10 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΝΤΑΧΑΟΥ



Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στην εκδήλωση Μνήμης για τις 4.000 Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους στρατιώτες, πολιτικούς και επιστήμονες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που εκτελέστηκαν στο σκοπευτήριο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου (1941-1942). 
Το 1941 εισέβαλε ο ναζιστικός στρατός του Χίτλερ στη Ρωσία. Η Γκεστάπο είχε “σταχυολογήσει” πάνω από 4 χιλιάδες σοβιετικούς που ήταν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων και τους μετέφερε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου, όπου σε διάστημα ολίγων ημερών και μηνών τους εκτέλεσε στο σκοπευτήριο που βρίσκεται εκτός του Στρατοπέδου, στην περιοχή Heberthausen. Δεν υπήρξε κάποια δικαστική διαδικασία και καταδίκη τους σε θάνατο, αλλά εφαρμογή εντολής των ναζιστών αξιωματούχων, για μια εν ψυχρώ μαζική εκτέλεσἠ τους. 
Η Βαυαρική Πολιτεία και η αρμόδια κρατική υπηρεσία για τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης της Βαυαρίας διαμόρφωσαν τον τόπο της μαζικής εκτέλεσης Heberthausen σε “Τόπο των Ονομάτων” των θυμάτων, και τοποθέτησαν πίνακες με ονόματα και βιογραφίες Ρώσσων, Ουκρανών και Λευκορώσων στρατιωτών, καθώς επίσης και στήλες επί του εδάφους με αναγραφή πολλών ονομάτων των εκτελεσθέντων.

Με αφορμή την 78η επέτειο της επίθεσης των χιτλερικών στρατευμάτων στη Ρωσία, τελέστηκαν στις 22 Ιουνίου 2019 τα εγκαίνια της τοποθέτησης των πινάκων στον “Τόπο των Ονομάτων”, παρουσία των Γενικών Προξένων της Ρωσίας κ. κ. Dr. Sergey Ganzha, της Λευκορωσίας κ. Dr. Andrei Kulazhanka και της Ουκρανίας κ. Yuriy Yarmiko. Παρέστησαν ο Διευθυντής του Ιδρύματος των Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης κ. Karl Freller, η διευθύντρια του Στρατοπέδου Νταχάου κ. Dr. Gebriele Hammermann, πολλοί συγγενείς των θυμάτων, ο κ. Ernst Gruber που επέζησε του ναζιστικού Ολοκαυτώματος και είναι σήμερα ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Ομάδας των Επιζὠντων του Στρατοπέδου Νταχάου, ο κ. Klaus Mai, πρόεδρος του συλλόγου του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Allach Μονάχου κ.α. 
Από πλευράς των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Βαυαρίας παρέστη ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, ο οποίος και κατέθεσε ένα τριαντάφυλλο στο “Τόπο των Ονομάτων”. Ο π. Απόστολος είχε και μια σύντομη συζήτηση με τον Ουκρανό Γενικό Πρόξενο κ.Yuriy Yarmiko για το θέμα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Άκρως συγκινητικές ήταν οι τρεις ομιλίες των συγγενών των θυμάτων, στις οποίες αφηγήθηκαν το δράμα των οικογενειών τους με τη σύλληψη και εκτέλεση των συγγενών τους. Ο κ. Andrei Schirnov ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η γιαγιά του περίμενε επί 54 χρόνια της επιστροφή του συζύγου της από το μέτωπο του πολέμου. Μετά το θάνατό της ο εγγονός της κ. Andrei Schirnov, πληροφορήθηκε το ότι ο παππούς του εκτελέστηκε στο Heberthausen, η σορός του αποτεφρώθηκε στα κρεματόρια Νταχάου και η στάχτη σκορπίστηκε στο έδαφος στο χώρο των κρεματορίων. Για το λόγο αυτό πήρε λίγο χώμα από τον τόπο διασκορπισμού της στάχτης, το μετέφερε στον τάφο της γιαγιάς του και το τοποθέτησε εκεί με λόγια όπου θα έλεγε ο παππούς του στη σύζυγό του.”Γύρισα πάλι κοντά σου”.
Στις φωτογραφίες ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τη διευθύντρια του Στρατοπέδου Νταχάου κ. Dr. Gebriele Hammermann, τον Πρόεδρο του Συλλόγου της Ομάδας των Επιζὠντων του Στρατοπέδου Νταχάου κ. Ernst Gruber, με τους συγγενείς των θυμάτων, στα αριστερά του ο κ. Andrei Schirnov με την οικογένειά του και στην κατάθεση τιμής και μνήμης με το τριαντάφυλλο. 
Φωτογραφίες: Gerlinde Dunzinger

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ