέχρι το 1986. Από τον Δεκέμβριο 1985 ίδρυσε με τον Γιώργο Εμμανουλόπουλο την εταιρεία TRADEMCO Σύμβουλοι Μεταφορών, Ανάπτυξης και Διοίκησης της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Απασχολήθηκε σε μελέτες και έρευνες που αφορούσαν στον σχεδιασμό των μεταφορών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής. Aπό το 2007 μέχρι και σήμερα διοικεί έργα που χρηματοδοτεί η Ε. Ε. στα Βαλκάνια και αφορούν την ανάπτυξη υποδομών στο τομέα των μεταφορών, αλλά και στους τομείς της ενέργειας, κοινωνικών εγκαταστάσεων, ψηφιακής τεχνολογίας και περιβάλλοντος στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε συναντήσεις Διεθνών Οργανισμών όπως: ο ΟΗΕ, ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Οργάνωσε πολλά συνέδρια για τις μεταφορές ως μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος του ΣΕΣ και ως Υπεύθυνος πολλών έργων. Συμμετείχε σε περισσότερα από 50 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών έργων και μελετών και πρόσφατα του βιβλίου Μία Peripeteia, Ταξίδι στον Κόσμο, που εκδόθηκε το 2017 από τον Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ