10.5 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

“Κωνσταντινουπολίτικη Προσωπογραφία” της Κορνηλίας Τσεβίκ Μπαϊβερτιάν

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 στο βιβλιοπωλείο «Πολίτης» στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάστηκε το βιβλίο της Κορνηλίας Τσεβίκ Μπαϊβερτιάν, με τίτλο “Κωνσταντινουπολίτικη Προσωπογραφία” (εκδόσεις Τσουκάτου).
Πρόκειται για ένα βιβλίο με συνεντεύξεις Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Φάρος και στον Πολίτη. Με αυτόν τον ζωντανό τρόπο, η Κορνηλία Τσεβίκ Μπαϊβερτιάν, συγγραφέας και φιλόλογος στο Ζάππειο, προσπάθησε να καταγράψει την ιστορία των Ρωμιών της Πόλης.
Στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα μίλησαν:  ο υποδιευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Σταύρος Ανεστίδης,
η συγγραφέας Ιωάννα Ψαροπούλου-Δόκου, και
ο αρχιτέκτονας και συγγραφέας Σάββας Τσιλένης. Τον τελευταίο λόγο είχε η συγγραφέας.
Παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Επίσης, παρέστησαν πολλοί Πολίτες της Αθήνας. 
Οι συνεντεύξεις του βιβλίο περιλαμβάνουν ευρύ φάσµα Οµογενών της Πόλης και της διασποράς και δηµοσιεύτηκαν στο µηνιαίο περιοδικό της Κωνσταντινούπολης Paros-Φάρος και στον Πολίτη των Αθηνών. Μια ιχνηλάτηση του «προφίλ» του Ρωµιού στον αιώνα που διανύουµε, ενός αιώνα όπου κυριαρχεί η πολυ-πολιτισµικότητα, εκτυλίσσονται ραγδαίες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, δηµιουργούνται προβληµατισµοί στο κοινωνικό σύνολο µέσα στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται οι άνθρωποι της Πόλης.

Η «προφορική ιστορία» αποτελεί, όµως, και σύνδεσµο µεταξύ των γενεών. Συµβάλλει στη συνειδητοποίηση της κοινής ταυτότητας µιας εθνικής ή θρησκευτικής κοινότητας, καλλιεργεί την αίσθηση του χώρου και του χρόνου στον οποίο ανήκει αυτή και αποτελεί ένα µέσο αναζήτησης της «ιστορικής επίγνωσης». Οι προφορικές µαρτυρίες αποτελούν έγκυρο τεκµήριο, συµπληρώνουν και
εµπλουτίζουν την ιστορία ενός τόπου και µιας κοινότητας.

Συνεντευξιαζόμενοι: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος, ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος της Μ.τ.Χ.Ε. π. Γεώργιος Τσέτσης, ο π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, ο αείμνηστος  Άρχων Διδάσκαλος του Γένους Δημήτριος Φραγκόπουλος, ο τ. Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Λεωνίδας Αστέρης, ο Πρέσβης Αλέξανδρος Αλεξανδρής, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Ευάγγελος Σέκερης, σημαντικά στελέχη της Ομογένειας (Λάκης Βίγκας, Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Αντώνης Παριζιάνος, Γιώργος Παπαλιάρης) και της Εκπαίδευσης στην Πόλη κ.α.


Κορνηλία Τσεβίκ Μπαϊβερτιάν 
Γεννήθηκε και ζει στην Κωνσταντινούπολη. Είναι φιλόλογος του Ζαππείου Κωνσταντινουπόλεως από το 1993. ∆ίδαξε στο Τµήµα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστηµίου της Πόλης (2004-2008). Εκπόνησε ∆ιδακτορική ∆ιατριβή στο Παιδαγωγικό Τµήµα ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Μετέφρασε το Ζητείται Ελπίς του Αντώνη Σαµαράκη στην τουρκική γλώσσα (1991). Το πρώτο της βιβλίο, Τα Άλµατα, κυκλοφόρησε από την Εκδοτική Αθηνών (1995). Η διατριβή της µε θέµα, Το Ζήτηµα της Γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη – Λόγος και Αντίλογος στην Εφηµερίδα ο Ταχυδρόµος, εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Τσουκάτου (2008).

Έλαβε µέρος σε συνέδρια που είχαν ως θέµα τη «∆ιδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας» και την «Εκπαίδευση στην Κων/πολη». Μετέφρασε την ποιητική συλλογή της Καθηγήτριας της Φιλοσοφίας Ιωάννας Κουτσουράδη, Από το Παραπέτασµα Πίσω, στην τουρκική γλώσσα (2016).

Ασχολείται µε θέµατα που αφορούν την ιστορία της εκπαίδευσης, τη γυναικεία χειραφέτηση και την «προφορική ιστορία» από το 2008. Την τελευταία πενταετία συνεργάζεται µε το πολυπολιτισµικό περιοδικό «PAROS» (στην Τουρκία) και την εφηµερίδα «Ο Πολίτης» (στην Ελλάδα), όπου στη σειρά «Πρόσωπα και Άνθρωποι» δηµοσιεύει τις βιωµατικές µαρτυρίες των Πολιτών, διανύοντας τον 21ο αιώνα. Το παρόν βιβλίο είναι καρπός της προσπάθειας αυτής.

Διαβάστε μία συνέντευξη της συγγραφέως για το βιβλίο εδώ

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ