14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ: ΕΝΑΣ ΡΩΜΙΟΣ 24 ΚΑΡΑΤΙΩΝ

ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ Ν. ΜΑΓΓΙΝΑ

Του Αριστείδη Βικέτου

Το Σάββατο, 10 Ιουλίου, συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από τότε που έφυγε αναπάντεχα από την ζωή ο Κωνσταντινουπολίτης Νικόλαος (Νίκος) Μαγγίνας.

Ο θάνατος του επήλθε στο λιτό ενδιαίτημα του στο Φανάρι. Εκκλησιαστικό μνημόσυνο έγινε στον ιστορικό ναό της Παναγίας Φανερωμένης, στην Λευκωσία, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, στην οποία  ιερούργησε ο εκ των εφημερίων του ναού π. Ξάνθος, ενώ στο μνημόσυνο  προέστη ο Αρχιγραμματέας της  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου.

Ο αείμνηστος Νίκος Μαγγίνας ήταν γνωστός, όχι μόνο στους εκκλησιαστικούς κύκλους της Κύπρου, αλλά και ευρύτερα, λόγω του προσκυνήματος των Κυπρίων στο Φανάρι. Ο Νίκος είχε επισκεφθεί τρεις φορές την Κύπρο και σε μια από τις επισκέψεις του φωτογράφησε τον ναό της Παναγίας Φανερωμένης. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να βρίσκονται στο αρχείο του.

Επί σαράντα  χρόνια κάλυπτε ως φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφος τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και καθιερώθηκε ως ο επίσημος φωτορεπόρτερ από το 1991. Εργάστηκε θυσιαστικά για την προβολή των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης της Πόλης. Άνθρωπος ευγενής και ταπεινός, έχαιρε εκτίμησης από τους συναδέλφους του στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στο εξωτερικό, οι οποίοι παρά πολλές φορές, πριν γράψουν κάτι τον συμβουλεύονταν, γιατί ήταν, εκτός των άλλων, και άριστος γνώστης της πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας στην Τουρκία. 

Γνώρισα για πρώτη φορά  γνωριμία τον Νίκο Μαγγίνα το 1973 στην Αθήνα, στο διάστημα των σπουδών στην Πάντειο  Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Το 1991, όταν για πρώτη φορά πήγα στην Πόλη  για την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αναπτύξαμε  αδελφική φιλία. Για τον  Νίκο Μαγγίνα ταιριάζουν απόλυτα τα λόγια του πνευματικού πατέρα του Οικουμενικού Πατριάρχη, αοιδίμου Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνα, ο οποίος είχε τονίσει για κάποιο θεράποντα της τέχνης: «όπως κάθε Βυζαντινό καλλιτέχνη τον απασχολούσε πρώτα να καθαρίσει την ψυχή του κι έπειτα να τεχνουργήσει. Ο χρόνος του ήταν υπεριστορικός, γιατί υπεριστορικός είναι ο θεσμός που υπηρέτησε. Η ιερά και μεγάλη υπόθεση».

Στην  επιτύμβια πλάκα στο μνήμα του αείμνηστου Νίκου, που βρίσκεται στο Κοιμητήριο Σισλί, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ηγάπησε την Πόλιν του κόσμου και κατέκτησε την Βασιλείαν των Ουρανών. Πτωχός και εμεγάλυνεν την ελεημοσύνην. Ακατάβλητος και δια τούτο ανυπέρβλητος. Δια τον Πατριάρχην Βαρθολομαίον η αφοσιωμένη σκιά, δι’ ημάς πάντας η φωτεινή όψις της ανθρωπίνης φύσεως».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ευχαριστήρια επιστολή για τα προς Αυτόν συλλυπητήρια, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι ο Νίκος Μαγγίνας «απροϋποθέτως  αφιερώθηκε εις την αποστολήν αυτού…Το Φανάριον και η Ομογένεια θα τον ενθυμούνται ως τον ¨ιδικόν των άνθρωπον¨,  ο οποίος δια του φωτογραφικού του φακού ¨έγραψε ιστορία¨ και διέσωσε πρόσωπα και γεγονότα , αλλά και την διάστασιν του βάθους των πραγμάτων».

Ο Νίκος Μαγγίνας, γιός του Αναστασίου και της Αναστασίας , ήταν γέννημα θρέμμα της Κωνσταντινούπολης, στην οποία γεννήθηκε το 1953. Ήδη από τα νεανικά του χρόνια κατέγραφε με τον φακό του τη ζωή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ομογένειας αλλά και την καθημερινότητα στις δύο ακτές του Βοσπόρου.

Ως μαθητής του Ζωγραφείου Λυκείου συμμετείχε σε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την παλαιά Πόλη κερδίζοντας ειδικό Έπαινο.

Πέραν από το φωτογραφικό του έργο, άρθρα του Νίκου Μαγγίνα δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στον ελληνικό Τύπο και τις ομογενειακές εφημερίδες στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αρθρογραφία του διακρινόταν για την κρυστάλλινη ανάλυση και ολοκληρωμένη άποψη με αντίληψη του ιστορικού βάθους του Πατριαρχείου και του Γένους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε τιμήσει το 2012 τον Νίκο Μαγγίνα για την προσφορά του στην ελληνική ομογένεια, απονέμοντάς του τον Σταυρό του Απόστολου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Όταν ο Μαγγίνας άκουγε να μιλούν απαξιωτικά για τους Ρωμιούς της Πόλης απαντούσε κατηγορηματικά: «Μην τα ακούτε αυτά:¨Ρωμιός ίσον Ελληνας 24 καρατίων¨». Αυτό το απέδειξε ο ίδιος με την ζωή και την προσφορά του

Ο Νίκος Μαγγίνας ακολούθησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε όλες τις επισκέψεις του ανά τον κόσμο, αλλά και στην πονεμένη Μικρά Ασία. Αξιοποίησε  κάθε ευκαιρία για να απαθανατίσει  με τον φακό του μοναδικά μνημεία της Ορθοδοξίας, στην Πόλη, στην  Μικρά Ασία,  στον Πόντο, στην  Ίμβρο και στην Τένεδο.

Επίσης, πήρε συνεντεύξεις από σπουδαίους ανθρώπους.  Μια τέτοια συνέντευξη είναι του θρυλικού φωτογράφου των Σεπτεμβριανών, Δημήτρη Καλούμενου, την οποία αυτός παραχώρησε στον Νίκο Μαγγίνα το 2005, λίγους μήνες πριν πεθάνει. 

Σε ειδικό αφιέρωμα στο Κυριακάτικο φύλλο του «Φ» (4.9.2011) ο αείμνηστος Μαγγίνας είχε πει στον γράφοντα: 

«Οι μαρτυρίες είναι πολλές, αλλά η πιο δυνατή είναι οι φωτογραφίες – μια φωτογραφία χίλιες λέξεις- του Κωνσταντινουπολίτη φωτορεπόρτερ , μακαρίτη σήμερα Δημήτρη Καλούμενου, ο οποίος αποτύπωσε με μια «Laika» όλη τη βαρβαρότητα και θηριωδία κατά των Ελλήνων της Πόλης.

Ο Ν. Μαγγίνας είχε επισημάνει  στον «Φ» ότι οι φωτογραφίες του Καλούμενου είναι μοναδικές και έχουν μεγάλη ιστορική σημασία και αξία,  γιατί από τουρκικής πλευράς δεν δόθηκαν ποτέ φωτογραφίες από τους βανδαλισμούς στις εκκλησίες και στα κοιμητήριά μας. Μας μίλησε, χωρίς όμως, δυστυχώς, να μας βλέπει, καθώς το οπτικό του νεύρο τον είχε ¨εγκαταλείψε騻.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ